Kwarkbrood met fruit en noten (foodblogswap)

Kwarkbrood met fruit en noten

Voor de foodblogswap van deze maand heb ik iets uitgezocht van de blog van Taste our joy!, de website van twee vriendinnen Joyce en Irene. Ze kennen elkaar al vanaf hun 18e en delen behalve de opleiding ook hun passie voor eten. Daaruit is ook  in december 2014 de website ontstaan, die vol staat met heerlijke recepten. Daarnaast hebben ze een kookclub met vijf meiden, waarbij ze per toerbeurt bij elkaar aanschuiven voor een diner. De inspiratie daaruit delen ze ook op hun website. Leuk!

Veel lekkere recepten kwamen voorbij, maar bij het zien van de Gezonde kwarkbol met appel en rozijnen was ik verkocht :-). Omdat ik niet van krenten of rozijnenbrood hou, koop ik dit brood nooit. Maar nu met de foodblogswap in gedachten leek het me een leuk idee om mijn eigen versie te maken. Van kwarkbrood wordt ook wel gezegd dat het een brood is voor beginners. Je gebruikt zelfrijzend bakmeel en bakpoeder in plaats van gist en er komt geen kneden en rijzen aan te pas. Het kán bijna niet mislukken!

Het is een kwarkbrood met fruit en noten geworden. Voor het fruit koos ik voor peren. Deze week werd een proefpakket bezorgd van de Migo peer. Een nieuwe peer die zoet en crunchy is. Dat laatste vind ik super, want die zachte peren die uitstromen over je handen zijn niet mijn favoriet.
Kwarkbrood.foodblogswap
Kwarkbrood2Kwarkbrood1a
Het resultaat mag er zijn! Een heerlijk zacht brood, dat zó ontzettend lekker is dat we het bijna in een keer helemaal opeten met z’n tweetjes :-P. De peren zijn nog steeds een beetje stevig, de noten geven er een heerlijk aroma aan.

Heb je liever de gezondere versie (magere kwark en met minder suiker), kijk dan vooral even op het blog van Irene en Joyce.

Wat heb je nodig:

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 65 g suiker
  • 50 g koude ongezouten roomboter in blokjes
  • 3 g zout
  • 2 g bakpoeder (1/2 theelepel)
  • 150 g (volle) kwark
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanilleextract *
  • 1 stevige handpeer (bijv. Migo)
  • 50 g noten (bijv. amandelen en walnoten)

En verder:

  • springvorm van ca. 18 cm doorsnede
  • bakpapier

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven met de bakplaat er in voor op 180 graden (of 170 graden hetelucht).
    Beboter de springvorm en bekleed met bakpapier.
  2. Meng in een kom de droge ingrediënten (meel, suiker, zout en bakpoeder) met de boter in blokjes. Wrijf de blokjes een beetje fijn met een spatel.
    Meng in een andere kom de kwark met de eieren en het vanille-extract.
    Schil en snijd de handpeer in blokjes.
    Rooster de noten in de voorverwarmde oven op een bakplaat tot ze beginnen te geuren. Haal er uit en hak ze grof.
  3. Meng het kwarkmengsel door de droge ingrediënten met een spatel tot je een grof deeg hebt. Schep er dan de peerblokjes en de noten door.
    Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant een beetje glad.
    Bak de kwarkbol in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of het deeg gaar is. Komt de prikker er schoon uit dan is je broodje goed gebakken, laat hem er anders nog een minuutje of 5 extra in staan.
    Bestrijk de bovenkant met melk of gesmolten boter. Laat in de vorm bijna volledig afkoelen en plaats daarna op een rooster.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 40 minuten
Bereiden: ca. 30 minuten oventijd

* Sinds een aantal jaren gebruik ik vanille extract en niet meer de essence. De naam zegt het al: extract wordt van echte vanillepeulen gemaakt. Essence ontstaat in het laboratorium en heeft niets met echte vanille van doen. Het verschil proef je!

TIP: Dit brood zal het ook heel goed doen bij een uitgebreide lunch of high tea. Of wat dacht je van het kerstontbijt!! Maak er eventueel 6 broodjes van of gebruik muffinvormpjes voor minibroodjes. Pas dan wel de oventijd aan: ca. 20 minuten voor de broodjes en de muffins zullen aan ongeveer 15 minuten wel genoeg hebben.

Een gedachte over “Kwarkbrood met fruit en noten (foodblogswap)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s