Wordt het ijsthee, een mocktail of toch een cocktail?

In de zomermaanden zijn koele drankjes heerlijk verfrissend. Omdat ik niet van de superzoete drankjes in flesjes houd, maak ik het liefst zelf iets, zoals vorig jaar deze ijsthee.
De basis in het recept van vandaag is steeds hetzelfde: kruidenthee. Al naar gelang het tijdstip van de dag (of de gelegenheid) maak je van de ijsthee een lekkere cocktail mét alcohol of een mocktail zónder. Drink je zelf (of iemand anders) geen alcohol dan kun je toch hetzelfde drankje maken. Let er wel op dat je de alcoholvrije een accentje meegeeft, want je ziet het verschil echt niet!

IJsthee mocktail cocktail

IJsthee mocktail cocktail

Een tijdje geleden kreeg ik een proefpakketje Mandarin Orange Spice  kruidenthee van Celestial Seasonings. Met deze kruidenthee die  behalve sinaasappelschil ook specerijen zoals kaneel bevat, ging ik aan de slag.

Eigenlijk was ik van plan enkel ijsthee te maken, maar toen ik eenmaal ging combineren, leek het me ook wel leuk om er een alcoholvrije cocktail en een echte cocktail van te maken. Het werd een gezellige middag, zo helemaal in mijn eentje! 😉

Wat heb je nodig:
Voor de thee

 • 1/2 liter water
 • 6 zakjes sinaasappel kruidenthee   (ik gebruikte deze)
 • ca. 1/2 el ahornsiroop (of andere zoetstof)
 • 2-3 ijsblokjesvormen

Voor de ijsthee

 • schijfje citroen of limoen
 • schijfje sinaasappel
 • evt. een kaneelstokje
 • bruisend water

Voor de mocktail

 • schijfje citroen of limoen
 • een stukje citroenschil
 • vers vruchtensap naar keuze
 • ca. 6 blokjes ijsthee
 • bruisend bronwater
 • vers fruit ter garnering
 • evt. enkele rietjes

Extra voor de cocktail

 • 1 borrelglas sterke drank (bijv. wodka of martini bianco)

 

Hoe maak je het:

Breng het water aan de kook, laat afkoelen tot ca. 80 graden en voeg de theezakjes toe. Laat de thee minimaal 5 minuten trekken en voeg dan de zoetstof toe. Ik gebruik ahornsiroop omdat ik dat lekker vind, maar je kunt ook gerust andere zoetstof gebruiken. De hoeveelheid is afhankelijk van je eigen smaak (dus proef het even), maar ook of je naderhand nog zoet vruchtensap toe voegt. Wil je het puur drinken, dus zonder toevoeging van fruit, dan kun je ook naderhand nog iets meer gebruiken.

IJsthee mocktail cocktail

Laat de thee eerst volledig afkoelen, giet in de ijs blokjesvorm en laat bevriezen.

Vul een laag glas met ijsblokjes, een schijfje citroen of limoen, sinaasappel en eventueel het kaneelstokje (als roerstokje). Vul het glas af met het (bron)water.

Voor de mocktail:
Pers een sinaasappel uit of pureer ander fruit zoals bijvoorbeeld een perzik, aardbeien of bosbessen. Voeg aan de fruitpuree eventueel nog een scheutje water toe zodat het niet té dik is.

Voor een laag glas:  vul met een bodempje vruchtenpuree.
Snijd een stuk schil (zonder het wit) van de citroen. Je kunt hier ook limoen, sinaasappel of mandarijn voor gebruiken. Voeg ca. 6 ijsblokjes toe en een scheut bruisend water. Meng goed met een lepel en giet voorzichtig in het glas. Vul af met bruisend water. Snijd het garneerfruit een stukje in en zet het op de rand van het glas. Bosbessen kun je ook aan een cocktailprikker rijgen.
Voor een cocktailglas vul je een maatbeker met het vruchtensap, ca. 4 ijsblokjes en een scheut bruisend water. Meng goed. Eventueel kun je met een stamper de ijsblokjes crushen. Giet in het cocktailglas, vul eventueel bij met het bruisend water en garneer met een stukje citroenschil, een schijfje citrusfruit en een stukje vers fruit. Snijd het fruit een stukje in en steek het op de rand.

Voor de cocktail ga je te werk als hierboven. Voeg dan alleen een borrelglaasje alcohol naar keuze toe aan de mengbeker. De wodka maar ook de martini bianco was erg lekker in combinatie met de thee. Probeer vooral uit wat je zelf het lekkerst vindt!

Cheers!

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 5 minuten (en ca. 8 uur wachten)
Bereiden: ca. 10 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s