Geroosterde bloemkoolsteak met harissa

Er ligt een bloemkool in de koelkast en hij staat gepland voor het avondeten. “Je bent vergeten de worst uit de vriezer te halen”, zegt de man om vijf uur ’s middags. Ik zeg hem niet dat ik dat helemaal niet vergeten ben, want vlees hoeft voor mij steeds minder vaak.
Voor inspiratie bladerde ik door mijn laatste nieuwe kookboeken Heel Veel Veg! en Sirocco. Uiteindelijk heb ik er verschillende recepten in gevonden maar werd het toch iets van mijzelf ;-). Zo gaat dat meestal, ik ben niet zo goed in het koken naar een recept. Gelukkig kan dat prima en is het resultaat vaak afhankelijk van wat er in de koelkast ligt.

In de oven geroosterde bloemkool steak met harissa

De bloemkool is de ster van dit gerecht, maar is daarbij wel afhankelijk van de harissa een pittige oosterse saus die me doet denken aan de sambal uit de aziatische keuken, maar met andere specerijen er in. Heb je geen harissa in huis, dan heb je misschien wel de droge ingrediënten. Kijk hiervoor eens naar mijn recept om zelf harissa te maken.

Terwijl ik de oven voorverwarmde kwam ik er achter dat ik zelf de temperatuur van de grill kan regelen (!). We wonen hier nu al een half jaar en dat had ik nog niet ontdekt. Niet zo vreemd overigens, want ik ben niet van het lezen van handleidingen.

Het recept is voor 2 personen, je houdt hierbij 1/2 bloemkool over die je bijvoorbeeld goed voor een salade of soep kunt gebruiken. Voor 4 personen kun je alle overige ingrediënten eenvoudig verdubbelen.

In de oven geroosterde bloemkool steak met harissa

Ingrediënten

Voor 2 personen

 • 1/2 flinke bloemkool met blad
 • 1-2 tl harissa (ik gebruikte deze)
 • olijfolie
 • 1 glas kikkererwten
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 teentje knoflook
 • 1 lente-ui
 • 1 tomaat
 • 1 geroosterde paprika (uit glas)
 • 1/4 op zout ingelegde citroen of verse citroenrasp
 • 200 g couscous
 • 1/2 groente bouillonblok
 • ca. 100 ml Griekse yoghurt
 • zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht (of 220 graden onder en bovenwarmte).
Verwijder het blad van de bloemkool, maar bewaar de frisgroene blaadjes. Deze worden later in de topping gebruikt. Was de bloemkool en de blaadjes.
Halveer de bloemkool als dat nog moet en snijd er 4 plakken van ca. 1 cm dikte vanaf. De rest wordt in dit recept niet gebruikt.
Beleg een bakplaat met een vel bakpapier en leg hierop de bloemkool. Kwast ze aan beide kanten in met de harissa en bestrooi met wat zout. Houd je van pittig, gebruik dan iets meer harissa. Snijd het vruchtvlees van de ingelegde citroen (je gebruikt alleen de schil) en spoel hem even onder de kraan. Snijd in smalle reepjes en verdeel de helft ervan over de bloemkool. Heb je geen ingelegde citroen, dan kun je ook citroenschil over het gerecht raspen vlak voor het serveren. Sprenkel olijfolie erover en schuif de bakplaat in het midden van de oven.

Heeft je oven een combinatiestand hetelucht/grill, stel deze dan in op 300 graden (de hoogste stand). Heb je dit niet, dan kun je ook eerst de bloemkool ca. 20 minuten bakken en dan nog 10 minuten onder de grill plaatsen.
Draai de bloemkool halverwege de baktijd zodat ze aan beide zijden geroosterd worden.

Laat de kikkererwten uitlekken en verdeel ze 10 minuten voor het einde van de baktijd over de bakplaat tussen de bloemkool.Voor de tomatensaus: verhit een scheutje (olijf)olie in een steelpan. Bak hierin het teentje knoflook glazig en voeg dan het blik tomatenblokjes toe. Breng aan de kook en laat het langzaam inkoken tot een dikke saus. Roer af en toe om te controleren dat het niet aanbrandt.

Weeg de couscous af in een vuurvaste schaal en meng met de verkruimelde bouillonblok. Breng water aan de kook en giet dit over de couscous tot deze ongeveer 1/2 cm onder water staat. Dek af met een deksel en laat ca. 4 minuten wellen.

Snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verdeel over 2 schaaltjes (1 voor bij de couscous, 1 voor op de bloemkool).
Maak de lente-ui schoon en snijd schuin in ringen en verdeel over beide schaaltjes. Snijd de geroosterde paprika in kleine blokjes en het bloemkoolblad in smalle reepjes. Voeg dit toe aan het schaaltje voor de bloemkool.
Roer de yoghurt los met een scheutje olijfolie.

Roer de gewelde couscous los met een vork. Meng er de tomaat en lente-ui door, een scheut olijfolie en het restje ingelegde citroen.
Meng alle ingrediënten voor de topping van de bloemkool nog eens en breng op smaak met een beetje zout en peper.Haal de bakplaat met de bloemkool uit de oven. Schep wat kikkererwten op de bloemkool en verdeel de topping over de vier bloemkool plakken. Rasp er eventueel nog een beetje citroen over.

Leg op elk bord een bloemkool steak met topping en druppel er een beetje yoghurt over. Schep de couscous en tomatensaus ernaast.

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Eerdere versies van geroosterde bloemkool:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s