Eenpansgerecht met spruitjes, champignons, spek en krieltjes

Spruitjes uit de wok

Zijn er nog spruitjes te koop? Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit eenpansgerecht met spruitjes, champignons, spek en krieltjes maakte. Het is onze favoriete bereiding van spruitjes, gewoon koken is geen optie meer.

En ook al zijn we aan het einde van de winter en verlang ik naar zomerse en lichte gerechten, spruitjes raken we niet zat. Vaak kiezen we ook voor een vegetarische variant en laten we het spek achterwege.
Spruitjesschotel (klein)

Door gebruik van ui, champignons en spek met als extra toevoeging tijm, smaken deze spruitjes niet echt als spruitjes. Zelfs onze kinderen vonden het op deze manier bereid lekker.

Voor 2 personen past dit gerecht wel in een wok. Sinds ik een airfryer heb, vind ik het makkelijk om de krieltjes daar in te bakken, maar het kan natuurlijk ook prima in oven of koekenpan als het niet allemaal in de wok past.

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 500 g spruiten
  • 400 g krieltjes
  • 250 g champignons
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl gedroogde tijmblaadjes, of enkele takjes
  • (olijf)olie

Hoe maak je het:

  1. Maak de spruiten schoon -halveer grote exemplaren- en zet in een pan met een bodempje water en een beetje zout. Veeg de champignons schoon met een vochtig doekje. Halveer grote exemplaren en zet apart. Snijd de ui in vieren en dan in dunne plakjes. Hak de knoflook fijn.
  2. Verhit een scheut olie in de wok en bak de krielen (halveer grote exemplaren) in ca. 12 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Schep uit het vet en zet apart.
    Kook de spruitjes net gaar in ca. 6 minuten (ook wel afhankelijk van de grootte van de spruiten). Giet af en laat uitlekken.
  3. Bak terwijl de spruitjes koken de spekjes een beetje uit en voeg dan de ui en knoflook toe. Laat zachtjes ca. 5 minuten fruiten tot de ui glazig ziet.
    Draai het vuur hoger en voeg de champignons met de tijm toe. Laat ca. 5 minuten onder regelmatig omscheppen bakken.
  4. Draai het vuur onder de wok hoger, voeg de krielen toe en laat ze weer warm worden. Op het laatst de spruiten er nog bij en laat op hoog vuur even mee bakken tot ze beginnen te kleuren.
    Spruitjesschotel (klein1)

 

3 gedachten over “Eenpansgerecht met spruitjes, champignons, spek en krieltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s