Vis in Kantonese citroensaus

Van alle witvis vind ik kabeljauw het lekkerst. Als het even kan een kabeljauwhaasje, maar met een stukje filet ben ik ook al tevreden. Nu had de man een stuk filet zonder vel gekocht. Ook lekker, maar het nadeel is dat de vis dan minder makkelijk bakt. Reden genoeg voor een jasje!

Vis in citroensaus.klein1

In mijn boekenkast staat een dik boek met recepten uit de Aziatische keuken. In ons favoriete Chinese restaurant aten we regelmatig citroenkip. Niet eerder had ik het idee om eens te kijken of dit recept misschien ook wel in dit kookboek terug te vinden is. En ja hoor, handig! Dit boek staat al vele jaren in de kast en nu pas zie ik het recept voor Kantonese citroensaus.

Vis in citroensaus.klein2

Zoals met alle marinades, heeft ook deze een tijdje nodig. Trek er een uurtje voor uit. Heb je daar geen tijd voor, zet het dan eventueel ’s avonds al in de marinade. De smaak is echt heerlijk en het is helemaal niet ingewikkeld. Het enige ingrediënt dat niet iedereen standaard in huis heeft is droge sherry. Kijk of je bij de slijter een klein flesje kunt kopen, sherry blijft lang goed en smaakt in veel sausjes.
De vis wordt 2x gebakken voor een krokant korstje. Die tweede ronde kun je eventueel ook achterwege laten, zorg er dan wel voor dat je de vis pas bakt als al het andere al klaar is.

 

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

 • 400 g kabeljauwfilet (of andere witvis)
 • zonnebloemolie (om in te bakken)
 • zout

Voor de marinade:

 • 2 el sojasaus
 • 2 el droge sherry
 • 1 el water
 • 3 el maizena

Voor het deegjasje:

 • 4 el maizena
 • 2 1/2 el bloem

Voor de citroensaus:

 • 80 ml citroensap (van 1-2 citroenen)
 • 2 el water
 • 2 el suiker
 • 1 el droge sherry
 • 2 el maizena opgelost in 1 el water
 • klein snufje zout

Bereiding:

 1. Maak de marinade door de ingrediënten goed te mengen. Snijd de vis in 1 cm dikke repen en meng voorzichtig met de marinade. Dek af en laat ca. 1 uur marineren. Langer mag ook, maar zet de vis dan in de koelkast.
 2. Laat de vis eventueel weer op kamertemperatuur komen.
  Meng maizena en bloem en wentel de vis er door. Leg los van elkaar op een bord. Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag een flinke scheut zonnebloemolie. Bak hierin de vis in enkele minuten goudbruin. Let op, de visreepjes zijn snel gaar! Laat uitlekken op een vel keukenpapier.
 3. Breng voor de saus het citroensap met het water, de suiker en de sherry aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de suiker is opgelost.
  Meng maizena met het water. Haal de pan van het vuur en voeg al kloppend met een garde de helft van de opgeloste maizena toe. Roer de saus glad, zet weer terug op laag vuur en laat zachtjes pruttelen tot de saus gebonden is. Is de saus nog te dun, voeg dan nog wat van het maizenamengsel toe.
  Proef op smaak en voeg evt. nog suiker of citroensap toe en een klein snufje zout.
 4. Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag nogmaals een flinke scheut zonnebloemolie. Bak de vis in de hete olie nogmaals enkele minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  Schep de visreepjes in een verwarmde schaal, giet de citroensaus er over en garneer eventueel met wat lente-ui.

Lekker met witte rijst en wokgroenten.

Bereidingstijd: 
Voorbereiden: ca. 1 uur (incl. wachttijd)
Bereiden: 10 minuten

 

Inspiratiebron: De Complete Aziatische Keuken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s