Broccoli fritters

Broccoli fritters staan al een tijdje op mijn “to cook”-lijstje. Een soort vegetarische koekjes gemaakt van broccoli. De eerste fritters die ik ooit maakte waren van courgette: vreselijk – niet te eten! Vandaar dat ik toch eens iets anders wilde proberen.
broccoli fritters.klein

Nu is broccoli niet echt mijn favoriete groente (alleen lekker in de soep), dus het leek me wel een leuk idee om eens te testen hoe deze fritters/burgers/falafel van broccoli nu zouden smaken.
Broccoli fritters2.klein

En ik moet eerlijk toegeven, ik was blij verrast! Lekker! Wat textuur betreft doen ze me denken aan falafel, al is de smaak weer heel anders. Ze hebben wel een dipje nodig in de vorm van een knoflooksausje, maar dat is natuurlijk geen enkel probleem.

Wat heb je nodig:

  • ca. 600 g (ongekookte) broccoli
  • 1/2 kleine ui
  • 1 ei
  • 1 tl gedroogde oregano en tijm
  • 1/2 cup bloem of amandelmeel
  • 2 el jong belegen kaas
  • peper en zout
  • mespunt kurkuma

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius hetelucht (of 220 graden boven- en onderwarmte).
  2. Maak de broccoli schoon en verdeel in stukken, de ui in vieren. Maal alles in de keukenmachine tot rijst. Doe dit rustig, het is niet de bedoeling dat je er een papje van maakt.
    Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat hierbij de machine rustig draaien. Als alles min of meer gemengd is, schep je het over in een kom en meng het dan met een spatel tot een soort van deeg. Voeg nog een beetje bloem toe als het te vochtig blijft. Breng goed op smaak met peper en zout.
    Vorm balletjes van het deeg. Dit gaat heel gemakkelijk met een ijslepel. Heb je die niet vet je handen dan goed in met olie, want het deeg is behoorlijk plakkerig.
    Broccoli fritters4.klein
  3. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg de deegballetjes er op en druk ze eventueel een beetje plat.
    Bak 25-35 minuten in het midden van de oven.
    Je kunt de fritters ook goed in de airfryer bakken. Verwarm deze op 200 graden en bak in porties in ca. 20-25 minuten gaar.
  4. Terwijl de koekjes bakken is er tijd genoeg voor de knoflooksaus. Meng de yoghurt met de knoflook uit de knijper. Voeg naar smaak ook wat verse kruiden toe en peper en zout.

Serveer de koekjes lauwwarm met de knoflooksaus.

TIP: het deeg of beslag is ook goed in te vriezen. Maak dus gerust een dubbele portie!

5 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s