Tagliatelle met champignons, witlof en tijm

En alweer is de maand om, de tijd vliegt. Tijd voor de volgende foodblogswap, de uitruil en inspiratie van recepten van mede foodbloggers. Het blijft leuk, zeker met dit superlekkere recept voor tagliatelle met champignons, witlof en tijm.

Deze maand maak ik iets van het blog van Eten met Roos. Rozemarijn is een afgestudeerde kok, ze is leidinggevende in een lunchzaak en vindt daarnaast nog tijd om te bloggen. Dit doet ze overigens al vanaf 2013.
Rozemarijn (of Roos) schrijft niet alleen over eten, maar neemt je ook mee naar hotspots, schrijft over de juiste keukentechnieken en koksopleidingen, geeft tips en reviews, kortom genoeg om een uurtje zoet te zijn.

Tagliatelle met champignons en witlof. Dit is echt een verrassend lekkere pasta. De witlof combineert goed met de pasta, de champignons zijn bomvol smaak en crème fraîche zorgt voor de verbinding. 

#recept #vegetarisch #pasta #makkelijk #tagliatelle #witlof


Wat de recepten betreft is er keuze genoeg! Roos deelt de recepten in handige tabs zoals ontbijt, hoofdgerechten, nagerechten, zoet, hapjes en drankjes. Ik werd wel heel nieuwsgierig naar de tagliatelle met witlof en champignons. Eigenlijk een vreemde combinatie dacht ik, pasta combineren met het bittere van witlof. En daarmee was de keuze al gemaakt 🙂

Tagliatelle met champignons en witlof. Dit is echt een verrassend lekkere pasta. De witlof combineert goed met de pasta, de champignons zijn bomvol smaak en crème fraîche zorgt voor de verbinding. 

#recept #vegetarisch #pasta #makkelijk #tagliatelle #witlof


Om er mijn eigen versie van te maken, besluit ik de spekjes uit het recept van Roos  weg te laten en hiervoor in de plaats Parmezaanse kaas toe te voegen. De oregano vervang ik door citroentijm, want de oregano in mijn tuin is niet zoveel in deze tijd van het jaar en de citroentijm kan nog wel wat takjes missen. Tenslotte gebruik ik een beetje citroenrasp en voeg aan het einde van de kooktijd citroensap toe omdat ik dat heel erg lekker vind.

Het resultaat van dit alles? Een echt geweldig lekkere pasta! De witlof combineert supergoed met de pasta, de champignons zijn bomvol smaak door de knoflook en tijm. Crème fraîche verbindt de smaken en de citroenrasp geeft het gerecht net dat tikkeltje extra. We hebben weer een nieuwe favoriet gevonden!

Recept Tagliatelle met champignons, witlof en tijm

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
15 min.
Totale tijd:
30 min.

Ingrediënten

  • 200 g verse tagliatelle
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 teentje knoflook
  • 2 grote (of 3 kleine) stronken witlof
  • verse citroentijm (+ extra voor garnering)
  • 2-3 el crème fraîche
  • 1 citroen (voor rasp en sap)
  • olie
  • zout en peper
  • Parmezaanse kaas

Bereiding

Begin met het schoonmaken van de groenten. Veeg de champignons schoon met een vochtig doekje. Kleinere exemplaren kun je halveren, de grotere in vieren.
Spoel de witlof onder de kraan, laat uitlekken en pluk de blaadjes los van de stronken, dit gaat het makkelijkst als je een dun plakje van de onderkant snijdt. Halveer elk blad in de lengte.
Hak de knoflook fijn. Ris de tijmblaadjes van de takjes, van jonge tijm hoef je dit niet te doen, dan zijn de takjes nog zacht.
Boen de citroen goed schoon onder stromend water.

Zet een pan water op voor de pasta. Voeg als het kookt een schep zout toe (het water moet naar de zee smaken) en laat dit oplossen voor je de pasta toevoegt. Gebruik je gedroogde pasta, dan is de kooktijd langer. Het bereiden van de saus duurt ca. 10 minuten, houd hier rekening mee.

Verhit een scheutje olie in de pan en smoor hierin de knoflook op laag vuur tot hij zacht is. Voeg dan de champignons en de tijm toe, maar houd wat tijm achter voor de garnering. Rasp ook 1/4 deel van de citroen erboven. Bak de champignons op middelhoog vuur bruin in ca. 5 minuten en laat het grootste deel van het vocht verdampen. Voeg de witlof toe en laat hem in enkele minuten zacht worden. Breng op smaak met zout en peper.

Kook ondertussen de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet die je in je serveerschaal plaatst. Op deze manier warm je de schaal op en blijft de pasta straks langer warm. Neem er een kopje kookwater vanaf om eventueel de saus iets te verdunnen. Giet de rest van het water weg en de goed uitgelekte pasta in de schaal.

Meng de crème fraîche met de champignons en laat goed doorwarmen. Meng dan met de pasta en voeg meteen een kneepje citroensap naar smaak toe. Voeg als de saus te dik is eventueel nog een scheutje kookwater toe. Rasp nog een beetje citroenschil over de pasta en serveer meteen. Laat ieder zelf de Parmezaanse kaas naar smaak toevoegen.

TIP: In het originele recept wordt 200 gram crème fraîche gebruikt. Omdat ik zoveel room niet verdraag heb ik het aangepast naar 3 eetlepels. Voor een meer romige saus kun je 200 gram gebruiken.

Pin deze foto van de Tagliatelle met champignons, witlof en tijm

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Tagliatelle met champignons en witlof. Dit is echt een verrassend lekkere pasta. De witlof combineert goed met de pasta, de champignons zijn bomvol smaak en crème fraîche zorgt voor de verbinding. 

#recept #vegetarisch #pasta #makkelijk #tagliatelle #witlof

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s