Sperziebonen met satésaus en groenten uit de wok

Soms heb ik zo’n momentje en dan móet ik weer eens saté eten. Ik verdraag het eigenlijk niet, want veel te vet en daar krijg ik de volgende dag zeker last van. Wil je een vegetarische versie, dan kun je natuurlijk gaan voor de kipstuckjes van de Vegetarische Slager of een andere vleesvervanger die je eventueel marineert. Ik koos voor een variant met groente (marineren is niet nodig), namelijk sperziebonen. En ik moet zeggen, het smaakte uitstekend!

Sperziebonen met satésaus

Wokgroenten

De zelfgemaakte satésaus staat al op mijn blog, klik hier voor het uitgebreide recept. Dit keer heb ik de kokosmelk vervangen door water en dat werkt ook heel goed.

 

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

Voor de sperziebonen met satésaus:

 • 500 g sperziebonen
 • 1/2 rode peper (zonder zaadlijsten en pitjes)
 • 1/2 kleine ui
 • 1 cm geschilde verse gember
 • 4 el pindakaas
 • 1-2 el ketjap manis
 • 150 ml heet water
 • evt. scheutje melk
 • zonnebloemolie

Voor de gewokte groenten: 

 • 1 paksoi
 • 1/2 ui
 • 1 wortel
 • 1 rode paprika
 • 1/2 rode peper
 • 1 el sojasaus
 • 1 tl bruine suiker
 • 1 mespunt laos
 • 1/2 bouillonblok
 • zout
 • 100 g taugé
 • 1 el sesamzaad
 • zonnebloemolie

 

Hoe maak je het:

 1. Begin met het schoonmaken (eventueel schillen en wassen) van alle groenten.
  Snijd het blad van de paksoi en zet dit apart. Snijd de stengels in dunne repen, het blad in bredere repen. Snijd de ui en rode peper in halve ringen, schaaf de wortel dun, snijd de paprika in smalle repen en halveer deze.
  Ik vind het makkelijk om alles in een apart schaaltje klaar te zetten. Dat scheelt veel stress tijdens het wokken.
 2. Kook de sperziebonen met zout in ca. 15-20 minuten beetgaar. Draai dan het vuur uit en laat in het warme water staan. Snijd de ingrediënten voor de satésaus: ui en chili fijn snipperen. Schil de gember met en lepeltje en rasp fijn. Giet een klein scheutje zonnebloemolie in een steelpan. Zet dit op een laag vuur en laat ui , gember en chili zo ca. 10 minuten heel zachtjes (onder af en toe roeren) smoren tot de uien zacht zijn.
 3. Verhit een scheut olie in de wok en bak de ui tot ze zacht begint te worden. Voeg dan de wortel toe. Zet het vuur hoger en bak de groente onder regelmatig omscheppen. Voeg na ca. 4 minuten de paprika toe en na nog eens 2 minuten de paksoi. Bak nog 2 minuten en blus dan af met de sojasaus. Voeg ook de bruine suiker toe en de laos. Draai dan het vuur laag, schep alles nog eens goed om, verkruimel de halve bouillonblok erboven en dek de pan schuin af met een deksel. Laat zo pruttelen tot de wortel beetgaar is (een minuutje of 4-5).
 4. Voeg nu voor de saté de pindakaas en de helft van de ketjap toe aan het uienmengsel. Zet het vuur ietsje (maar niet te veel) hoger en laat de pindakaas warm worden. Voeg in scheutjes, al roerend, het hete water toe. De saus wordt eerst wat dikker, maar langzaam dunner. Voeg zoveel toe tot de satésaus voor jou een goede dikte heeft bereikt. Hij moet niet te waterig zijn! Proef op smaak en voeg eventueel nog een scheutje ketjap toe. Let op dat de saus niet kookt!
 5. Voeg aan de gewokte groenten tenslotte de paksoiblaadjes en de taugé toe. Laat even mee verwarmen. Schep nog eens om, proef op smaak en voeg eventueel nog een scheutje sojasaus of zout en peper toe. Garneer met sesamzaad.

TIP: Lekker met rijst, bami of mihoen. Rijst is het makkelijkst, want die kook je terwijl ook de sperziebonen koken. Is hij gaar, giet af, roer goed los met een vork en zet met gesloten deksel apart. Hij kan zo wel een kwartier blijven staan terwijl je de groenten wokt en de satésaus maakt.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: ca. 15-20 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s