Taaitaai (foodblogswap)

Deze maand doe ik weer eens mee met de foodblogswap en mag hierbij iets uitzoeken van het blog van Ellouisa Cooking. Ellouisa, moeder en jurist, blogt al 10 jaar en maakt de heerlijkste gerechten o.a. uit de Marokkaanse keuken. Ook heeft ze een eigen Youtubekanaal waar ze video’s plaatst van recepten.
Je kunt je voorstellen dat het heel moeilijk is om uit die eindeloze reeks recepten. Ik heb een lijstje gemaakt met wat ik nog wil proberen, maar de keuze is uiteindelijk gevallen op een oer-hollands recept, namelijk taaitaai.

Het is alweer bijna december, daarom vond ik taaitaai eigenlijk wel een passend recept om eens te maken. Heb jij wel eens taai-taai gemaakt? Het is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld, dit taaie 😉 deeg: kneden-rusten-uitrollen-uitsteken en afbakken.
Taaitaai

De gestampte muisjes uit het recept van Ellouisa heb ik niet in huis. Dit heb ik vervangen door de Smeuïge muisjes uit de foodybox herfst.
Al tijdens het bakken blijkt dat er ergens iets niet helemaal klopt, het deeg wil niet rijzen. Mogelijk was het bakpoeder (aangebroken zakje) de oorzaak. Maar met de smaak is niets mis, ze zijn echt lekker, alleen hebben ze niet de taaie, luchtige, structuur van taaitaai. Het lijkt meer op de Duitse versie: Lebkuchen, lekker met suikerglazuur of een jasje van chocola.

Taaitaai

Wat heb je nodig:

 • 125 g honing
 • 125 g smeuïge muisjes (De Blije Boterham, verkrijgbaar bij AH)
 • 50 g bruine basterdsuiker
 • 30 ml water
 • 2 tl koekkruiden of speculaaskruiden
 • 1 tl kaneel
 • 300 g tarwebloem
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout

Voor het suikerglazuur

 • 2 el witte poedersuiker
 • enkele druppeltjes water
 • stukje bakpapier

Hoe maak je het:

 1. Zet een pannetje op en smelt de honing met de smeuïge muisjes en de basterdsuiker in het water. Laat afkoelen.
  Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom. Voeg het afgekoelde suikermengsel toe en een snufje zout. Kneed er met deeghaken, een keukenmachine of met de hand een samenhangend deeg van.
  Druk plat, verpak het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  Taaitaai
 2. Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht (160 graden boven en onderwarmte).
  Bestuif je werkblad en de deeglap met bloem en rol uit tot een dikte van ca. 1 cm. Steek er met uitsteekvormpjes poppetjes, hartjes of beestjes uit. Heb je geen uitsteekvorm, dan kun je het deeg ook in vierkanten snijden.
  Leg een vel bakpapier op de bakplaat en bak de taaitaai on ca. 12-15 minuten goudbruin en gaar.
 3. Laat de taaitaai afkoelen op een rooster. Roer in een kommetje de poedersuiker met enkele druppels water tot het een taaie dikke structuur heeft. Je hebt maar héél weinig water nodig, het mag niet te dun worden.
  Taaitaai
  Knip een stukje bakpapier tot een rechthoek en rol dit schuin op tot een frietzakje. Knip het eventueel iets kleiner. Schep er de glazuur in en vouw de bovenkant om, zodat het zakje een beetje zijn vorm houdt. Knip een klein stukje van de punt. Versier de taaitaai met stippeltjes, lijntjes, volg de contouren – net wat je leuk vindt. Laat de suikerglazuur goed uitharden voordat je de taaitaai opbergt.
  Taaitaai
  Bewaar in een goed gesloten koektrommel zodat de taaie structuur behouden blijft. Bovendien zijn na een nacht de smaken meer ontwikkeld. Ze worden eigenlijk alleen maar lekkerder!

Bereidingstijd:
Voorbereiding: ca. 45 minuten (inclusief wachttijd)
Bereiding: ca. 30 minuten

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s