Meringues van kikkererwten water ofwel aquafaba

Mijn eerste blog van het nieuwe jaar, dus mag ik nog wel even iedereen de beste wensen wensen…toch? Heb jij trouwens goede voornemens?  Hiermee begon ik het originele recept van januari 2018. Sindsdien heb ik nog een aantal keren deze meringues van kikkererwten water of aquafaba gebakken, vandaar een opfrissing van het recept en een nieuwe foto erbij.

Meringues van aquafaba of kikkererwten water zijn echt net zo lekker als meringues van eiwit. Je maakt ze op dezelfde manier als de gewone meringues, namelijk met suiker.

#recept #meringues #vegan #aquafaba #kikkererwten #zoet


Nu had ik me toch serieus voorgenomen om in het nieuwe jaar minder suiker te consumeren. Maar als je zoals ik een bakfanaat bent, breng je best wel wat tijd door achter je laptop op zoek naar inspiratie. Je komt de vreemdste dingen tegen, zoals meringues van aquafaba, dat ik het water van ingemaakte kikkererwten.

Nou ja, lang verhaal kort: ondanks mijn goede voornemens heb ik ze vandaag geprobeerd. We aten gisteren een kikkererwten schotel (lekker!) en het vocht heb ik opgevangen. Ik gebruikte het vocht van een glas kikkererwten, want dat had ik dan ook weer gelezen: dat lukt het beste.

Het kikkererwten water luchtig kloppen gaat prima, er lijkt wel een ander luchtje 😉 aan te zitten. Dat is natuurlijk niet vreemd, het is tenslotte geen ei. Van de andere kant, bij het maken van de eiwit-meringues heb ik er ook nooit met mijn neus boven gehangen, dus een eerlijk vergelijk is het misschien niet.

Het spuiten van de meringues gaat iets minder, het beslag is toch niet stevig genoeg om vorm te geven.

Maak eens meringues van aquafaba of kikkererwten water. Het werkt echt en is nog lekker ook!


Maar het bakken gaat prima, ze rijzen zelfs goed.

Maak eens meringues van aquafaba of kikkererwten water. Het werkt echt en is nog lekker ook!


Foutje bij dit eerste baksel is dat ik na vijf minuten tot de ontdekking kom dat mijn oven veel te hoog staat (150 in plaats van 100). Paniekreactie is de deur open trekken om de temperatuur snel te verlagen. FOUT! Dat moet je dus niet doen was van schrik zakken de meringues meteen in. Ik besluit ze toch af te bakken, want weggooien is ook zonde. Als het niet lukt er eenpersoons pavlova’s van te maken (klik hier voor het recept), dan verstop ik ze wel in de Eton mess (het recept vind je hier).

pavlova
Pavlova met aardbeien
EtonMess
Eton mess


Als de meringues na het afkoelingsproces (je geduld wordt hier wel vreselijk op de proef gesteld ;-)) uit de oven komen blijken ze bijna gewichtloos. Jammer is dat het holle ballonnetjes zijn geworden, maar dat kan natuurlijk ook gekomen zijn door het openen van de ovendeur. De smaak is in ieder geval prima!!! Voor herhaling vatbaar in ieder geval en dan maar eens goed op de temperatuur letten, hahaha…


Recept Meringues (vegan) van kikkererwtenwater

Zoet
Voor 2 personen
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
1 uur
Totale tijd:
ca. 3 uur

INGREDIËNTEN

  • ca. 100 gram kikkererwtenvocht (liefst dus uit glas)
  • ca. 100 gram poedersuiker
  • smaakmakers naar keuze (denk aan cacao, macha of fruitpoeder)

BEREIDING

Vang het vocht op in een hoge maatbeker of kom. Klop met een mixer het vocht tot stevig schuim.
Is het schuim goed stevig voeg dan in delen de gezeefde poedersuiker toe en klop steeds weer goed door tot het weer stevig is.
Voor mij was 100 gram poedersuiker voldoende, heb je het liever nog wat zoeter voeg dan extra suiker toe tot maximaal 150 gram. Je kunt overigens goed tussentijds even proeven of het zoet genoeg is voor je. Geen rauw eiwit, dus het kan geen kwaad!

Verwarm de oven voor op 100 graden onder en bovenwarmte.
Schep het meringuemengsel in een spuitzak met kartelmondje en spuit rondjes op een siliconenmatje of velletje bakpapier op een bakplaat. Heb je geen spuitzak dan kun je ook gewoon bergjes maken.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de meringues in ongeveer 1 uur drogen. Open niet de ovendeur tijdens de baktijd! Door de kou die dan binnenkomt bestaat de kans dat je meringues inzakken (dat gebeurde mij namelijk 😦 ).

Zet na het uur baktijd de oven uit en laat de meringues in de oven ongeveer een tot twee uur afkoelen.
Haal ze voorzichtig van het bakpapier of siliconenmatje en berg op in een luchtdicht afgesloten bus.

Serveer de meringues als eenpersoons pavlova met vers fruit en slagroom en eventueel nog met een bolletje ijs erbij. Je kunt er ook heerlijke eton mess mee maken.

Pin deze foto van Meringues van kikkererwtenwater of aquafaba

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Meringues van aquafaba of kikkererwten water zijn echt net zo lekker als meringues van eiwit. Je maakt ze op dezelfde manier als de gewone meringues, namelijk met suiker.

#recept #meringues #vegan #aquafaba #kikkererwten #zoet

De meringues met chocola, zijn geïnspireerd op een recept van Easy Vegan Feelgood (zie hier voor de recensie).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s