Geroosterde bloemkoolsteak met harissa

Er ligt een bloemkool in de koelkast en hij staat gepland voor het avondeten. “Je bent vergeten de worst uit de vriezer te halen”, zegt de man om vijf uur ’s middags. Ik zeg hem niet dat ik dat helemaal niet vergeten ben, want vlees hoeft voor mij steeds minder vaak.
Voor inspiratie bladerde ik door mijn laatste nieuwe kookboeken Heel Veel Veg! en Sirocco. Uiteindelijk heb ik er verschillende recepten in gevonden, maar werd het toch iets van mijzelf ;-). Zo gaat dat meestal, ik ben niet zo goed in het koken naar een recept. Gelukkig kan dat prima en is het resultaat vaak afhankelijk van wat er in de koelkast ligt.

De bloemkool is de ster van dit gerecht, maar is daarbij wel afhankelijk van de harissa een pittige oosterse saus die me doet denken aan de sambal uit de aziatische keuken, maar met andere specerijen er in. Heb je geen harissa in huis, dan heb je misschien wel de droge ingrediënten.

#recept #bloemkool #ovengerecht #bijgerecht #harissa

De bloemkool is de ster van dit gerecht, maar is daarbij wel afhankelijk van de harissa een pittige oosterse saus die me doet denken aan de sambal uit de aziatische keuken, maar met andere specerijen er in. Heb je geen harissa in huis, dan heb je misschien wel de droge ingrediënten. Kijk hiervoor eens naar mijn recept om zelf harissa te maken.

Terwijl ik de oven voorverwarmde kwam ik er achter dat ik zelf de temperatuur van de grill kan regelen (!). We wonen hier nu al een half jaar en dat had ik nog niet ontdekt. Niet zo vreemd overigens, want ik ben niet van het lezen van handleidingen.

Het recept is voor 2 personen, je houdt hierbij 1/2 bloemkool over die je bijvoorbeeld goed voor een salade of soep kunt gebruiken. Voor 4 personen kun je alle overige ingrediënten eenvoudig verdubbelen.

Recept Geroosterde bloemkoolsteak met harissa

Bijgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
20 min.
Bereiden:
35 min.
Totale tijd:
ca. 1 uur

INGREDIËNTEN

 • 1 flinke bloemkool met blad
 • 1-2 tl harissapasta
 • olijfolie
 • 1 glas kikkererwten
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 teentje knoflook
 • 1 lente-ui
 • 1 tomaat
 • 1 geroosterde paprika (uit glas)
 • ¼ op zout ingelegde citroen of verse citroenrasp
 • 200 g couscous
 • ½ groente bouillonblok
 • ca. 100 ml Griekse yoghurt
 • zout en peper

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 220oC (of 200oC hetelucht).

Verwijder het blad van de bloemkool, bewaar de frisgroene blaadjes. Was de bloemkool en de blaadjes. Snijd uit het midden van de bloemkool 4 plakken van ca. 1 cm dikte. De rest wordt in dit recept niet gebruikt.
Beleg een bakplaat met een vel bakpapier en leg hierop de bloemkool. Kwast aan beide kanten in met de harissa en bestrooi met zout. Houd je van pittig, gebruik dan iets meer harissa.

Snijd het vruchtvlees van de ingelegde citroen (je gebruikt alleen de schil) en spoel hem even onder de kraan. Snijd in smalle reepjes en verdeel de helft ervan over de bloemkool. Heb je geen ingelegde citroen, dan kun je ook citroenschil over het gerecht raspen vlak voor het serveren. Sprenkel olijfolie erover en schuif de bakplaat in het midden van de oven.

Bak de bloemkool ca. 20 minuten. Draai de bloemkool halverwege de baktijd zodat ze aan beide zijden geroosterd worden. Zet de oven dan op de grill en rooster nog 10 minuten.

Laat de kikkererwten uitlekken en verdeel ze 10 minuten voor het einde van de baktijd over de bakplaat tussen de bloemkool.

Voor de tomatensaus: verhit een scheutje (olijf)olie in een steelpan. Bak hierin het teentje knoflook glazig en voeg dan het blik tomatenblokjes toe. Breng aan de kook en laat het langzaam inkoken tot een dikke saus. Roer af en toe om te controleren dat het niet aanbrandt.

Bereid de couscous volgens aanwijzingen op de verpakking.

Voor de garnering: snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Maak de lente-ui schoon en snijd schuin in ringen. Snijd de geroosterde paprika in kleine blokjes en het bloemkoolblad in smalle reepjes.
Roer de yoghurt los met een scheutje olijfolie.

Roer de gewelde couscous los met een vork. Meng er de helft van de tomaat en lente-ui door, een scheut olijfolie en het restje ingelegde citroen.

Meng de overige lente-ui, tomaat met bloemkoolblad en paprika voor de topping van de bloemkool en breng op smaak met een zout en peper.
Haal de bakplaat met de bloemkool uit de oven. Schep wat kikkererwten op de bloemkool en verdeel de topping over de vier bloemkool plakken. Rasp er eventueel nog een beetje citroen over.

Leg op elk bord een bloemkoolsteak met topping en schep er een beetje yoghurt op. Geef de couscous en tomatensaus erbij.

Pin deze foto van de Geroosterde bloemkoolsteak met harissa

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De bloemkool is de ster van dit gerecht, maar is daarbij wel afhankelijk van de harissa een pittige oosterse saus die me doet denken aan de sambal uit de aziatische keuken, maar met andere specerijen er in. Heb je geen harissa in huis, dan heb je misschien wel de droge ingrediënten.

#recept #bloemkool #ovengerecht #bijgerecht #harissa

Andere recepten met geroosterde bloemkool:

 1. Hele bloemkool gevuld met gehakt
 2. Geroosterde bloemkool
 3. Geroosterde bloemkool, kikkererwten, tomaatjes en olijven met aardappelpuree
 4. Bloemkool in tomatensaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s