Eindelijk lente! Hoe heerlijk ik de winterse kost ook vind, altijd ben ik weer blij als de lente begint. Dan pas heb ik ook weer zin in salades, pastasalades…. heerlijk!
De dag dat we deze salade aten was het al lekker weer en ik besloot om de groenten nu eens niet te grillen of bakken. Hup, rauw er in, niet te moeilijk doen want het mag ook wel eens wat makkelijker.
Zonder vlees of vis, want vegetarisch staat hier steeds vaker op tafel. Wil je van deze salade een volledige maaltijd maken, dan is het wel goed om er nog iets aan eiwitten aan toe te voegen. Dat kan in de vorm van een eitje, peulvruchten of voor de vleeseters kip, vlees of vis.
In de dressing zorgen de verse kruiden voor een heerlijke smaak. Ik hou van basilicum, tijmblaadjes, bieslook en Chinese bieslook (de platte variant die licht naar knoflook smaakt).. Gebruik gewoon wat je lekker vindt. Bloeien de kruiden in je tuin al? Van bieslook en tijm kun je gerust ook de bloemetjes eten, dat ziet er meteen ook heel feestelijk uit.
Wat heb je nodig (bijgerecht voor 4 personen):
- 200 g (glutenvrije) pasta
- 1 kleine rode ui
- 1/2 rode paprika
- 1/2 courgette
- 1 stengel bleekselderij
- 1 handje groene en zwarte olijven
- 1 handje kerstomaatjes
- 1 el kappertjes
Voor de dressing:
- 1,5 tl appelazijn
- 1 el kokosyoghurt
- 2 el (zelf gemaakte) mayonaise
- 1 tl olijfolie
- 1 handvol verse kruiden zoals basilicum, tijm, oregano en bieslook
- peper en zout
Bereiding:
- Kook de pasta beetgaar in voldoende gezouten water (het water moet naar de zee smaken). Proef tegen het einde van de kooktijd even zodat de pasta precies de juiste garing heeft.
Giet de pasta af in een vergiet en spoel koud. Laat goed uitlekken. - Maak de groenten schoon: verwijder de harde draden uit de bleekselderij of schil met een dunschiller; halveer de courgette en verwijder de pitjes; verwijder pitjes en zaadlijsten van de rode paprika. Halveer de ui en snijd in dunne ringen. Snijd de paprika in blokjes, de bleekselderij in dunne plakjes en schaaf de courgette in dunne plakjes. Halveer de tomaatjes.
Meng de groenten in een grote kom met de helft van de azijn en breng op smaak met peper en zout. - Spoel kappertjes onder stromend water even en laat goed uitlekken. Halveer de olijven.
Hak de kruiden fijn en meng met de ingrediënten voor de dressing. Breng op smaak met peper en zout. - Voeg de pasta en de helft van de dressing toe aan de groenten. Schep voorzichtig om en laat ca. 5 minuten de smaken intrekken. Proef en voeg, als dat nodig is (smaken verschillen!) de rest van de dressing toe.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: ca. 30 minuten
Bereiding: 5 minuten
Variatietip: voeg extra noten toe of vervang de dressing door pesto die je verdund met een beetje kookwater van de pasta.
One thought