Salade met makreel, avocado en peer

Een zomerse salade met makreel, avocado en peer.    Komkommer zorgt voor een frisse bite en het zoete van de peer is verrassend lekker.

De zomermaanden zijn voor mij salademaanden. Er gaat niets boven een frisse salade als hoofdgerecht. Zo ook deze salade met avocado, makreel en peer. Bijna helemaal groen en echt heerlijk!
Erbij eten we Libanese wraps of Libanees brood. Maar je kunt dit natuurlijk ook vervangen door ander brood.

Een zomerse salade met makreel, avocado en peer.    Komkommer zorgt voor een frisse bite en het zoete van de peer is verrassend lekker.
Een zomerse salade met makreel, avocado en peer.    Komkommer zorgt voor een frisse bite en het zoete van de peer is verrassend lekker.

Mijn favoriete sla op dit moment is romaine sla, in de baby of de grote uitvoering zoals in deze salade. Welke ik koop is niet zozeer afhankelijk van het gerecht, maar meer wat er net in de winkel ligt als de man boodschappen gaat doen.
Zeker de kleine kropjes zijn erg lekker. Je kunt ze naast koud verwerken ook heel goed grillen op de BBQ of in een grillpan. En dan met ansjovisjes, olijven, kappertjes…. mmmm…. binnenkort maar weer eens maken.

De groenten in deze salade heb ik allemaal even groot, of liever klein, gesneden. Niet alleen eet het dan gemakkelijker want je kunt alles zo aan je vork prikken maar ook omdat het er mooi uitziet.
Het schoonmaken van de vis is natuurlijk wel een dingetje, al word ik daar ook steeds handiger in. Een (schoon ;-)) pincet is handig voor het verwijderen van de graten. Je kunt een speciaal pincet hiervoor kopen, maar met een klein exemplaar gaat het ook wel.


Recept: Makreelsalade met avocado en peer

INGREDIËNTEN

voor 2 personen:

  • 1 gestoomde makreel (of 2 filets)
  • 1/2 krop romaine sla
  • 1 avocado
  • 1/2 kleine komkommer
  • 1 peer
  • Voor erbij: Libanese wraps

Voor de dressing:

  • 1 potje (ca. 200 ml) zure room
  • 4 takjes basilicum, de blaadjes
  • 1/2 limoen * (rasp en een drupje sap)
  • peper en zout

BEREIDING

Laat de vis op kamertemperatuur komen.
Begin dan met de dressing: roer de room los, hak of scheur de basilicum in kleine stukjes. Boen de limoen schoon onder de kraan. Rasp de helft van de schil en knijp enkele drupjes sap in de room. Meng alles en breng op smaak met zout en peper. Als je het lekker vindt, kun je nog wat extra limoen toevoegen.

Was de komkommer, snijd in de lengte in vieren en snijd de pitten weg. Snijd in dunne plakjes.
Was de peer, halveer in de lengte, verwijder het klokhuis en snijd in de lengte door en dan in dunne plakjes (de 2e helft wordt niet gebruikt).
Was de sla, slinger hem droog en snijd in repen.

Maak de makreel schoon. Snijd de rugkant in en verwijder voorzichtig het vel. Steek of schep met een tafelmes of de bolle kant van een lepel langs de rug het visvlees los. Neem het randje niet mee, daar zitten kleine graatjes in. Leg op een bord. Verwijder de graat en schep met de lepel het visvlees van het vel. Langs de buik en rugkant zitten de kleinste graatjes.
Voel met je vingers voorzichtig waar de grote graten zitten en verwijder deze met een pincet. Pluk de vis in niet te kleine stukjes.
Heb je een hekel aan het schoonmaken van makreel, dan kun je ook makreelfilets kopen. Deze zijn meestal wel wat droger.

Als laatste halveer je de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd overlangs nog eens in tweeën en dan in dunne plakjes.

Verdeel de sla over een groot bord, schenk er eventueel wat olijfolie en azijn over en peper en zout en meng dit.
Rangschik er vervolgens de komkommer, avocado en peer over en eindig met de in stukjes geplukte vis.
Schep de dressing met een lepeltje over de salade. Garneer eventueel met geroosterd sesamzaad.

Bereidingstijd: ca. 30-40 minuten (afhankelijk ervan of je de vis zelf schoonmaakt)

* Heb je geen limoen in huis, vervang dan door citroen rasp en sap. Dan is 1/2 zeker wel te veel. Voeg een beetje toe en proef of het niet te zuur is.

Variatietip: vervang de makreel eens door gerookte forel of tonijn uit blik.

Pin deze foto van de Makreelsalade met avocado en peer

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een zomerse salade met makreel, avocado en peer.    Komkommer zorgt voor een frisse bite en het zoete van de peer is verrassend lekker.

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s