Feestelijke yoghurt met peer en speculaaskruiden

Na een paar heerlijk zonnige lentedagen, begint er iets bij mij te kriebelen. Ik wil naar buiten, of nee, iets lekkers bakken, of, en dat is nog beter, met het hele gezin (kinderen en kleinkinderen) om de tafel voor een uitgebreide brunch. Soms lukt dat met Pasen (mét gekleurde eitjes 😉 ), en anders schuiven we door naar een later moment.
Het maakt dat ik me heel rijk voel en waar ik zó van kan genieten. En ja, ik sta dan graag wat langer dan gebruikelijk in de keuken. Vaak is er het verzoek voor de aspergetaart, de tortillataart of het doperwtensoepje.

yoghurtfruit(klein)yoghurtfruit1(klein)

Dit jaar wil ik ook yoghurt en fruit op tafel zetten. Voor de familiebrunch mag het wel iets luxer en daarom heb ik de peren gebakken met speculaaskruiden en amandelpasta. Dit kun je makkelijk vooraf klaar maken. Zet het in aparte schaaltjes op tafel, zodat ieder zelf een kommetje kan opscheppen of serveer het in kleine glaasjes.
De hoeveelheden zijn voldoende voor 4 personen als gerechtje bij een uitgebreide brunch of als een éénpersoons lunch.

Wat heb je nodig (1 portie of 4 kleine porties):

 • 1 niet te rijpe peer
 • 1 klontje boter
 • 1 el ahornsiroop
 • 1 el amandelschaafsel
 • evt. 1 el amandelpasta
 • 1/2 tl speculaaskruiden of kaneel
 • 500 ml Griekse yoghurt (heb je niet helemaal nodig)
 • 4-8 el geroosterde muesli

Voor de amandel-karamel

 • 4 el witte basterdsuiker
 • 4 el amandelschaafsel

Hoe maak je het:

 1. Schil de peer en snijd hem in kleine blokjes. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur en smelt de boter er in. Voeg de peer toe en bak even al omscheppend. Voeg vervolgens de ahornsiroop toe en de speculaaskruiden en laat even meebakken. Als de peer zacht wordt draai je het vuur uit en voeg je de amandelpasta en het amandelschaafsel toe. Schep goed om, door de warmte smelt de amandelpasta en mengt met de peer.
 2. Voor de amandel-karamel:
  Rooster de amandelen even in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Zet apart.
  Laat nu de basterdsuiker smelten in de koekenpan en licht karamelliseren. Leg een vel bakpapier op je werkblad en giet de gesmolten suiker erover uit. Strijk glad met een spatel en strooi er het amandelschaafsel over heen. Voorzichtig het is heet!
  Laat volledig afkoelen en hard worden. Breek in niet te kleine stukken.
 3. Serveren in glaasjes: schep in kleine dessertglaasjes om en om een laagje peer, muesli en yoghurt. Eindig met een laagje peer en garneer met een stukje amandel karamel. Wil je geen amandel karamel maken, dan kun je er ook nog een beetje amandelschaafsel over strooien.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 5 minuten
Bereiden: 5-10 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s