Aangezien het bijna Valentijnsdag is, wilde ik hartjes bakken. Ik doe normaal gesproken niets aan Valentijnsdag, maar een koekje geven aan degenen die mij lief zijn, vind ik wel een goed idee.
Vorig jaar had de Volkskrant een serie Lessen in lekkers. Een deel daarvan was gewijd aan koekjes van banketbakker Cees Holtkamp (ja, inderdaad, verre familie). Mijn voornemen om alle koekjes uit de serie te maken, is blijven steken bij de bokkenpootjes. Vandaag bleek de koektrommel weer eens leeg, een goede tweede reden dus om aan de slag te gaan. .
Heb je geen uitsteekvorm in een hartje, dan kun je er natuurlijk ook “gewone” koekjes van maken (zie verderop in de beschrijving).
Het originele recept is voor Wilhelmientjes, ofwel brosse boterkoekjes. Een fijne bijkomstigheid: ze bevatten minder suiker en dat is mooi meegenomen.


Recept Jamkoekjes
Zoet Voor ca. 30 koekjes | ||
Voorbereiden: 30 minuten | Bereiden: 15 minuten | Totale tijd: 1 uur en 15 minuten |
INGREDIËNTEN
- 110 g zachte roomboter
- 70 g witte basterdsuiker
- ½ losgeklopt ei
- 2 g zout
- 175 g (Zeeuwse) bloem *
- 3 g bakpoeder
- ca. 1 el jam
- poedersuiker
BEREIDING
Meng boter, suiker en zout met de helft van een losgeklopt ei tot een homogene massa.
Zeef bloem en bakpoeder en meng door het beslag met de deeghaken van een mixer of een keukenmachine. Het kan ook met een houten lepel. Kneed nog even als dat nodig is tot een samenhangend deeg.
Verpak in plasticfolie, sla plat (dan koelt het sneller) en laat ½ tot 1 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven op 180oC (160oC hetelucht).
Bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ½ cm en steek er vormpjes uit.
Leg de helft van de koekjes op de bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje. Bestrijk met een laagje jam.
Steek uit de andere helft van de koekjes in het midden hartjes of rondjes uit en leg deze op de koekjes op de bakplaat. Vul het gat met nog wat jam.
Heb je geen uitsteekvorm rol het deeg dan uit tot een worstje van ca. 2 cm doorsnede en snijd er plakjes van van ca. 1,5 cm dik. Rol van elk plakje een balletje, leg dit op de bakplaat en druk een klein beetje plat. Druk met je vinger een deuk in het koekje en schep hier een lepeltje jam in.
Bak de koekjes ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin en bros zijn. Laat afkoelen op een rooster en bestuif met een beetje poedersuiker.
Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.
* Zeeuwse bloem is speciaal voor het bakken van koekjes, het heeft kortere glutenstrengen en hierdoor worden de koekjes extra bros. Je kunt het vervangen door gewone tarwebloem.
Recept Jamkoekjes voor Valentijnsdag
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Wat lekker! Dit ga ik zeker met mijn kinderen proberen! Waar koop jij je bakgerei? Ik vond deze webshop misschien ook wel iets voor jou. http://kookgereishop.nl/product-categorie/bakgerei/
LikeLike