Geroosterde bloemkool, kikkererwten, tomaatjes en olijven met aardappelpuree

Bloemkool is een dankbare groente om mee te variëren. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er van alles aan toevoegen om het je eigen smaak te geven. Deze geroosterde bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven smaakt heerlijk met aardappelpuree. Aan de puree worden ook olijven en olijfolie toegevoegd voor een extra rijke smaak.

Een traybake van bloemkool met kikkererwten en tomaatjes, erover een dressing met kappertjes en olijven. Geserveerd met aardappelpuree voor een heerlijke vleesloze maaltijd.
Een traybake van bloemkool met kikkererwten en tomaatjes, erover een dressing met kappertjes en olijven. Geserveerd met aardappelpuree voor een heerlijke vleesloze maaltijd.

Het is een goed idee om na verloop van tijd een recept nog eens kritisch te bekijken en waar nodig aan te passen. Wat receptuur betreft is er niet veel veranderd, al moet ik bekennen dat een hele bloemkool voor 2 personen toch wat te veel is. Vandaar een aanpassing in hoeveelheid. Ook heb ik de stappen in de bereiding wat duidelijker beschreven, want ik liep er zelf in vast met een chaos in de keuken als resultaat 😉 en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
(Anja, 27-2-2020)


Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 400 g bloemkool
  • 1/2 chilipeper
  • enkele takjes rozemarijn en tijm
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 citroen (voor rasp)
  • zout
  • 1 blik (400 g) kikkererwten
  • ca. 200 g cherrytomaatjes

Voor de dressing

  • 1 flinke el kappertjes
  • 5 zwarte olijven zonder pit
  • 1 el citroensap
  • 3 el olijfolie

Voor de aardappelpuree

  • ca. 400 g aardappelen (kruimig)
  • 150 ml plantaardige melk
  • 5 zwarte olijven zonder pit
  • olijfolie
  • peper en zout

En verder

  • bakplaat
  • pureepers

Bereiding

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 220oC (200oC hetelucht).

Schil de aardappelen.
Giet de kikkererwten af in een zeef, spoel met schoon water en laat goed uitlekken en zet apart. Was de tomaatjes en droog ze.

Meng in een kommetje de dressing voor de bloemkool: 1 el citroensap, peper en zout, in plakjes gesneden olijven, kappertjes en ca. 3 el olijfolie.

Snipper de andere olijven fijn. Deze gaan straks door de aardappelpuree.

Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes. Als je de roosjes te groot laat worden ze niet gaar. Snijd de rode peper in ringetjes (verwijder eventueel de pitjes). Ris de kruiden van de takjes en snijd de rozemarijn klein. Verdeel dit over een bakblik. Meng met ca. 2 eetlepels olijfolie, de rasp van 1/4 tot 1/2 citroen (net wat je lekker vindt) en knijp er ook wat citroensap over. Meng alles goed door elkaar en strooi er zout over.

Bereiden
Schuif de bakplaat in de oven en bak gedurende ca. 30 minuten tot de bloemkool beetgaar is. Voeg na 10 minuten de kikkererwten toe en schep alles goed om.
Controleer de garing van de bloemkool na 25 minuten baktijd. Zijn ze bijna beetgaar, voeg dan de cherrytomaatjes toe en bak ze de laatste 5 minuten mee.

Kook intussen ook de aardappelen. Giet de aardappelen af (vang een kopje kookwater op als je geen melk wilt gebruiken) in een vergiet en laat goed droog stomen. Verwarm de melk of het kookwater in de nog warme pan. Gebruik eventueel een pureepers (lees er hier meer over) om extra zachte puree te maken en meng met de warme melk. Voeg eventueel nog wat meer toe als dat nodig is. Tenslotte roer je de fijngehakte olijven en olijfolie door de puree. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de borden even voor op een rooster in de afkoelende oven.
Schep op elk bord een bedje puree. Hierop de geroosterde groenten en garneer met de kappertjesdressing en de in plakjes gesneden olijven.

Bereidingstijd: 
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 35 minuten

* Zwarte olijven koop ik eigenlijk altijd biologisch. Ze zijn wel iets duurder dan de reguliere, maar dan weet je in ieder geval zeker dat het ook echt rijpe olijven zijn en niet gekleurde groene olijven. Het lekkerst vind ik eigenlijk de Taggia olijven (ca. € 3,- voor 180 gram), biologische zwarte olijven zijn te koop voor ca. € 2,- voor 240 gram.

TIP: geen zin in aardappelpuree? Dit gerecht smaakt ook heerlijk met brood.



Pin de foto van deze Geroosterde bloemkool schotel!

Een traybake van bloemkool met kikkererwten en tomaatjes, erover een dressing met kappertjes en olijven. Geserveerd met aardappelpuree voor een heerlijke vleesloze maaltijd.

Favoriet en meest bekeken op mijn blog is het recept voor Bloemkool uit de oven met tomaten en kaas  maar ook de Bloemkool met een mediterraan tintje is heerlijk door de combinatie met tomaat, olijven en kappertjes.


De inspiratie voor dit recept vond ik op Instagram, daar kwam ik een foto tegen van geroosterde bloemkool met kikkererwten en kappertjes van Em’s Real Food (neem bij haar een kijkje voor het origineel).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s