Rijstdessert met specerijen en peer

Heerlijke geuren stijgen op als je de melk met de kaneel en kardemom verwarmt voor het rijstdessert met specerijen, peer en speculaas. Je kunt dit dessert in eenpersoons schaaltjes opmaken, maar natuurlijk ook in een grotere schaal als je voor meer mensen kookt.

Alweer een tijdje geleden ontving ik een doosje kaneel en kardemom thee van Celestial Seasonings. Heerlijk om te drinken, maar het leek me ook heel lekker om er een dessert mee te maken. Als garnering gebruikte ik in siroop gemarineerde peer en speculaaskruimels.

Dat manlief tevreden was over de smaak, blijkt wel uit het feit dat er nog maar één volledige portie over was voor de foto :-). De rest was al op voordat het afgekoeld was. Heerlijke geuren stijgen op uit het pannetje als ik de melk met de kaneel en kardemom thee verwarm voor het rijstdessert met specerijen en peer. Speciaal voor manlief, want die is dol op rijstebrij.

Heerlijke geuren stijgen op als je de melk met de kaneel en kardemom verwarmt voor het rijstdessert met specerijen, peer en speculaas. Je kunt dit dessert in eenpersoons schaaltjes opmaken, maar natuurlijk ook in een grotere schaal als je voor meer mensen kookt.
Heerlijke geuren stijgen op als je de melk met de kaneel en kardemom verwarmt voor het rijstdessert met specerijen, peer en speculaas. Je kunt dit dessert in eenpersoons schaaltjes opmaken, maar natuurlijk ook in een grotere schaal als je voor meer mensen kookt.

Recept: Rijstdessert met specerijen en peer

Dessert
Voor 2 personen
Voorbereiden:
30 minuten
Bereiden:
30 minuten
Totale tijd:
60 minuten

INGREDIËNTEN

Voor de rijstebrij:

Voor de peer op siroop

  • 100 g suiker
  • 100 ml water
  • ½ kaneelstokje
  • ½ vanillestokje
  • 1 steranijs
  • 2 kardemom peulen
  • 1 stevige peer (ik gebruikte de Migo peer) **
  • ½ citroen (voor een drupje sap)

Voor de garnering:

  • 2 speculaasjes

En verder:

2 pannen met dikke bodem
2 mooie glaasjes of weckpotjes

BEREIDING

Verwarm in een pan met dikke bodem langzaam de melk met daarin de theezakjes, maar laat de melk niet koken. Laat ongeveer ½ uurtje trekken.

Tegelijkertijd voor de perensiroop in een ander pannetje:
Halveer de vanillepeul in de lengte en schraap het zaad eruit. Plet de kardemom peulen en doe deze met suiker, water en de overige specerijen in een pannetje en verwarm dit, maar laat niet koken. Laat de specerijen ½ uur trekken.

Vis de theezakjes uit de melk en voeg de rijst toe. Breng de melk langzaam aan de kook en laat onder regelmatig roeren de rijst gaarkoken in ca. 12-15 minuten. Roeren is belangrijk zodat de rijst niet verbrandt op de bodem van de pan. Als de rijst gaar is, kan de suiker erbij. Los deze al roerend op. Draai het vuur uit en laat de rijst met deksel op de pan afkoelen.

Heerlijke geuren stijgen op als je de melk met de kaneel en kardemom verwarmt voor het rijstdessert met specerijen, peer en speculaas. Je kunt dit dessert in eenpersoons schaaltjes opmaken, maar natuurlijk ook in een grotere schaal als je voor meer mensen kookt.

Schil de peer, halveer en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in  plakken en dan in gelijkmatige blokjes (brunoise). In een restaurant gooien ze lelijke stukjes weg, maar die eten wij natuurlijk gewoon op. 😉

Voeg de gesneden peer toe aan de siroop, laat even goed warm worden en draai het vuur dan uit. Knijp er wat citroensap boven uit. Laat ca. 15 minuten staan.

Verkruimel de speculaasjes en schep een lepel ervan in elk glas, schep daarop een laagje rijstebrij, weer wat speculaas, een laagje rijstebrij. Tenslotte in elk glas een lepel peer en de laatste kruimels van de speculaas.

Serveer meteen. Wil je de rijstebrij liever koud serveren, stel de opmaak van de glaasjes uit tot vlak voor het serveren omdat de speculaaskruimels anders zacht worden.

* De thee kun je ook vervangen door 1 kaneelstokje en 3 (geplette) kardemom peulen te laten trekken in de melk.

** De Migo peer is een heerlijk stevige peer – speciaal voor de liefhebbers – die zijn stevigheid behoudt, ook als hij rijp is. Perfect voor dit recept. Heb je andere rijpe peren in huis, dan kan dat natuurlijk ook, houdt er dan rekening mee dat ze snel uit elkaar vallen als je ze verwarmt.

Pin deze foto van het Rijstdessert met specerijen en peer

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Heerlijke geuren stijgen op als je de melk met de kaneel en kardemom verwarmt voor het rijstdessert met specerijen, peer en speculaas. Je kunt dit dessert in eenpersoons schaaltjes opmaken, maar natuurlijk ook in een grotere schaal als je voor meer mensen kookt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s