Hongaarse goulash 

Einde van de zomer waren we nog een weekje op vakantie in Duitsland. Even bijkomen van de nieuwbouwstress (het huis was inmiddels opgeleverd, maar nog láng niet klaar). Tijdens een wandeling door het dorp kwamen we langs de slager waar een bord stond dat ze de Rindergulash (goulash van rundvlees) in de aanbieding hadden. Daar hadden wij wel oren naar, want op vakantie mag het best wel eens gemakkelijk, toch?

Terug in onze camper ontdekten we dat we een pond rauw rundvlees hadden gekocht.  Dat werd dus een boterhammetje met een gebakken ei en het vlees ging de vriezer in.

Het onbestemde zakje in de vriezer dat mij al weken stoorde, was dus die rundergoulash realiseerde ik me vrijdag ineens! Tijd om er maar eens iets lekkers van te maken: Hongaarse goulash van rundvlees dus. Heb je geen zin in langdurig stoven? Je kunt goulash ook maken van ander vlees (bijvoorbeeld kip) of zelfs vis.

Hongaarse goulashHongaarse goulash

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

 • 500 g doorregen runderlappen of blokjes
 • zout en peper
 • 1,5 el bloem
 • 25 g roomboter
 • 100 g speklap (of gerookte spekblokjes)
 • 1 dikke witte ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 1 el paprikapoeder
 • 1 tl karwijzaad
 • een mespunt pimentpoeder
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 groene paprika
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 200 ml runderbouillon van een half bouillonblokje
 • 100 ml rode wijn

 

Hoe maak je het:

 1. Haal het vlees uit de koelkast, laat op kamertemperatuur komen en dep het droog met keukenpapier. Snijd het eventueel nog in grote dobbelstenen. Meng het vlees met de bloem. Dit gaat het snelst in een plastic ziplockzakje: schep bloem in het zakje, voeg het vlees toe en zout n peper uit de molen. Sluit het zakje en hussel tot het vlees met bloem bedekt is.
 2. Schil en snipper de ui en de knoflook. Snijd de speklap in blokjes. Zet apart
  Snijd de paprika’s in blokjes en zet apart. Ik gebruikte 3 verschillende paprika’s, je kunt hierin ook wisselen. Belangrijk is wel om er toch één groene in te doen, deze heeft een minder zoete smaak dan rode paprika’s en is hier echt heel lekker in.
  Verhit een kleine koekenpan, rooster het karwijzaad tot het begint te geuren en haal uit de pan voordat het verbrandt.
  Hongaarse goulash
 3. Verhit in een ruime sudderpan (gaat goed met een gietijzeren pan) de boter tot deze gaat bruisen. Braad het vlees aan, keer regelmatig en vis uit het bakvet als het gebruind is. Zet apart.
  Bak in het resterende vet de uien, knoflook, spekblokjes tot het vet van het spek begint te smelten. Voeg dan de paprika, specerijen en de tomatenpuree toe en laat alles nog ca. 5 minuten bakken.
 4. Los het halve bouillonblokje op in kokend water en giet dit samen met de wijn in de pan. Laat even bruisen en roer alle aanbaksels los van de bodem. Voeg dan ook weer het vlees toe. Dek de pan af met een deksel. Als de goulash begint te pruttelen, zet je de pan op het kleinste pitje (eventueel met een vlamverdeler eronder).
  Laat de goulash in ca. 3 uur langzaam gaar stoven.
 5. Proef na 3 uur of het vlees zacht genoeg en laat dan het vocht op een hoger vuur indampen tot de helft. Wil je graag veel saus, dan kun je deze ook indikken met 1 eetlepel maizena opgelost in 2 eetlepels kookvocht. Voeg dit toe en laat even meekoken.Lekker met witte rijst of brood en een salade zoals bijvoorbeeld van witte kool.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: ca. 3,5 uur

 

TIP: maak gerust een dubbele portie en vries de helft in. Dan heb je een makkelijke maaltijd voor een dag dat je niet zoveel tijd/zin hebt om te koken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s