Uitgebreid lunchen? Maak eens een gezonde tosti

Een uitgebreide lunch begint met een feestelijke tosti. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om iets bijzonders op tafel te zetten.

Tosti’s vind ik wel lekker, maar door het brood apart te toasten en er verse groenten bij te gebruiken wordt het toch net wat gezonder dan de tosti met ham en kaas en tomatenketchup. Ik noem het ook wel de tosti 2.0.

Stapeltosti.kleinStapeltosti.klein2

Wat heb je nodig (voor 1 tosti):

  • 2 sneetjes (glutenvrij) brood
  • 1/2 avocado
  • enkele slablaadjes
  • 1 wortel
  • enkele radijsjes
  • humus of kruidenkaas
  • 1 ei
  • evt. 1 plakje gekookte ham
  • 1 tl zonnebloempitten of pijnboompitten
  • enkel takjes tijm of peterselie
  • olie om in te bakken
  • peper en zout

En verder:

  • 1 uitsteekring waarin je ook het ei bakt
  • mandoline of dunschiller

Hoe maak je het:

  1. Steek met de ring 2 cirkels uit het brood. Van het brood dat je niet gebruikt kun je goed croutons maken. Gebruik je ook gekookte ham, steek dan ook hier 1 cirkel uit.
  2. Rooster het brood in een koekenpan of in de broodrooster.
    Schaaf de wortel en de radijs in dunne plakjes.
    Snijd de avocado en verwijder de pit. Trek voorzichtig de schil van het vruchtvlees, begin bij de smalle punt. Is de avocado goed rijp, dan gaat dat vrij gemakkelijk. Snijd in plakjes.
    Pluk de slablaadjes iets kleiner.
  3. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag met een scheutje olie. Leg de ring in de pan en breek er voorzichtig het ei in. Kruid met peper en zout en bak een spiegelei.
  4. Bouw ondertussen de stapeltosti: besmeer beide broodrondjes aan één kant met humus of kruidenkaas. Leg een broodrondje op het bord, beleg met de ham, de helft van de avocado en enkele plakjes wortel. Daarop het volgende broodrondje, de rest van de avocado en enkele plakjes wortel. Verdeel de radijs, sla en restant van de wortel rondom de tosti.
    Schep voorzichtig het ei bovenop. Garneer met de tijmblaadjes en pitten. Serveer meteen.

 

Bereidingstijd: ca. 10-15 minuten.

Variatietip: wil je een vegetarische versie, dan kun je natuurlijk de gekookte ham weg laten en evt. plakjes tomaat toevoegen.

6 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s