De smaak van Portugal: Stoofschotel met kip en pruimen

Na super drukke weken, waarin we het 60-jarig huwelijksfeest van mijn ouders vierden, is het tijd weer eens een recept te plaatsen. Het werd deze stoofschotel met kip en pruimen, geïnspireerd op een gerecht dat we in Portugal aten.

Portugese kip.1

Ook moesten we de afgelopen weken voor ons nieuwe huis een definitieve keuze maken voor de keuken (zie de eerdere blog daarover) én de badkamer. Kiezen wat we op de vloeren willen, op de muren. Welke binnendeuren moeten er komen en welk beslag. Zijn we geen lichtpunten of stopcontacten vergeten, kloppen de inbouwspots wel. Sjongejonge, wat er allemaal op je afkomt…

Vandaar dus een poosje blog-stilte. Niet alleen op mijn eigen blog maar ook op The Amazing Kitchen. Want er zijn grenzen aan wat je allemaal kunt behappen. Nu voor het huis zo langzaamaan alle beslissingen genomen zijn, kan ik weer gaan denken aan een volgende recept.

Vorig jaar brachten wij een deel van onze vakantie door in Portugal. Ik ben gek op de Portugese keuken en het is dubbel genieten als je buiten op een terrasje een heerlijke maaltijd krijgt voorgeschoteld. Een van mijn favorieten is wel de stoofschotel van kip met pruimen.

Portugese kip.3

Wat heb je nodig (voor 3-4 personen): 

  • 450 g kipdijfilet
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl baharat
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1 rode paprika
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 kippenbouillonblok
  • stukje citroenschil
  • ca. 8 gedroogde pruimen met pit
  • 1 tl maizena
  • 1 handvol cherry tomaatjes
  • 6 zwarte olijven
  • zout

Hoe maak je het:

  1. Laat de kip op kamertemperatuur komen. Snijd de dijfilets in niet te kleine stukken en bestrooi met de baharat en zout. Verhit de olijfolie in een wokpan en bak de kip rondom bruin. Snipper intussen de ui en de knoflook. Vis de kip uit de pan en fruit de ui en knoflook in ca. 5 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn. Verwijder van de paprika de zaadlijsten en zaadjes en snijd in blokjes. Voeg toe aan de uien en laat even mee smoren.
  2. Dan kan de kip weer in de pan, samen met de tomatenblokjes peper en zout, het bouillonblokje en de oregano. Dek de pan af met een deksel en draai het vuur iets lager.
    Boen de citroen goed schoon onder stromend water. Snijd een dun stukje van ca. 3 cm van de schil zonder het bittere witte velletje mee te nemen. Voeg dit toe aan de stoofpot.
  3. Ontpit de pruimen en voeg toe aan de stoofpot. Sluit het deksel en laat het gerecht pruttelen. Proef na ca. 15 minuten of de smaak goed is; voeg eventueel nog een beetje zout en peper toe.
    Als de saus iets te waterig is, kun je deze binden met een beetje maizena. Los 1 of 2 theelepels maizena op in een scheutje koud water en meng al roerend met de saus. Laat goed doorwarmen.
    Ben je tevreden over de smaak? Halveer dan de tomaatjes en de olijven en voeg deze toe aan de saus.

 

Serveer de stoofschotel met rijst, couscous of gekookte aardappelen. Of kies voor tagliatelle van rauwe courgette; warm deze dan wel even een beetje op in een scheutje olijfolie met peper en zout.

Tip: kies als bijgerecht voor geroosterde groenten, zoals

Aubergine geroosterd (1)
geroosterde aubergine of

Tagine harissa vlees en groenten
pittige groentefrites
. Beide erg lekker.

 

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten
Bereiden: 30 minuten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s