Naarmate ik vaker vegetarisch eet, merk ik dat ik het ook makkelijker vind om iets nieuws te verzinnen. Zeker voor de vegetarische keuken geldt: oefening baart kunst. Daarom vandaag het volgende gerecht: linzen met salie en knolselderij. De knolselderij wordt apart gebakken en met de linzen geserveerd. Hierbij voor de garnering nog wat extra salie en verkruimelde feta.
Lekker om erbij te eten, is in de oven gebakken gemengde groenten met aardappel. De groenten in dit recept kun je natuurlijk vervangen door wat je net op voorraad hebt, of wat je het lekkerst vindt. Ik had nog een handje sperziebonen over, maar die worden in de oven niet echt gaar.

De fetakaas bij de linzen is optioneel en kun je eventueel ook vervangen door andere kaas. Denk hierbij aan geitenkaas of labneh. Vooral labneh is ook heel erg lekker en kun je makkelijk zelf maken van yoghurt.
Recept: Linzen met salie en gebakken knolselderij
Hoofdgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 30 min. | Bereiden: 30-45 min. | Totale tijd: 1,15 uur |
INGREDIËNTEN
Voor de linzen:
- 150 g blonde linzen
- 9 salieblaadjes
- 1 el roomboter
- 2 plakken knolselderij (gekookt)
- olijfolie
- ½ rode ui
- zout en peper
- stukje fetakaas (of andere witte kaas)
Voor de geroosterde groenten:
- 600 g (regenboog) wortelen
- 1 rode paprika
- ½ groene paprika
- 400 g kleine aardappelen of zoete aardappel
- 3 tenen knoflook
- 6 takjes oregano
- 6 takjes verse (citroen)tijm
- zout en peper
- olijfolie
- ca. 150 g (een handvol) cherrytomaatjes
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200oC (of 180oC hetelucht).
Maak de groenten schoon, verwijder zaadlijsten en pitjes van de paprika’s. Aardappelen hoeven niet persé geschild te worden, maar borstel ze dan wel goed schoon. Snijd de aardappeltjes in helften of kwarten (afhankelijk van de grootte), wortels gehalveerd en dan in de lengte in vieren, paprika’s in grote stukken. Schep alle groenten in een kom, voeg de tuinkruiden toe, de knoflook (niet pellen!) en hussel met een scheut olijfolie, peper en zout.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de groenten erover.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de groenten in ca. 30 minuten gaar. Verhoog de laatste 10 minuten de temperatuur met 20oC. Voeg 5 minuten voor het einde van de oventijd de cherrytomaatjes (heel) toe.
Spoel de linzen met koud water en kook met zout en eventueel een laurierblaadje zachtjes gaar in ca. 30 minuten of volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet af in een zeef en dek af met een deksel zodat het warm blijft.
Snijd de rode ui in dunne ringen, verbrokkel de kaas en zet apart.
Kook de selderij eventueel nog beetgaar in water met zout en laat afkoelen. Snijd in repen (denk aan vissticks).
Strooi een laag bloem op een bord. Wentel de nog vochtige selderij door de bloem.
Verhit een scheut olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de selderij rondom goudbruin en warm.
Was de salieblaadjes en droog ze goed. Smelt de boter in een pan en bak de blaadjes knapperig. Vis uit de boter en laat uitlekken op een vel keukenrol.
Schep de linzen op een schaal, meng de rode ui erdoor. Giet de salieboter er over en schep voorzichtig om. Proef op smaak en voeg eventueel nog een beetje peper en zout toe.
Leg de selderij erbij, de salieblaadjes en strooi er de verbrokkelde kaas over.
Verwarm een vuurvaste schaal enkele minuten onder in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en til de groenten voorzichtig mét bakpapier op en leg in de schaal. Bestrooi de groenten met zout en serveer meteen.
TIP: zijn je linzen iets sneller gaar dan de ovengroenten, dan kun je ze altijd nog even onder in de oven plaatsen om ze warm te houden/op te warmen.
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

One thought