Met kerst maakte ik een geweldig lekkere rosbief met een rub van cacao, koffie en chili. Van dit mengsel hield ik nog een paar eetlepels over, wat dan weer zonde is om weg te gooien. Op speciaal verzoek van de man des huizes, maakte ik weer eens chili en terwijl ik daarvoor de ingrediënten verzamelde vond ik ook het potje met het restje rub in de kast.

En ik kan je verklappen, het smaakte echt geweldig. Behoorlijk pittig, dat wel, maar met een dotje yoghurt en een frisse salade is dat prima te doen. Ben je niet van het pittige, dan kun je natuurlijk ook iets minder chili toevoegen aan het gehakt.
Al met al een makkelijke maaltijd, want geen ingewikkeld recept en de meeste tijd ben je kwijt aan het snijden van de groenten.

Voor een vegetarische versie kun je het vlees vervangen door vegetarisch gehakt of extra zwarte bonen en een blikje mais toe te voegen en meer groenten te gebruiken.
Eerder maakte ik al eens chili met cacao zwarte bonen en rundvlees, maar die was toch nét even anders, minder uitgesproken van smaak en zeker ook minder pittig.
Recept: Pittige chili con carne met cacao, koffie en chili
Hoofdgerecht Voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 15-20 minuten | Bereiden: 35-40 minuten | Totale tijd: 50-60 minuten |
INGREDIËNTEN
- 1 rode paprika
- ½ groene paprika
- 1 winterwortel
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl oregano
- 1 el tomatenpuree
- 1 blik tomaten(blokjes)
- 1 bouillonblok
- 1 blikje zwarte bonen (op water)
- olie om in te bakken
- evt. een lente-uitje ter garnering
Voor het vlees:
- 250 g rundergehakt
- ½ tl cacao
- ½ tl gemalen koffie *
- ½ tl bruine suiker
- ¼ tl chilipoeder
BEREIDING
Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Maak de groenten schoon. Verwijder van de paprika’s de zaadlijsten en pitjes en hak in blokjes. Snijd de winterwortel in plakjes, snipper de ui en knoflook.
Verhit een scheutje olie in een braadpan of wok en smoor hierin op laag vuur ui en knoflook totdat ze zacht zijn. Voeg dan de overige groenten toe, draai het vuur iets hoger en laat de groenten even meebakken.
Voeg nu tomatenpuree, paprikapoeder en oregano toe, laat ook dit even meebakken en dan kunnen de tomaten en de bouillonblok erbij.
Laat op laag vuur ca. 20 minuten sudderen.
Meng cacao, koffie, bruine suiker en chili met ¼ theelepel zout.
Verhit in een koekenpan een scheut olie. Bestrooi het gehakt met 1 theelepel van het specerijenmengsel en bak het in de olie goed aan. Ik heb het in grote brokken gebakken, dan heeft het vlees iets meer bite. Het valt bij het mengen met de groenten wel iets uit elkaar, maar wordt dus niet rul gebakken.
Als het vlees rondom bruin gebakken is, voeg je het toe aan de groenten.
Laat de chili nog ca. 5-10 minuten sudderen tot het vlees helemaal gaar is en de groenten zacht.
Spoel de zwarte bonen in een vergiet onder stromend koud water en laat uitlekken.
Voeg toe aan de chili en laat goed doorwarmen.
Snijd eventueel een lente-uitje in ringen en garneer hiermee de chili
Serveer met rijst, tortilla’s of brood. Lekker erbij een frisse salade en een dotje yoghurt.
* Heb je geen gemalen koffie in huis maar enkel koffiebonen (zoals bij mij in huis al jaren), dan kun je koffiebonen ook gemakkelijk fijn maken in je vijzel. Zo hoef je enkel dat fijn te malen wat je nodig hebt. Handig!
Variatietip: voor een vegetarische versie kun je natuurlijk vegetarisch gehakt gebruiken of extra zwarte bonen. Je kunt dan ook nog meer groenten toevoegen. Garneer eventueel de schotel met geraspte kaas en eet er tortilla’s bij.
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Inspiratiebron: foodies, december 2017, Rosbief met spicy koffie cacaorub
Ik ben echt geen fan van de zwarte bonen. Wel van gehakt in een sausje met veel groentjes. Heb nog nooit chili con carne gemaakt vanwege de zwarte bonen die toch een prominente rol spelen. Maar kan het misschien eens proberen met sperzieboontjes….
LikeLike
De zwarte bonen kun je best vervangen. Lust je ook niet bijvoorbeeld die grote witte canelli bonen of kikkererwten? Maar als je echt niet van bonen houdt, dan is sperziebonen of snijbonen (die kun je in schuine stukken snijden, dan hebben ze meer bite) ook geen slecht idee. Je zult ze overigens wel even moeten voorkoken, anders worden ze niet gaar. En anders zou ik er bijvoorbeeld nog extra groenten aan toevoegen zoals groene paprika en mais.
Zeker eens proberen, want dit is een superlekker gerecht!
Groetjes, Anja
LikeGeliked door 1 persoon