Thaise champignonsalade

Thaise champignons salade

Spannend, Thais! Ben er nog niet zo in thuis, dus daarom volgde ik het recept voor de dressing van de Thai beef salad. Ik wilde graag een vleesloze versie, vandaar dat ik de bief vervangen heb door champignons met als resultaat deze superlekkere Thaise champignonsalade. Door de oestersaus natuurlijk niet vegetarisch, maar wel ontzettend lekker 😊

Thaise champignons salade

Om de champignons wat meer smaak mee te geven heb ik ze gemarineerd in oestersaus. Ja, echt waar. Als je me een beetje kent dan weet je dat ik bij het woord oester al groen begin te zien. Ooit kocht ik in een dolle bui een flesje oestersaus van de appie, maar die smaakte meer naar ingedikte sojasaus. Niet echt een succes, want dan gebruik ik liever de echte sojasaus.
De oestersaus dus. In een eerdere foodybox kreeg ik de Premium Oystersauce van Lee Kum Kee. Deze wordt in Hong Kong gemaakt en is dus “the real thing”. De saus bevat 40% oesterextract tegen 7,5% van de goedkope versie.Thaise champignons salade

Als ik iets geleerd heb tijdens al mijn experimenten is het om eerst een beetje te proeven en een testje te doen. De saus heeft een zachte zilte smaak, best lekker eigenlijk. En ook met de champignons smaakte het goed.

Thaise champignons salade

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

Voor de gebakken champignons

  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 el oestersaus (ik gebruikte deze)
  • 1 tl citroensap
  • 1/2 el zonnebloemolie

Voor de salade

  • 1/2 komkommer
  • 8 cherrytomaatjes
  • 1/2 krop gemengde sla (ik gebruikte romaine)
  • 1/2 rode ui

Voor de dressing 

  • 1,5 el vissaus
  • 1,5 el limoensap
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl witte (basterd)suiker
  • 1/2 rode peper (evt. zonder pitjes)

Hoe maak je het:

  1. Maak de champignons schoon met een vochtig doekje. Grote exemplaren kun je halveren of in vieren snijden, anders laat je ze gewoon heel.
    Meng de ingrediënten voor de marinade en giet bij de champignons. Schep goed om en laat 1/2 uurtje staan.
  2. Pers de knoflook en snipper de rode peper heel fijn. Meng de ingrediënten voor de saladedressing en zet apart. Ik gebruik basterdsuiker omdat deze makkelijk smelt in de dressing.
    Was en droog de ingrediënten voor de salade. Snijd de sla in repen. Halveer de komkommer in de lengte en snijd de helften in dunne plakjes, halveer de tomaatjes en snijd de rode ui in dunne plakjes.
    Meng alles in een grote kom.
  3. Verhit een koekenpan of wok met anti-aanbaklaag. Voeg – als de pan heet is – de champignons met de marinade toe en bak tot de champignons beetgaar zijn. Gaat het te hard, verlaag dan de temperatuur.
    Meng de salade met de dressing en verdeel de nog warme champignons erover.

Serveer de salade met witte rijst en roerbakgroenten.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten (+ 1/2 uur wachten)
Bereiden: 5 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s