Pizzadeeg zelf maken is eigenlijk helemaal niet zo veel werk. Je zou zelfs het deeg de avond er voor al kunnen maken en goed afgedekt (met plastic) in de koelkast kunnen bewaren. Het enige dat je dan de volgende dag hoeft te doen is het deeg op temperatuur laten komen. Dat duurt misschien een kwartiertje.
Maak je pizzadeeg op de dag zelf, houd dan rekening met een rijstijd van een half tot één uur.
Dus… Ga er voor en maak een echte Pizza di Mama!
Pizza vinden wij het lekkerst met een iets knapperige bodem. Dit kun je bereiken door een pizzasteen te gebruiken, die je op tijd verwarmt in de oven. Nadeel hiervan is dat je oven al een half uur aan staat voordat je kunt bakken.
Je kunt de pizza ook op een bakplaat bakken die je tijdens het voorverwarmen in de oven zet. Iets minder knapperig, maar net zo lekker.
Het beste resultaat behaalde ik door een magnetronrooster (op hoge poten) te gebruiken. Dit gaat natuurlijk ook met een gewoon rooster als je dat hebt). De pizza gaat dan met bakpapier hier op. Resultaat: super knapperige bodem!
Het beleg van de pizza is heel persoonlijk. En: less is more! Maar zoals met alles, geef ik je hier het recept zoals wij het lekker vinden. Houd je niet van ansjovis of tonijn, probeer dan eens courgette in dunne plakjes en leg er na het bakken lekkere serranoham op. Kies het beleg dat jij lekker vindt! Wat de mozzarella betreft: de buffel mozzarella is iets prijziger, maar verliest minder vocht tijdens het bakken dan de goedkopere mozzarella.
Wat heb je nodig (voor 2 pizza’s):
- 200 g patentbloem
- 100 g pastameel (of semolina) *
- 10 g gedroogde gist
- 1 el olijfolie
- 150-250 ml lauwwarm water
- flinke snuf zout
Voor het beleg:
- 1 blik tomatenblokjes
- 1/2 el gedroogde oregano
- 10 ansjovisfilets of 1 blikje tonijn op olie
- 1 el kappertjes
- 1 el zwarte of groene olijven
- 1/2 rode ui
- 2 bollen buffel mozzarella
- geraspte Parmezaanse kaas
Hoe maak je het:
- Begin met het deeg: meng beide meelsoorten met het gist in een kom. Maak een kuiltje en voeg de olie, de helft van het water toe en het zout toe. Meng in een keukenmachine, met de mixer en kneedhaken of met de hand tot een samenhangend deeg. Blijft het te droog, voeg dan nog wat water toe. Kneed het nog 10 minuten met de hand na tot je een soepel deeg hebt. Vorm er een bal van.
Vet een kom in met een beetje olie, leg het deeg er in en draai het een keer om zodat het rondom bedekt is met olie. Dek af met plastic (douchemuts werkt heel goed).
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Je kunt het deeg ook tot hier ’s avonds laat maken en in de koelkast tot de volgende dag laten staan. Gebruik een ruime kom, het deeg zal rijzen. - Pureer de tomaten en laat ze in een pannetje zachtjes aan de kook komen zodat het vocht iets verdampt. Snijd de ui in halve dunne ringen, laat kappertjes en olijven uitlekken.
- Bestuif je werkblad met bloem. Haal het deeg uit de kom, druk met twee handen plat en vouw vier punten naar binnen. Draai een kwart slag en herhaal. Verdeel het deeg in twee porties.
Verwarm de oven voor op 220 graden hetelucht of 240 boven- onderwarmte.
Begin met de eerste pizza: druk het deegballetje plat met je handen. Met een deegroller rol je het zo dun mogelijk uit terwijl je het deeg telkens een kwart slag draait. Op die manier krijg je een mooi ronde pizza. - Leg de bodem op een vel bakpapier. Bestrijk met de helft van de tomatensaus en bestrooi deze met de oregano (ook de helft).
Beleg de pizza met de ingrediënten van je keuze. Breek de mozzarella in stukjes en verdeel erover. Strooi er tenslotte nog de Parmezaanse kaas over.
Leg de pizza op het rooster of op de voorverwarmde bakplaat en bak in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar.
Maak ondertussen de tweede pizza op een vel bakpapier. - Bestrooi evt. met basilicum en serveer. Leg de volgende pizza op het rooster en bak ook deze in 12 minuten.
* Heb je geen pastameel dan kun je ook 300 g patentbloem gebruiken.
2 thoughts