Zoetzuur van rode kool

De rode kool die manlief meebracht van het boodschappen doen was gigantisch. Driekwart gebruikte ik om mee te koken, klik hier voor het recept (we eten er 4 keer van). De rest heb ik fijn geschaafd om te verwerken in een salade, ik gebruikte het recept van de rode spitskool salade. Maar omdat ik eigenlijk nieuwsgierig ben naar de smaak van rode kool in het zuur, heb ik een deel hiervoor apart gehouden.

Zoetzuur van rode kool lijkt een beetje op zuurkool, maar is echt een salade. Smaakmakers zijn laurier, kaneel, roze peperkorrels en balsamico-azijn. Heerlijk bijgerecht en gezond ook nog want goed voor de spijsvertering.

Een korte update

Het is een pot van 1/2 liter geworden. Niet zo heel veel, maar voor een eerste test vind ik dat eigenlijk wel genoeg. Inmiddels heb ik sinds deze eerste keer (in 2017) de rode kool regelmatig gemaakt. Vaak bewaar ik een deel van de kool juist om er dit zoetzuur van te maken. Ook heb ik wel gemerkt dat je niet echt 14 dagen hoeft te wachten voordat je kunt eten. Wel is het zo dat, als je wat meer geduld hebt, de smaak van de kool alleen maar lekkerder wordt.


Recept: Zoetzuur van rode kool

Zoetzuur van rode kool lijkt een beetje op zuurkool, maar is echt een salade. Smaakmakers zijn laurier, kaneel, roze peperkorrels en balsamico-azijn. Heerlijk bijgerecht en gezond ook nog want goed voor de spijsvertering.
Bijgerecht
Voor 1 pot
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
10 minuten
Totale tijd:
25 minuten

INGREDIËNTEN:

  • 200-250 g fijn geschaafde rode kool
  • ½ tl zout
  • 125 ml appelazijn
  • 1 el balsamicoazijn
  • 30 g bruine basterdsuiker
  • 1 blaadje laurier
  • ½-1 tl roze peperkorrels
  • ½ kaneelstokje

En verder

  • 1 grote (of 2 kleine) afsluitbare glazen inmaakpot(ten) met deksel

BEREIDING:

Begin met het steriliseren van de pot (of potten). Zet de glazen pot in een pan of kom, leg ook het deksel erbij. Kook voldoende water, giet dit in de pot totdat het overloopt en giet de rest in de kom zodat ook het deksel onder water ligt. Laat het in de kom totdat je het nodig hebt.


Rode kool zoetzuur

Schaaf de rode kool op een fijne stand, en bestrooi met het zout. Schep even om. Nog beter is het om het zout in de rode kool te wrijven. Doe dit niet met je handen (tenzij je graag roze handen wilt) maar gebruik bijvoorbeeld de stamper van een vijzel.

Zet in een pannetje de appelazijn met de suiker op en laat zachtjes koken tot de suiker gesmolten is. Voeg de kruiden en specerijen toe. Houd de balsamico nog apart. Laat helemaal afkoelen.

Vis de glazen pot uit het water en raak de rand/binnenkant zo min mogelijk aan. Schep de rode kool in de pot en giet de balsamico erover.
Vul dan de pot met de afgekoelde azijn. Gebruik je twee kleinere potten, verdeel de specerijen dan over de potten. Het is de bedoeling dat de rode kool helemaal onder staat. Vul eventueel aan met nog een beetje azijn.
Veeg de rand van de pot droog als dat nodig is met een schone doek. Sluit de pot goed met het deksel en zet in de koelkast.

Nu is het een kwestie van geduld! Wacht minimaal 24 uur met proeven. Heb je wat meer geduld wacht dan 1 week tot 14 dagen, dan zijn alle smaken goed in de kool getrokken.  

Pin de foto van dit recept voor Zoetzuur van rode kool

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Zoetzuur van rode kool lijkt een beetje op zuurkool, maar is echt een salade. Smaakmakers zijn laurier, kaneel, roze peperkorrels en balsamico-azijn. Heerlijk bijgerecht en gezond ook nog want goed voor de spijsvertering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s