Is een wasdroger milieuvriendelijk? Nee, als je heel eerlijk bent, niet. Maar toch, ik kan niet meer zonder. De vraag zette me wel aan het denken. Je kijkt bij aanschaf naar het stroomverbruik, maar sinds ik een droger gebruik – en dat is alweer heel wat jaartjes – gooi ik het condenswater steeds weg. En dat vind ik eigenlijk toch wel zonde!
Inmiddels wonen we alweer bijna een jaar in onze tijdelijke woning. Bij de verhuizing stonden we voor de vraag of we de droger zouden aansluiten op de afvoer. Onze condensdroger heeft een opvangreservoir maar is op een vrij eenvoudige manier ook op de afvoer aan te sluiten.
Tijdens de verhuizing realiseerde ik me dat ik het water niet zomaar wil laten weglopen in het riool. Het is vast nog wel te gebruiken! Zo gezegd, zo gedaan!
Als we op vakantie gaan, hebben we een jerrycan waar we altijd water in halen. Deze heeft een tapkraantje, wat reuze makkelijk is. Omdat het ding de meeste tijd van het jaar ergens ligt te verstoffen, bedacht ik dat ik hem net zo goed kon gaan gebruiken. Nu staat hij naast de droger en het enige dat ik nog wil doen is de afvoerslang hierop aansluiten. Dat werkt toch iets makkelijker dan met een trechter vullen.

Het water uit de droger ziet er schoon uit, maar is het niet. Het is dus zeker géén drinkwater! Maar dat betekent niet dat je het niet voor andere doeleinden kunt gebruiken.
Hoe pak je het aan?
Om het condenswater te kunnen gebruiken, heb ik de wasverzachter in de ban gedaan. In plaats daarvan gebruik ik sinds een tijdje huishoudazijn. Ik giet hiervan een scheutje in het reservoir voor de wasverzachter. Bijkomend voordeel is dat het azijn ook de slangen van de wasmachine reinigt.
Het condenswater van de droger giet ik nu dus in de jerrycan. Wel zet ik er een trechter met een koffiefilterzakje in. Of gebruik een fijnmazig zeef, dat kan ook. Hierdoor worden de meeste stofresten er uit gefilterd.
Waar gebruik ik het condenswater dan voor?
- voor mijn stoomstrijkijzer,
- voor de kamerplanten en
- de potplanten in de tuin.
- voor het dweilen van de tegelvloer
Het water is kalkarm, wat zowel mijn strijkijzer als mijn kamerplanten zéér op prijs stellen!
Helaas is het niet onbeperkt houdbaar. Er zitten nog stofjes in het water die kunnen gaan werken en die je er door zeven mogelijk niet helemaal uit filtert. Laat het dus geen maanden staan, maar zorg ervoor dat de jerrycan of fles die je gebruikt regelmatig geleegd wordt. Wil je het niet meer voor je kamerplanten of strijkijzer gebruiken? Dan is het nog prima voor het dweilen van de badkamervloer!
Conclusie: je kunt wel milieubewust gebruik maken van een droger. Bewust omgaan met het milieu kan iedereen en zoals met alles: ook kleine beetjes helpen.
het water is prima om ramen te zemen geen strepen of om soms je bril mee af te poetsen
LikeLike
Dat is zeker ook een goed idee!
LikeLike
Het water uit de droger is eigenlijk niet geschikt voor planten. In het water zit nog veel te veel wasmiddelresten (dit ruik je ook). Planten vinden dit vaak op de lange termijn echt niet fijn. Hangt er ook wel vanaf wat voor soort planten je hebt, maar zeker de wat veeleisendere planten zou ik dit water niet geven. Ik heb het mijn planten een tijd gegeven, maar de kwaliteit en bladgroei nam echt af.
LikeLike
Hi Sanne,
Daar heb je wel een punt denk ik, al heb ik het aan mijn planten nog niet gemerkt. Het gaat er eigenlijk ook zelden “puur” in. De laatste tijd giet ik het waterkoker eerst door een koffiefilter, met het oog op stofdeeltjes e.d. Daarna gaat het vaak in de emmer om de vloer mee te dweilen.
LikeLike
Hi
Ik kan de commentaren niet allemaal lezen en wellicht heb je deze er al in.
Azijn is niet goed voor de rubber van de wasmachine deur op langer termijn. Het gaat drogen en scheuren . Volgens mijn “wasmachineman”
Dus goed voor t ene maar minder voor t andere😊
LikeLike
Hoi Carmen,
Vreemd, want als ik lees op de website van wasmachine.nl over het ontkalken van de machine, dan staat er dat het wel kan. Het hoeft ook maar enkele keren per jaar, dus misschien is het dan toch minder erg.
Groetjes, Anja
LikeLike
Ik giet het water van de condensdroger in de wasmachine. Zo hoef de machine veel minder water bij te tappen en gebruik je dus een stuk minder water!
LikeLike
Hoi Do,
Dat is ook een goed idee! Alleen weet ik dat mijn wasmachine eerst begint met restwater weg te pompen als ik een programma start, dus dat schiet niet op ;-). Als er een sensor in de machine zit die de hoeveelheid water in de trommel meet en dan stopt met tappen, dan zal het zeker uitmaken.
Groetjes, Anja
LikeLike
Condenswater uit de droogkast bevat geen mineralen en zouten meer, waardoor het ongeschikt is om planten grondstoffen toe te dienen.
LikeLike
Het is ook niet bedoeld om grondstoffen toe te dienen, ik gebruik het enkel als extra water.
LikeLike
Ik bewonder mensen die zo milieubewust zijn. Ik wil dat ook wel maar het technische aspect is dan bij mij het probleem. Hoe begin je aan zo’n montage? Ik moet daar dan professionele hulp voor inroepen wat me dan ook weer bakken vol geld kost. Knap van jou!
LikeLike
Dank je! Het gaat bij mij ook niet altijd even makkelijk hoor 😉… Als ik de handleiding echt niet snap vraag ik hulp aan wat meer technische vrienden of het bedrijf waar ik het gekocht heb.
Groetjes, Anja
LikeGeliked door 1 persoon