Geroosterde pompoensoep

Geroosterde pompoensoep

Voor het eerst in mijn kook-carrière heb ik zelf geroosterde pompoensoep gemaakt. Misschien de laatste thuiskok in Nederland die valt voor de pompoen ;-)?
In de groentetuin van mijn ouders groeiden pompoenen. Mijn moeder vond niets leuker dan in de herfst pompoenen als decoratie neer te leggen, bij de voordeur, achterdeur, in huis op een schaal. En nee, Halloween, daar deden we destijds nog niet aan. En eetbare pompoenen, die waren er niet. Punt.

Geroosterde pompoensoep

Geroosterde pompoensoepVandaar dus dat het een aantal jaren geduurd heeft voordat ik om te beginnen voorzichtig pompoensoep proefde. Omdat oudste kleindochter enkele dagen bij ons logeerde en pompoensoep (van haar moeder uiteraard) favoriet is, besloot ik, in het kader van toch een beetje gezond en niet alleen pannenkoeken, pompoensoep te maken.

Het is een beetje een smokkelrecept geworden met een halve flespompoen en 1 gele paprika. Maar, hij was écht superlekker. En belangrijker nog: goedgekeurd door Julia!

Door de pompoen en paprika lang genoeg te roosteren samen met de andere smaakmakers hoeft de soep naderhand niet meer gaar te koken. Pureren met bouillon is dan voldoende, even doorwarmen en je kunt hem opdienen. Makkelijker kán bijna niet!

Pompoen kun je behalve in de oven ook goed in de airfryer roosteren. Klik hier voor het recept van The Amazing Kitchen, met echt alleen pompoen.

Wat heb je nodig (voor 2-3 personen):

  • 1/2 flespompoen
  • 1 gele paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 tentje knoflook
  • 2 cm gember
  • 1/2 l groentebouillon (mag van een blok)
  • 1 el sinaasappelsap
  • 1/2 tl zoete chili
  • (olijf)olie
  • peper en zout
  • crème fraîche
  • balsamico siroop

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Verwijder de pitten uit de pompoen en schil met een dunschiller. Snijd in blokjes van ca. 2 cm. Verdeel over een bakplaat en bestrooi met peper en zout.  Laat de ui en knoflook heel, laat ook de schil er om. Verwijder van het stuk gember de schil, dit gaat het best met een dessertlepel. Gebruik je biologische gember dan is wassen voldoende. Snijd in niet te dunne plakken.
    Druppel er wat olie over en hussel alles goed om.
    Schuif de bakplaat in de oven en bak de pompoen in 10-15 minuten gaar en tot er bruine randjes ontstaan. Dat geeft extra smaak.
    Maak in  de tussentijd de paprika schoon en snijd in grove stukken. Leg deze na 5 minuten tussen de pompoen, hussel alles nog eens om.
  2. Verwarm de bouillon.
    Controleer of de groenten gaar zijn en haal de bakplaat uit de oven. Pel de schil van de knoflook en de ui. Halveer de ui nog wel even. Schep alle groenten in een blender en giet er de helft van de hete bouillon bij. Sluit af met het deksel, maar laat het trechtertje er uit zodat de hitte eruit kan tijdens het mixen. Leg er wel een goed dubbelgevouwen theedoek op tegen het spatten.
    Pureer de soep tot een egale massa en giet dit over in een pan. Voeg als de soep nog te dik is de rest van de bouillon en de sinaasappelsap toe.
    Heb je geen blender, dan kun je de soep ook goed met een staafmixer pureren in de pan.
  3. Laat de crème fraîche op kamertemperatuur komen en roer los.
    Garneer de soep met de crème fraîche en een sliertje balsamico siroop en eventueel nog een beentje bieslook.
    Geroosterde pompoensoep

 

Bereidingstijd:
voorbereiden: 30 minuten
bereiden: 15-20 minuten

TIP: volgens kleindochter is de soep niet af zonder appel. Snijd een halve friszure appel julienne: eerst in dunne plakjes en die weer in dunne reepjes. We hebben het getest en zijn het helemaal met haar eens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s