In de oven gedroogde tomaten met tuinkruiden

Als titel had ik oven gedroogde tomaten in gedachten, maar dat vind ik eigenlijk niet zo klinken. Bovendien smaken deze tomaten echt als zongedroogde tomaten al komen ze dan ook uit de oven.

Zongedroogde tomaten uit eigen oven! Heb je een ovensteen dan is dat supersimpel en gebruik je de restwarmte voor het drogen. Maar ook op de bakplaat gaat dit natuurlijk prima. 


#recept #conserveren #drogen #tomaten #kruiden


Al eerder heb ik gedacht om ze zelf te maken, maar eigenlijk vind ik het te duur om daar een oven voor aan te zetten en een uurtje te laten draaien. Dus bleef ik altijd maar aangewezen op de zongedroogde tomaten uit een potje.

Tot vandaag! Voor mijn verjaardag kreeg ik een granieten ovensteen. Die gebruik ik voor het bakken van brood en pizza. Voor pizza is het heel erg handig. Je warmt de steen met onderwarmte langzaam op tot 230 graden (het maximum van mijn oven). Dat duurt erg lang, maar dan kun je ook op het moment dat je de eerste pizza erin schuift de oven uitzetten. Na het bakken van 2 pizza’s (ca. een half uurtje) is de temperatuur van de steen nog steeds 150 graden. Warm genoeg dus voor het drogen van tomaten!
Maar, ieder voordeel heeft een nadeel: op de steen passen niet zoveel tomaten. Gebruik je hetelucht (ca. 160 graden), dan kun je een aantal bakplaten in de oven schuiven en op die manier veel meer in een keer drogen.

Zongedroogde tomaten uit eigen oven! Heb je een ovensteen dan is dat supersimpel en gebruik je de restwarmte voor het drogen. Maar ook op de bakplaat gaat dit natuurlijk prima. 


#recept #conserveren #drogen #tomaten #kruiden


Zongedroogde tomaatjes zijn in veel gerechten lekker. Ik gebruik ze vaak in de pasta of in vegetarische gerechten zoals hartige taarten als smaakmaker.
Je kunt er natuurlijk ook een tomatenpesto van maken zoals in dit recept: Pesto van zongedroogde tomaten.

Bijgerecht
voor 1 pot
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
1 uur
Totale tijd:
ca. 2 uur

Ingrediënten

  • goed rijpe tomaten (ik gebruikte roma tomaten)
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • balsamico crema
  • verse tuinkruiden, bijv. tijm en oregano
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven op 160oC.

Bekleed de bakplaat – of als je veel tomaten hebt 2 bakplaten met bakpapier.

Snijd de  tomaten in kwarten en verdeel ze over de bakplaat.
Snijd de knoflook in dunne plakjes en steek een half plakje in het vruchtvlees van elk stukje tomaat. Bestrooi met peper en zout, druppel er olijfolie en balsamico over en verdeel de kruiden over de tomaten.

Sluit de ovendeur maar steek er een eetstokje tussen, zodat de deur op een kiertje open staat.
Schakel na een half uur of een uur de oven uit (beetje afhankelijk van de grootte van de tomaten.

Laat de tomaten in de oven staan tot de oven helemaal is afgekoeld. Bewaar de tomaatjes in de koelkast, eventueel ondergedompeld in goede olijfolie.

TIP: gebruik je een (granieten) broodbaksteen die een temperatuur heeft van 160oC. Dan passen wellicht niet alle tomaten in één keer op de steen. Droog ze dan in 2 porties. Schakel de oven pas uit als de eerste portie klaar is en je het bakpapier met de 2e portie op de steen hebt gelegd.  

Pin de foto van de Gedroogde tomaten met kruiden

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Zongedroogde tomaten uit eigen oven! Heb je een ovensteen dan is dat supersimpel en gebruik je de restwarmte voor het drogen. Maar ook op de bakplaat gaat dit natuurlijk prima. 


#recept #conserveren #drogen #tomaten #kruiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s