Zijn er nog spruitjes te koop? Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit eenpansgerecht met spruitjes, champignons en spek maakte. Als het zo uitkomt gaan er ook meteen krieltjes mee in de bereiding. Het is ons favoriete recept voor spruitjes, gewoon koken is geen optie meer.

En ook al zijn we aan het einde van de winter en verlang ik naar zomerse en lichte gerechten, spruitjes raken we niet zat. Vaak kiezen we ook voor een vegetarische variant en laten we het spek achterwege. Door gebruik van ui, champignons en spek met als extra toevoeging tijm en rozemarijn, smaken deze spruitjes niet echt als spruitjes. Zelfs onze kinderen vonden het op deze manier bereid lekker.
Je kunt de spruitjes in de wok bakken tot ze beetgaar zijn, dan is het handig om grote exemplaren in vieren te snijden en kleintjes te halveren. Hierdoor zijn ze iets sneller gaar. Door de spruitjes vooraf beetgaar te koken of stomen, zijn ze iets zachter van smaak. Je voegt ze op het laatst toe bij de champignons, zet het vuur hoog en laat ze lekker even meebakken.

Voor 2 personen past dit gerecht wel in een wok. Sinds ik een airfryer heb, vind ik het makkelijk om de krieltjes daar in te bakken, maar het kan natuurlijk ook prima in oven of koekenpan als het niet allemaal in de wok past.
Ook lekker: met aardappelpuree. De spekblokjes kun je voor een vegetarische variant natuurlijk weglaten, kies dan voor gepofte kastanjes, dat is ook heerlijk!
(Anja, 12-10-2020)
Recept: Eenpansgerecht met spruitjes, champignons en spekjes uit de wok
Hoofdgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 15 min. | Bereiden: 20-30 min. | Totale tijd: 25-45 min. |
Ingrediënten
- 500 g spruitjes
- 250 g (kastanje)champignons
- 150 g gerookte spekblokjes
- 1 kleine rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 tl gedroogde tijmblaadjes, of enkele takjes
- 1 takje rozemarijn
- (olijf)olie
- evt. 400 g krieltjes
Bereiding
Snijd de ui in vieren en dan in dunne plakjes. Hak de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon met een vochtig doekje. Halveer grote exemplaren en zet apart.
Bereiding van de spruitjes
Maak de spruiten schoon – halveer grote exemplaren – en zet in een pan met een bodempje water en een beetje zout.
Bak de spruiten in een scheutje olie in de wok tot ze beetgaar zijn.
Kook de spruitjes net gaar in ca. 6 minuten (ook wel afhankelijk van de grootte van de spruiten). Giet af en laat uitlekken.
Gaar de spruiten in de stoomoven. Let dan wel even op de tijd, want de volle 30 minuten heb je nu niet nodig. Ik zet de oven 10 minuten voor het einde van de gaartijd uit en laat de spruiten in de oven liggen.
Bak, terwijl de spruitjes koken, de spekjes op niet te hoog vuur uit tot het vet begint te smelten en voeg dan de ui en knoflook toe. Laat zachtjes ca. 5 minuten fruiten tot de ui glazig ziet. Schep uit de pan en zet apart.
Draai het vuur hoger en voeg de champignons met de tijm en rozemarijn toe. Laat ca. 5 minuten onder regelmatig omscheppen bakken zodat de champignons goed bruinen maar niet aanbakken. Laat het vrijkomende vocht verdampen.
Als de champignons gaar zijn kunnen de spekjes en de spruiten er bij. Zet het vuur weer hoog en laat mee bakken tot de spruiten beginnen te kleuren.
Met krieltjes
Wil je het recept maken met gebakken krieltjes bak de krieltjes (halveer grote exemplaren) dan eerst in de wok in ca. 12 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Schep uit het vet en zet apart. Voeg de krielen tegelijk met de spruiten toe aan de champignons en laat ze weer warm worden.
TIP
Bak de krielen apart in de oven of airfryer of geef er een romige aardappelpuree bij. Voor een vegetarische versie laat je de spekjes achterwege of je bakt ze apart van de groenten. Als extra kun je er nog gepofte kastanjes erbij zetten, dat is een lekkere combinatie.
Pin deze foto van het Eenpansgerecht met spruitjes, champignons en spekjes uit de wok
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Ziet er lekker uit!
LikeLike
Dank je!
LikeLike