Pasta met verse spinazie

Spinazie, ik ben er fan van, of het nu in de pasta gaat, een salade of een hartige taart, allemaal lekker. In het seizoen ga ik natuurlijk voor de verse spinazie, in de wintermaanden is diepvries bladspinazie een goed alternatief. Het gerecht van vandaag is een pasta met verse spinazie, spekjes en tomaat.
Pasta met verse spinazie

 

De man kocht een flinke zak verse spinazie, waarvan ik ongeveer de helft gebruikte voor een heerlijke, goed gevulde salade (kijk hier voor een basisrecept). Er gaat meestal een kaas (ricotta, feta, Parmezaanse of geitenkaas) in en als ik dat in huis heb avocado, perzik of nectarine. Vervolgens de gebruikelijke tomaten, uitjes, olijven enz. enz… Het water loopt me alweer in de mond :-).

De andere helft kun je een of twee dagen laten liggen, maar daarna gaat de kwaliteit snel achteruit. Hoewel de spinazie niet meer krakend vers is, gaat hij nog prima in een pasta. Het recept is heel eenvoudig en op het bord rasp ik er nog een beetje citroenschil over, een draai verse peper uit de molen, een sliertje olijfolie en plakjes Parmezaanse kaas.

Glaasje witte wijn erbij en ik ben helemaal happy!
Pasta met verse spinazie

Met dit gerecht haal je de benodigde 200 gram groenten per dag natuurlijk niet, maar dat is voor een keer echt geen ramp. Dat kun je compenseren door bijv. fruit als nagerecht te eten.

Wat heb je nodig (voor 2 personen, lunch voor 4):

 • 250 g korte pasta (bijv. fusilli, penne, strikjes)
 • 125 g gerookte spekblokjes
 • 1 klein teentje knoflook
 • 4 (pruim) tomaten
 • 250 g verse spinazie (diepvries kan ook, dan mag het iets minder)
 • 3 takjes basilicum, alleen de blaadjes
 • rasp van een verse citroen
 • verse peper uit de molen
 • Parmezaanse kaas naar smaak, geschaafd
 • olijfolie
 • evt. 1 dessertlepel maizena (om te binden)

 

Hoe maak je het:

 1. Zet een pan water op voor het koken van de pasta. Voeg voldoende zout toe (het water moet naar de zee smaken) en kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voor de saus heb je ca. 10-15 minuten nodig.
  Boen de citroen goed schoon onder de kraan. Was indien nodig de spinazie en laat deze goed uitlekken. Snijd de tomaten in blokjes en zet apart. Schaaf de Parmezaanse kaas in dunne plakken en zet apart.
 2. Hak het teentje knoflook fijn en bak het ca. 5 minuten zachtjes in een scheutje olie samen met de spekblokjes in een wokpan (zonder deksel). Voeg als de knoflook zacht is de tomatenblokjes toe. Laat ca. 5 minuten mee bakken tot de ze uit elkaar vallen.
 3. Voeg de spinazie toe en laat deze regelmatig omscheppend slinken. Zet het vuur iets hoger zodat het vrijkomende vocht kan verdampen al zal dat niet helemaal lukken. Bindt het vocht eventueel: roer een dessertlepel maizena los in een scheutje water meng dit al roerend door de pastasaus. Laat weer warm worden.
  Snijd de basilicum fijn (houd enkele blaadjes achter voor de garnering) en roer door de saus. Proef op smaak en voeg eventueel nog een beetje zout of peper toe.
 4. Giet de pasta af, laat goed uitlekken in een vergiet en meng dan goed met de pastasaus.

 

Het opmaken van de borden:
Verdeel de pasta over 2 of 4 (voorverwarmde) borden. Maal er wat verse peper boven, rasp er een beetje citroenschil over, een straaltje olijfolie en garneer tenslotte met de kaas en een blaadje basilicum.
Pasta met verse spinazie

Serveer meteen!

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 5 minuten (5 minuten extra als je de spinazie moet wassen)
Bereiden: 15 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s