Appelkoek van bladerdeeg

In het Engels noemen ze deze koeken “handheld pies” of “handpies”, maar dat ziet er toch wel een beetje vreemd uit als ik het als kop typ. Vandaar mijn vertaling naar appelkoek. Het is geen echte appelflap, maar toch meer een koek met een vulling van geraspte appel, amandelmeel, suiker en kaneel.

Apple handpie.klein4
Heel simpel eigenlijk, maar het hoeft ook niet altijd moeilijk. Ik maakte er 6 uit 6 plakjes bladerdeeg, maar je kunt ze natuurlijk ook nóg kleiner maken. Dan staan ze ook leuk op een high-tea.
Apple handpie.klein5

Apple handpie.klein2

Wat heb je nodig (voor 6 stuks)

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 goudrenet (ca. 230 gram)
  • 1 el suiker
  • 1/4 tl kaneel
  • 2 el amandelmeel
  • 2 tl maizena
  • 1 citroen voor citroenrasp
  • losgeklopt ei om te bestrijken
  • evt. 6 halve amandelen (garnering)
  • bloem (bij het uitrollen)

En verder

  • een deegroller
  • een uitsteekring of een glas
  • een bakkwastje

Hoe maak je het

  1. Laat het blader deeg ontdooien.
    Schil de appel, verwijder het klokhuis. Snijd 1/4 deel in kleine blokjes, rasp de rest grof.
    Meng appelrasp met suiker, kaneel, amandelmeel en maizena. Rasp er een beetje van de citroenschil boven. Schep dan de blokjes appel erdoor.
  2. Verwarm de oven op 210 graden hetelucht of 225 graden onder- en bovenwarmte.
    Wil je de appelkoeken bakken in de airfryer, verwarm deze dan voor op 200 graden, bak ze in totaal in 14 minuten goudbruin en gaar. Verlaag na 9 minuten de temperatuur naar 180 graden.
  3. Stapel 3 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit op een bebloemd oppervlak tot een lange deeglap waaruit je 6 cirkels kunt steken. Herhaal dit met de rest en duw deze cirkels met je vingers uit tot een iets grotere cirkel. Op die manier passen ze goed over de appel.
    Apple handpie.6
    Verdeel de vulling over de 6 kleinere deegcirkels en laat de rand vrij. Kwast de rand rondom in met het losgeklopt ei. Leg een deegcirkel over de appel en druk de randen aan, maak vervolgens nog een mooi motiefje met een vork.
    Kwast de bovenkant in met het ei en druk er een halve amandel in.
  4. Leg ze op een vel bakpapier op een bakblik (rooster kan ook) en bak in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.

Bereidingstijd: ca. 30-40 minuten

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s