Ook als je geen keukenprinses bent, kun je iets bijzonders op tafel zetten tijdens de feestdagen. Wat denk je van een kerstboom van bladerdeeg? Helemaal niet moeilijk! Ik maakte hem met een hartige vulling van paprikapesto, maar je kunt er natuurlijk ook een zoete versie van maken door hazelnoot- of chocoladepasta te gebruiken… Of kiezen voor een andere pesto of kaas als vulling.
Het leuke van een vulling die contrasteert in kleur, is dat door de twist van het deeg de vulling zichtbaar wordt. Op die manier krijgt het brood wat meer structuur.

Recept Kerstboom van bladerdeeg
Hartig Voor 1 kerstboom | ||
Voorbereiden: 30 minuten | Bereiden: 20 minuten | Totale tijd: 60 minuten |
INGREDIËNTEN
- een rol bladerdeeg uit het koelvak of een pak diepvriesbladerdeeg (ontdooit)
- 200 g gegrilde rode paprika (uit een pot)
- 1 teentje knoflook
- ½ el gedroogde tijm
- ca. 50 g cashewnoten
- ca. 50 g Parmezaanse kaas
- versgemalen peper
- olijfolie
- 1 losgeklopte eidooier of melk
BEREIDING
Laat de paprika goed uitlekken en snijd deze grof. Hak ook de noten grof en pers het teentje knoflook uit of hak het fijn met een mes.
Maal met de staafmixer, foodprocessor of in een vijzel tot een pasta samen met de Parmezaanse kaas en de tijm. Voeg 1 of 2 eetlepels olijfolie toe en maal er wat verse peper over.
Verwarm de oven voor op 220oC (200oC hetelucht) of volg de aanwijzingen op de verpakking. Rol het bladerdeeg uit en leg het op een vel bakpapier. Gebruik je diepvriesbladerdeeg, verwijder dan het plastic, maak een stapeltje en rol het uit tot een rechthoek in dezelfde dikte als één velletje bladerdeeg. Leg dit op een vel bakpapier.
Leg het bakpapier alvast op de bakplaat.
Halveer het bladerdeeg in 2 vierkanten. Snijd aan de zijkanten 2 driehoeken er af zodat je een kerstboom model krijgt. Snijd aan de onderkant een reepje af waardoor de boomstam ontstaat.
Smeer op een helft een laag pesto en leg de andere helft er op.
Snijd dan met een scherp mes horizontaal de “takken” en laat in het midden van de boom een strook van 2 cm heel.
Schuif een mes onder een van de takken, pak het op en geef er een draai aan. Druk het uiteinde een beetje vast op het bakpapier. Maak zo verder de hele kerstboom af.
Leg van de deegresten 2 stukken op elkaar en steek er met een uitsteekvormpje een ster uit. Plak deze boven op de boom.
Plak de resten deeg aan elkaar tot een reep, verdeel er een laagje pesto over en rol op tot cirkels.
Kwast de boom in met het eigeel of melk.
Bak de boom in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat afkoelen op een rooster.
TIP: de pesto die overblijft is ook heerlijk als dip, op bruschetta of over de pasta.
Klik op onderstaande knop om het recept op te slaan.
Pin deze foto van de Kerstboom van bladerdeeg
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Ziet er heerlijk uit! Ik maak toevallig eentje met nutella voor de kerst 😉
LikeLike
Dat is net het leuke: het ziet er echt tof uit terwijl het nauwelijks moeite kost 😋
LikeGeliked door 1 persoon