In de oven gedroogde tomaten met tuinkruiden

Zongedroogde tomaten uit eigen oven! Heb je een ovensteen dan is dat supersimpel en gebruik je de restwarmte voor het drogen. Maar ook op de bakplaat gaat dit natuurlijk prima.


Zongedroogde tomaatjes zijn in veel gerechten lekker. Ik gebruik ze vaak in de pasta of in vegetarische gerechten zoals hartige taarten als smaakmaker. Je kunt er natuurlijk ook een tomatenpesto van maken zoals in dit recept: Pesto van zongedroogde tomaten.

Tijd om eens zelf aan de slag te gaan. Probleem in Nederland is natuurlijk dat de zon hier vaak niet echt meewerkt. Daarnaast vind ik het idee niet zo prettig om gehalveerde tomaten zo maar buiten in de zon te leggen met al het insectenvolk dat daar rondzwermt.

Zongedroogde tomaten uit eigen oven! Heb je een ovensteen dan is dat supersimpel en gebruik je de restwarmte voor het drogen. Maar ook op de bakplaat gaat dit natuurlijk prima.

Dus, de oven is de oplossing! Als titel had ik zongedroogde tomaten in gedachten, maar dat kan natuurlijk niet als je ze niet ook in de zon droogt. Van de andere kant smaken deze tomaten echt als zongedroogde tomaten al komen ze dan ook uit de oven.

Energiezuinig tomaten drogen, dat kan!

Al eerder heb ik gedacht om ze zelf te maken, maar eigenlijk vind ik het te duur om daar een oven voor aan te zetten en een uurtje te laten draaien. Dus bleef ik altijd maar aangewezen op de zongedroogde tomaten uit een potje.

Sinds een tijd heb ik een ovensteen, die ik gebruik voor het bakken van brood en pizza. Voor pizza is het heel erg handig. Je warmt de steen met onderwarmte langzaam op tot 230oC (het maximum van mijn oven). Dat duurt erg lang, maar dan kun je ook op het moment dat je de eerste pizza erin schuift de oven uitzetten. Na het bakken van 2 pizza’s (ca. een half uurtje) is de temperatuur van de steen nog steeds 150oC. Warm genoeg dus voor het drogen van tomaten!

Maar, ieder voordeel heeft een nadeel: op de steen passen niet zoveel tomaten. Gebruik je de oven voor het bakken van een cake, quiche of andere ovenschotel, dan kun je aan het einde van de baktijd ook een of twee bakplaten in de oven schuiven en op die manier veel meer in een keer drogen. Laat de oven dan ook eerst afkoelen tot zo’n 150oC en probeer of op die manier je tomaten goed drogen.


Recept: Ovengedroogde tomaten met kruiden

Bijgerecht
voor 1 pot
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
1 uur
Totale tijd:
ca. 2 uur

INGREDIËNTEN

  • goed rijpe tomaten (ik gebruikte roma tomaten)
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • balsamico crema
  • verse tuinkruiden, bijv. tijm en oregano
  • peper en zout

BEREIDING

Laat de oven met pizzasteen erin of met een bakplaat afkoelen tot 160oC. Of verwarm de oven op 160oC.

Bekleed de bakplaat – of als je veel tomaten hebt 2 bakplaten evt. met bakpapier.

Snijd de  tomaten in kwarten en verdeel ze over de bakplaat.
Snijd de knoflook in dunne plakjes en steek een half plakje in het vruchtvlees van elk stukje tomaat. Bestrooi met peper en zout, druppel er olijfolie en balsamico over en verdeel de kruiden over de tomaten.

Sluit de ovendeur maar steek er een eetstokje tussen, zodat de deur op een kiertje open staat.
Schakel na een half uur of een uur de oven uit (beetje afhankelijk van de grootte van de tomaten.

Laat de tomaten in de oven staan tot de oven helemaal is afgekoeld. Bewaar de tomaatjes in de koelkast, eventueel ondergedompeld in goede olijfolie.

TIP: gebruik je een broodbaksteen of pizzasteen die een temperatuur heeft van 160oC. Dan passen wellicht niet alle tomaten in één keer op de steen. Droog ze dan in 2 porties. Schakel de oven pas uit als de eerste portie klaar is en je het bakpapier met de 2e portie op de steen hebt gelegd.  

De in de oven gedroogde tomaten geven saaie tuinbonen iets extra’s. Zeker het uitproberen waard: Tuinbonen met tomaten en tijm.

Pin de foto van de Gedroogde tomaten met kruiden

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Zongedroogde tomaten uit eigen oven! Heb je een ovensteen dan is dat supersimpel en gebruik je de restwarmte voor het drogen. Maar ook op de bakplaat gaat dit natuurlijk prima. 


#recept #conserveren #drogen #tomaten #kruiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s