Quiche van prei, geitenkaas en ontbijtspek

Wat is het verschil tussen een quiche en een hartige taart? Eigenlijk is het heel eenvoudig: een quiche is pas een quiche als er eieren en zuivel in de vulling gaan. Verder is het een kwestie van smaak en creativiteit, of, zoals dat wel vaker in mijn keuken voorkomt: wat er in de koelkast ligt.

Afgelopen week was de prei in de aanbieding in onze plaatselijke super. Met als gevolg een kilo prei waar ik iets mee moest verzinnen. Het werd preisoep, een wokschotel met veel verse groenten en de laatste twee belandden in deze quiche.
De room in deze quiche heb ik vervangen door halfvolle melk, dat gaat prima en is net iets minder zwaar. Daarnaast heb ik ook bloem toegevoegd omdat prei nogal vochtig is en ik graag een stevige quiche wilde.

Quiche met prei, geitenkaas en spek

Quiche met prei, geitenkaas en spek

Wat heb je nodig (voor 2-3 personen):

Voor het deeg *:

 • 200 g bloem
 • 100 g boter (+ extra om de vorm in te vetten)
 • 50 ml water
 • peper en zout

Voor de vulling:

 • 2 dikke stengels prei
 • zonnebloemolie
 • 125 g geitenkaas (met honing)
 • 2 eieren
 • 60 g bloem
 • 50 g (half)volle melk
 • 1 el geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 tl verse tijmblaadjes
 • 1/2 tl citroenrasp (ongeveer)
 • 100 g ontbijtspek
 • 1 el paneermeel

En verder:

 • een quichevorm, springvorm of hoge taartvorm van ca. 22 cm doorsnede
 • een wok of koekenpan
 • velletje bakpapier

 

Hoe maak je het:

 1. Begin met het deeg. Dit gaat ontzettend snel in een foodprocessor, maar kan natuurlijk ook met de hand. Heb je een messenbakje bij je staafmixer dan gaat dat ook wel, maar dan zul je denk ik de ingrediënten in 2 porties moeten verdelen. Maak een kruimelig deeg van door de bloem met het zout en de boter kort te mengen. Voeg dan het water toe en meng tot een samenhangend deeg. Sla plat, verpak het in plasticfolie en leg het een half uurtje in de koelkast.
 2. Maak de prei schoon. Verwijder evt. lelijk buitenste blad en snijd in de lengte in tweeën. Op die manier kun je makkelijk het zand eruit spoelen onder de kraan. Laat uitlekken en snijd dan in 1 cm brede stukken. Verhit een scheut olie in wok of koekenpan en bak de prei tot ze zacht begint te worden. Breng op smaak met zout en peper. Laat uitlekken in een vergiet.
 3. Klop de eieren los in een kom met de bloem en de melk. Verbrokkel de geitenkaas erover. Meng de parmezaanse kaas, de tijm en zout en peper erdoor.
 4. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht (200 graden onder- en bovenwarmte).
 5. Haal het deeg uit de koelkast. Vet de vorm in met boter, leg een velletje bakpapier (of siliconen) op de bodem en beboter dit ook. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Strooi het paneermeel over de bodem. Dit neemt vrijkomend vocht op.
 6. Verdeel de vulling over de vorm en bedek met plakjes ontbijtspek. Snijd tenslotte de deegrand bij. Maak er een mooi motief in met de achterkant van een lepel of met de tanden van een vork.
 7. Bak de quiche in het midden van de oven ongeveer 40 minuten tot hij gaar is. Contreer de garing met een kernthermometer, houdt ca. 95 graden aan, in het midden van de quiche gemeten.
 8. Laat 5 minuten rusten voordat je hem serveert. Lekker met een tomatensalade.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 35 minuten (incl. koeltijd voor het deeg)
Bereiden: ca. 50 minuten (incl. oventijd)

Voor meer inspiratie: een vegetarische versie van de quiche met prei: Vegetarische prei-quiche of een Preitaart met geitenkaas waarbij de prei rechtop in de vorm gezet wordt. Hierdoor blijft de prei steviger van structuur.

TIP: Zelf gemaakt deeg vind ik altijd het lekkerst. Om een volgende keer tijd te besparen kun je ook een dubbele portie deeg maken en de helft invriezen. Haal het dan de avond van tevoren uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.
Heb je geen tijd/zin om het zelf te maken, dan kun je natuurlijk ook een vers deeg voor hartige taart kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s