Zijn rode bieten gepoft lekkerder?

Al vaker heb ik gelezen dat rauwe bieten na bereiding thuis meer smaak hebben dan de voorgekookte exemplaren uit de supermarkt. Dus het wordt tijd voor de proef op de som: zijn rode bieten gepoft lekkerder?

Voor de gemakskeuken is het natuurlijk ideaal om verpakte gekookte bieten in huis te hebben, want bij de hand en ook nog eens snel klaar. Ik ben zeker in de wintermaanden fan van bieten en er staan dan ook een aantal recepten op mijn blog (zie enkele voorbeelden onder aan dit verhaal).

Rauwe bieten kun je prima poffen in de oven. Zo behouden ze hun smaak en zijn echt lekkerder dan de gekookte bieten die je koopt in de supermarkt. 
#bieten #poffen #roosteren #gezond
Rauwe bieten kun je prima poffen in de oven. Zo behouden ze hun smaak en zijn echt lekkerder dan de gekookte bieten die je koopt in de supermarkt. 
#bieten #poffen #roosteren #gezond

Zoekend op het wijde web lees ik dat je bieten kunt poffen op temperaturen variërend van 160 tot 200 graden. De duur wisselt dan natuurlijk ook van 1 tot 2 uur, al is dat ook wel weer afhankelijk van de dikte van de biet (beetje een open deur, maar toch).

Op veel informatieve sites kun je lezen dat groenten uit glas of blik net zo gezond zijn als vers. Ook voor het milieu zijn conserven beter, er wordt in bulk gekookt waardoor minder energie wordt verbruikt en blik is beter te recyclen.
Een nadeel is echter dat er vaak suiker aan wordt toegevoegd en dat doe ik zelf dus nooit. Daarom maak ik mijn groenten over het algemeen liever zelf klaar. Er kan wel eens een scheutje balsamicosiroop of honing in een dressing, maar ik voeg aan groenten nooit suiker toe.

Een ander dingetje is de houdbaarheid. Door groenten in te blikken of in glas te wecken zijn ze natuurlijk veel langer houdbaar, wat wel degelijk een pré is. Gelukkig zijn rauwe bieten best lang houdbaar, ze lagen hier al 2 weken in de voorraadkast en waren nog steeds stevig.

Rauwe bieten kun je prima poffen in de oven. Zo behouden ze hun smaak en zijn echt lekkerder dan de gekookte bieten die je koopt in de supermarkt. 
#bieten #poffen #roosteren #gezond


Sinds ik een granieten broodbaksteen heb, ben ik nieuwsgierig naar meerdere mogelijkheden om van de restwarmte na het bakken van brood gebruik te maken. Er stonden 2 broden in blik te rijzen en er was nog net ruimte voor 3 bieten op een rij ernaast. Tijd voor een experimentje dus!


INGREDIËNTEN

  • bieten
  • aluminiumfolie
  • evt. scheutje olie

BEREIDING

Schrob met een borsteltje onder de kraan al het zand van de bieten. Schillen hoeft niet, dat kan later wel. Eventuele zwarte stukjes kun je er wel uit snijden (heb ik in ieder geval wel gedaan).

Leg elke biet op een vel aluminiumfolie. Nu zegt de een dat je er een scheutje olie over kunt druppelen, de ander meldt niets. Olie is altijd lekker, denk ik, dus dat heb ik toegevoegd evenals mijn favoriete kruiden. Denk hierbij aan laurier, tijm en rozemarijn. Vouw het folie goed om de biet zodat er geen openingen zijn. Heb je kleine bietjes, dan kun je ze ook best met een paar bij elkaar verpakken.

Leg de bieten in de nog koude oven op de broodbaksteen. Verwarm de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Zet na 1 uur de oven uit en laat de deur dicht. Mijn broodbaksteen blijft dan zeker nog 2 uur boven de 100 graden, dat is ruim voldoende om de bieten te garen.
Heb je geen broodbaksteen, stel de tijd dan in op 1 – 1,5 uur en laat ook nu de bieten in de oven (met gesloten deur) afkoelen.

Wat vinden we ervan

Risotto met rode bieten

De bieten heb ik de volgende dag gebruikt voor een bietenrisotto en ook bij geroosterde groenten. De smaak was wel ongeveer gelijk aan de voorgekookte bieten, natuurlijk zonder zout. De bieten waren steviger, ik zou ook bijna zeggen droger als je ze vergelijkt met gekookte bieten. Gelukkig waren ze zeker niet overgaar, wat ik persoonlijk wel lekker vind.

Het verwerken in de risotto ging prima (klik hier voor het recept). Wat je natuurlijk wel mist is het kookvocht, waardoor de risotto niet die felle kleur krijgt. Maar de smaak was goed en de julienne gesneden biet viel niet uit elkaar.

Wat overbleef heb ik geroosterd in de oven. Normaal laat ik groenten ca. 30 minuten roosteren, maar dat leek me voor deze bieten iets te veel van het goede. Daarom heb ik ze pas aan het einde (in kwarten gesneden) van de oventijd aan de overige groenten toegevoegd. Ook na het roosteren waren ze nog stevig en met een lekkere bite.

Conclusie: experiment geslaagd, voor herhaling vatbaar! Oh ja, wel het vermelden waard: gebruik handschoenen tijdens het schillen/snijden van de bieten, je weet wel waarom 😉
Het enige lastige is de lange bereidingstijd. Als je hier rekening mee houdt en de bieten de avond tevoren roostert, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Je hoeft er niet bij te blijven zitten en kunt ze gerust de nacht in de oven laten liggen voor bereiding de volgende dag. Wil je vooruit werken, dan kun je de bietjes na bereiding ook invriezen.

Onderstaand een aantal foto’s (met link) van salades met rode bieten.

Pin deze foto van de Gepofte bieten

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Rauwe bieten kun je prima poffen in de oven. Zo behouden ze hun smaak en zijn echt lekkerder dan de gekookte bieten die je koopt in de supermarkt. 
#bieten #poffen #roosteren #gezond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s