Selderijsalade met appel

Selderijsalade met appel

Vaak hou ik selderij over als ik erwtensoep (Limburgs voor snert) maak. En ik weet dat je het kunt gebruiken in de aardappelpuree, of als dikke plakken kunt bakken (zie hier voor het recept van de salade met gorgonzola en peer), maar… hoe makkelijk is het nu eigenlijk om je eigen selderijsalade met appel te maken?

Net zo makkelijk als een kant-en-klaar salade uit de super. Voor de salade heb je maar 5 ingrediënten nodig die je waarschijnlijk wel in huis hebt, dus je hoeft er om te beginnen al niet voor naar de winkel ;-). Bovendien kun je dan ook net zo veel (of weinig) mayonaise gebruiken als je zelf wilt. De appel in deze salade vormt een lekker fris contrast met de smaak van de selderij.

Selderijsalade met appel

Selderijsalade met appel

Wat heb je nodig:

  • ca. 1/4 knolselderij
  • 1 klein zoetzuur appeltje
  • 1 el mayonaise
  • 1 el Griekse yoghurt (evt. 0% vet)
  • 1/2 – 1 el citroensap
  • peper en zout

Hoe maak je het:

  1. Schil de knolselderij als dat nog nodig is, snijd in dunne plakken en de plakken weer in smalle reepjes (julienne).
    Hang een zeef in een passende kom, doe de gesneden selderij erin en overgiet met kokend water tot hij net onder staat. Laat ca. 5 minuten staan.
    De knolselderij wordt niet echt zacht maar heeft nog een bite (dat vind ik lekker). Heb je liever zachte selderij, dan kun je hem ook kort blancheren in een laagje water.
    Laat heel goed uitlekken.
  2. Was en droog de appel. Snijd ondertussen de appel ook julienne. Hiervoor snijd je 1 plak (tot aan het klokhuis) van de appel. Leg de appel op de snijkant en snijd er nog eens een plak af (weer tot aan het klokhuis). Herhaal dit nog 2 keer. Snijd de appelplakjes julienne, ongeveer in dezelfde dikte als de knolselderij (dat staat mooi).
  3. Schep appel en de uitgelekte knolselderij in een kom, bedruppel met citroensap tegen het verkleuren. Meng nu met 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel yoghurt en breng op smaak met peper en zout.
    Proef en voeg eventueel nog wat extra mayonaise of yoghurt toe als dat nodig is.

Selderijsalade met appel

Bewaar wat je overhoudt in een schoon en afsluitbaar glas of bakje. De salade is dan zeker een aantal dagen in de koelkast houdbaar.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s