Zoetzuur van rode kool

Rode kool zoetzuur

De rode kool die manlief meebracht van het boodschappen doen was gigantisch. Driekwart gebruikte ik om mee te koken, klik hier voor het recept (we eten er 4 keer van). De rest heb ik fijn geschaafd om te verwerken in een salade, ik gebruikte het recept van de rode spitskool salade. Maar omdat ik eigenlijk nieuwsgierig ben naar de smaak van rode kool in het zuur, heb ik een deel hiervoor apart gehouden.
Rode kool zoetzuur
Het is een pot van 1/2 liter geworden. Niet zo heel veel, maar voor een eerste test vind ik dat eigenlijk wel genoeg.
Rode kool zoetzuur

Inmiddels zijn de 14 dagen verstreken en heb ik eindelijk kunnen proeven. Lekker joh! Alleen echt zuur, dus heb ik in het recept de 25 gram suiker aangepast naar 30 gram. Ben je echt van meer zoet dan zuur, voeg dan 35 gram suiker toe.
Rode kool zoetzuur

Wat heb je nodig: 

  • 200-250 g fijn geschaafde rode kool
  • 1/2 tl zout
  • 125 ml appelazijn
  • 1 el balsamicoazijn
  • 30 g bruine basterdsuiker
  • 1 blaadje laurier
  • 1/2-1 tl roze peperkorrels
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1 afsluitbare glazen inmaakpot met deksel

Hoe maak je het:

  1. Begin met het steriliseren van de pot. Zet de glazen pot in een pan of kom, leg ook het deksel erbij. Kook voldoende water, giet dit in de pot totdat het overloopt en giet de rest in de kom zodat ook het deksel onder water ligt. Laat het in de kom totdat je het nodig hebt.
  2. Schaaf de rode kool op een fijne stand, en bestrooi met het zout. Schep even om.
    Rode kool zoetzuur
    Zet in een pannetje de appelazijn met de suiker op en laat zachtjes koken tot de suiker gesmolten is. Laat helemaal afkoelen.
  3. Vis de glazen pot uit het water en raak de rand/binnenkant zo min mogelijk aan. Schep de rode kool in de pot, leg de specerijen (laurier, peper, kaneel) erbij en giet de balsamico erover.
    Vul dan de pot met de afgekoelde azijn. Het is de bedoeling dat de rode kool helemaal onder staat. Vul eventueel aan met nog een beetje azijn.
    Veeg de rand van de pot droog als dat nodig is met een schone doek.Sluit de pot goed met het deksel en zet in de koelkast.
  4. Nu is het een kwestie van geduld! Na ca. 14 dagen mag je proeven 😀

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 10 minuten (plus 14 dagen wachten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s