Een winterse salade van bloemkool, pastinaak en venkel

Hoe vaak kun je zeggen dat je de lekkerste salade hebt gemaakt/gegeten? Na de bloemkoolsteaks van eerder deze week hield ik nog een halve bloemkool over. Dat is het nadeel van een tweepersoons huishouden, je houdt toch wel vaak groenten zoals bloemkool, rode kool, witte kool en al het andere wat aan één stuk verkocht wordt over. Of, als het om kleinere groenten zoals pastinaak gaat, wordt het verpak in gezinsporties. Nu vind ik dat niet zo erg, want hierdoor kan ik ook verschillende groenten combineren. Meestal doe ik dat in de vorm van geroosterde groenten uit de oven. Bijna alles wordt hier geroosterd, ik ben er min of meer verslaafd aan.

Een witte winterse salade van fijn geschaafde bloemkool, pastinaak en venkel. De schijfjes appel en noten maken samen met een heerlijke dressing compleet. Lekker als voorgerecht, maar zeker ook voor de lunch.

#recept #salade #lunch #voorgerecht #gezond #vega #groenten


Met de rest bloemkool wilde ik nu eens iets anders maken, vandaar dat ik koos voor een salade van drie groenten: bloemkool, pastinaak en venkel. Erbij nog een zoetzuur appeltje en geroosterde noten. Het resultaat was echt geweldig lekker!

Een witte winterse salade van fijn geschaafde bloemkool, pastinaak en venkel. De schijfjes appel en noten maken samen met een heerlijke dressing compleet. Lekker als voorgerecht, maar zeker ook voor de lunch.

#recept #salade #lunch #voorgerecht #gezond #vega #groenten


Voor het schaven van de groenten heb ik een mandoline gebruikt (lees hier waarom ik de mandoline niet kan missen). Op die manier kun je flinterdunne plakjes snijden van je groenten en het werkt redelijk snel. Heb je geen mandoline, probeer het dan  een dunschiller. Heb je die ook niet dan kan een kaasschaaf ook wel, maar worden de plakjes iets dikker.

De hoeveelheden in het recept zijn bij benadering voor 2 personen en vooral afhankelijk van de maaltijd waarbij hij geserveerd wordt. Gebruik van alle groenten ongeveer een gelijke hoeveelheid, dit zorgt voor meer balans in de smaken. Wil je dit gerecht als voorgerecht geven, dan is het misschien ook voldoende voor 4 personen.

Recept Salade met bloemkool, pastinaak en venkel

Bijgerecht of lunch
voor 2 personen
Voorbereiden:
30 min.
Bereiden:
5 min.
Totale tijd:
35 min.

INGREDIËNTEN

 • 2 grote roosjes bloemkool
 • 1/4 venkelknol
 • 1 pastinaak
 • 1 kleine (of 1 halve) zoetzure appel
 • een handje gemengde noten (ongezouten, ongebrand)
 • peper en zout
 • citroensap (voor de appel)

Voor de honing-mosterd dressing

 • 1 tl honing
 • 1 tl mosterd
 • 1 el appelazijn
 • 3 el goede olijfolie
 • peper en zout

BEREIDING

Halveer de bloemkoolroosjes en begin te schaven bij het dikste stuk. Schaaf niet helemaal op, want de buitenkant valt in kruimels uit elkaar. Bewaar deze stukjes voor bijv. soep.

Schil de pastinaak, halveer in de lengte en schaaf er linten van.
Snijd de harde groene uiteinden van de venkel (bewaar het blad voor garnering). Snijd dan 1 of 2 rokken los van de knol, bewaar de rest voor een andere keer.
Was en droog de appel, snijd een uiteinde eraf en schaaf de appel boven een aparte kom. Omdat je de appel zo dun schaaft hoef je het klokhuis niet te verwijderen. Druppel wat citroensap over de appel tegen verkleuren.Hak de noten grof en rooster ze in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze binnen te kleuren. Blijf erbij zodat ze niet verbranden. Laat op een bord afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de dressing.
Leg op een groot bord eerst een randje bloemkool. Meng dan voorzichtig op het bord de overige groenten en steek er dan de appel tussen.
Bestrooi met peper en zout (grof gemalen). Druppel de dressing (1 of 2 eetlepels) over en tussen de salade. Zet het restant van de dressing op tafel, dan kan ieder naar eigen smaak nog iets toevoegen mocht je dat willen. Je kunt het eventueel nog voorzichtig mengen.
Strooi er de noten over en garneer met de takjes groen.

Pin deze foto van de Salade met bloemkool, pastinaak en venkel

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een witte winterse salade van fijn geschaafde bloemkool, pastinaak en venkel. De schijfjes appel en noten maken samen met een heerlijke dressing compleet. Lekker als voorgerecht, maar zeker ook voor de lunch.

#recept #salade #lunch #voorgerecht #gezond #vega #groenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s