Ook hier in huis hebben we een minder-minder periode: minder ongezond, minder suiker, minder gebak… Kortom, minder snoepen. Omdat we toch niet helemaal zonder kunnen, bedacht ik dat kleiner ook minder is. Vandaar dus de bladerdeeg ravioli gevuld met appel. En een beetje suiker. En van bladerdeeg met roomboter. Maar dus wel minder ;-).

Vorig jaar kocht ik een mooie ravioli-vorm, waarmee je perfect gevormde ravioli kunt maken. Het werkt met pastadeeg prima al geldt ook hiervoor weer dat je het een aantal keren moet doen voordat het echt heel gemakkelijk werkt. Ik kon de verleiding niet weerstaan om het ook eens met bladerdeeg te proberen.
Het werkte zeker wel, alleen lukte het niet om met het deegrollertje dat erbij hoort de ravioli ook te snijden.
Heb je geen ravioli-vorm, dan is dat natuurlijk geen probleem. Je kunt deze bladerdeeg hapjes ook prima zonder maken. Zorg er dan wel voor dat het vierkantje voor de bovenkant groter is, omdat het ook over de appel gaat.
Recept Ravioli van bladerdeeg gevuld met appel
Gebak voor ca. 12 stuks | |||
Voorbereiden: 30-45 min. | Bereiden: 15 min. | Totale tijd: ca. 1 uur | |
Ingrediënten
- 1 pak vers bladerdeeg (uit het koelvak) of enkele plakjes ontdooid bladerdeeg
- 1 of 2 (zure) appels
- citroenrasp
- amandelpasta of suiker
- evt. kaneel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200oC of volg de aanwijzingen op de verpakking.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Rasp er een beetje citroenschil boven en meng dit. Gebruik je amandelpasta, dan is extra suiker niet nodig. Meng anders een lepeltje suiker met een snufje kaneel door de appels.

Bestuif de ravioli-vorm met een beetje bloem. Leg het vel bladerdeeg er losjes op, druk het lichtjes in de holtes en snijd overtollig deeg er af.
Vul de holtes met een lepeltje appel, schep er een beetje amandelpasta op en evt. een beetje kaneel.

Kwast het deeg rondom in met water. Leg de andere helft van het deeg erop en druk dit goed aan. Snijd het nu met een mesje los in vierkantjes.
Leg de ravioli op een velletje bakpapier op een bakplaat. Prik een gaatje in de bovenkant (dit gaat ook makkelijk met een schaartje) en kwast eventueel in met een beetje melk.
Bak de ravioli ca. 10-15 minuten in het midden van de oven tot het bladerdeeg goudgeel en gaar is.
Laat afkoelen op een rooster.
Variatietip:
Amandelpasta is een pasta gemaakt van gemalen amandelen en suiker en is te koop in de supermarkt.
Heb je geen amandelpasta in huis, dan kun je dit vervangen door suiker. Misschien nog lekkerder is het amandelmeel te mengen met suiker en wat citroensap en -rasp (kijk hier voor het recept: snelle amandelspijs).
Pin deze foto van de Ravioli van bladerdeeg gevuld met appel
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
