Geroosterde bloemkool, kikkererwten, tomaatjes en olijven met aardappelpuree

Bloemkool is een dankbare groente om mee te variëren. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er van alles aan toevoegen om het je eigen smaak te geven.
Op Instagram kwam ik een foto tegen van geroosterde bloemkool met kikkererwten en kappertjes van Em’s Real Food (neem bij haar een kijkje voor het origineel). Ik heb medoor haar recept laten inspireren voor mijn eigen versie en er mediterrane kruiden, tomaatjes en zwarte olijven aan toegevoegd. Dit alles geserveerd op een bedje van aardappelpuree voor een heerlijke vega maaltijd!

Geroosterde bloemkool.klein1

Geroosterde bloemkool.klein

Favoriet en meest bekeken op mijn blog is het recept voor Bloemkool uit de oven met tomaten en kaas  maar ook de Bloemkool met een mediterraan tintje is heerlijk door de combinatie met tomaat, olijven en kappertjes.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1 bloemkool
  • 1 blik (400 g) kikkererwten
  • ca. 200 g cherrytomaatjes
  • 1/2 chilipeper
  • enkele takjes rozemarijn en tijm
  • 1 flinke el kappertjes
  • 10 zwarte olijven zonder pit
  • 1 citroen
  • ca. 400 g aardappelen (kruimig)
  • 150 ml plantaardige melk
  • 1 el olijfolie
  • olijfolie
  • peper en zout

 

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht (220 graden boven- en onderwarmte).
    Giet de kikkererwten af in een zeef, spoel met schoon water en laat goed uitlekken. Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes. Snijd de rode peper in ringetjes (verwijder eventueel de pitjes). Ris de kruiden van de takjes en snijd de rozemarijn klein. Verdeel alles over een bakblik. Meng met ca. 2 eetlepels goede olijfolie, de rasp van 1/4 tot 1/2 citroen (net wat je lekker vind) en knijp er ook wat citroensap over. Meng alles goed door elkaar en strooi er zout over.
    Schuif de bakplaat in de oven en bak gedurende ca. 30 minuten tot de bloemkool (beet)gaar is. Laat eventueel langer staan als je de kikkererwten knapperig wilt.
    Was de cherrytomaatjes en bak deze de laatste 5 minuten mee.
  2. Schil de aardappelen en kook deze gaar.
    Meng in een kommetje de dressing voor de bloemkool: 1 el citroensap, peper en zout, de kappertjes en ca. 3 el olijfolie.
    Snipper de helft van de olijven fijn. Deze gaan door de aardappelpuree.
    Giet de aardappelen af (vang een kopje kookwater op) in een vergiet en laat goed droog stomen. Verwarm de melk of het kookwater in de nog warme pan. Gebruik een pureepers (lees er hier meer over) om extra zachte puree te maken en meng met de warme melk. Voeg eventueel nog wat meer toe als dat nodig is. Tenslotte roer je de fijngehakte olijven en olijfolie door de puree. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Verwarm de borden even voor op een rooster in de afkoelende oven.
    Schep op elk bord een bedje puree. Hierop de geroosterde groenten en garneer met de kappertjesdressing en de in plakjes gesneden olijven.

Bereidingstijd: 
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 35 minuten

* Zwarte olijven koop ik eigenlijk altijd biologisch. Ze zijn wel iets duurder dan de reguliere, maar dan weet je in ieder geval zeker dat het ook echt rijpe olijven zijn en niet gekleurde groene olijven. Het lekkerst vind ik eigenlijk de Taggia olijven (ca. € 3,- voor 180 gram), biologische zwarte olijven zijn te koop voor ca. € 2,- voor 240 gram.

TIP: geen zin in aardappelpuree? Dit gerecht smaakt ook heerlijk met brood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s