Geroosterde spruitjes met aardappel en champignons


Geroosterde spruiten schotel

De verhuizing is eindelijk achter de rug en het wordt tijd de “normale” routine weer op te pakken. Wat dat betekent? Koken met inspiratie in plaats van op de automatische piloot 😉  We hebben de afgelopen weken toch regelmatig gezegd, we eten wel brood vanavond met een omelet, of we rijden langs een afhaalrestaurant, halen een afbakpizza en ga zo maar door.

Bovendien heb ik nu een schitterende nieuwe keuken met 2 (!) ovens, hoe luxe is dat!? De ene is een hetelucht oven en de andere een combi-stoomoven. De stoomoven miste ik al vreselijk in onze tijdelijke woning. Dus toen de vraag rees wat we wilden met de keuken stond dat voor mij vast: de stoomoven moest terugkomen. Ik ben heel blij met het uiteindelijke resultaat:

Mijn keukenNieuwe ovens vergen toch wel extra energie. En dan bedoel ik niet de stroom (hoera voor zonnepanelen), maar zeker ook het begrijpen van de werking van de apparaten. Nu ben ik van mening dat een apparaat zonder handleiding te bedienen moet zijn, maar daar zijn de makers het niet helemaal mee eens!
De komende weken staan hier dus vaak ovengerechten op tafel. Ik weet niet hoe jullie hier over denken, maar koken met de oven vind ik heerlijk. Minder rommel op je aanrecht, want als alles in de oven staat heb je tijd om op te ruimen. Bovendien smaakt geroosterd of gebakken weer net anders dan gekookt, waardoor je meer kunt variëren.

Dan nu, het recept voor de geroosterde spruitjes!

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

 • 500 g spruiten
 • 500 g aardappelen
 • 250 g champignons
 • 1/2 rode ui
 • 1/2 rode chili
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 teentjes knoflook
 • 100 g blanke hazelnoten
 • olijfolie
 • peper en zout
 • bieslook naar smaak

Hoe maak je het:

 1. Maak de spruiten schoon, halveer grote exemplaren. Schil de aardappelen en snijd in blokjes (ongeveer de maat van de spruiten).
  Kook of stoom de spruiten en aardappelen met zout beetgaar, giet af en laat uitdampen.
 2. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden hetelucht (of 200 graden boven- en onderwarmte).
  Veeg de champignons schoon met een vochtig doekje en halveer grote exemplaren. Snijd de ui en de rode peper in ringen. Halveer de knoflooktenen (pellen is niet nodig). Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak fijn. Meng alles in een kom met de hazelnoten, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en peper en zout.
 3. Verdeel het champignonmengsel met de spruiten en aardappelen over een bakblik. Sprenkel er nog 2 eetlepels olijfolie over en schep alles goed om.
  Geroosterde spruiten schotel
  Bak gedurende 20-30 minuten in de oven tot de spruiten en aardappelen een mooi kleurtje hebben en gaar zijn.
 4. Schep in een grote (voorverwarmde) vuurvaste schaal. Hak de bieslook fijn en verdeel deze er over. Schep de borden vol en houdt de schotel warm in de oven.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 45 minuten
Bereiden: 20-30 minuten

TIP: Heb je geen oven? Voorheen maakte ik een soortgelijk gerecht meestal in de wok klaar. Het is iets meer werk, maar niet minder lekker en het recept vind je hier: Eenpansgerecht met spruitjes, champignons, spek en krieltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s