Verse pasta met citroen-roomsaus

Pasta citroen roomsaus

Soms heb ik van die dagen dat ik geen zin heb om te koken. En dan bedoel ik echt koken, in de zin van een volledige maaltijd. Op die dagen maak ik graag een verse pasta met een eenvoudige saus. Zo heb ik een aantal basissauzen: roomsaus, citroensaus, knoflookolie… of een combinatie van alle drie: voilá de verse pasta met citroen-roomsaus!

Pasta citroen roomsaus

Toen vanmiddag het bezoek rond een uur of zes vertrok na koffie met een hapje en een borrel met een stukje kaas en worst, besloot ik tot een makkelijke maaltijd. Er stond nog verse spaghetti in de koelkast, de citroenen waren weer aangevuld en er was nog een restje kookroom over van de zalm in tijm-roomsaus, die manlief voor zichzelf klaarmaakte vorige week.

Zelf pasta maken is natuurlijk het lekkerst (kijk hier voor het recept), maar dan ben je heel wat meer tijd kwijt dan het kwartiertje voor het bereiden van de saus en het koken van de pasta.

Pasta citroen roomsaus

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • ca. 250 g verse spaghetti of tagliatelle
  • ca. 1/2 flesje kookroom (van 250 ml)
  • 1 teen knoflook
  • 1 lente-uitje
  • rasp en sap van 1/2 citroen
  • peper en zout
  • olijfolie
  • Parmezaanse kaas

 

Hoe maak je het:

  1. Zet en pan water op voor de pasta.
  2. Snijd de knoflook in dunne plakjes, de lente-ui in dunne plakjes of ringetjes. Boen de citroen schoon onder stromend water.
    Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en smoor de knoflook tot ze zacht zijn (het mag niet bruinen).
    Voeg de kookroom en lente-ui toe en laat langzaam warm worden. Rasp de helft van de citroenschil erboven, en voeg het sap toe van de halve citroen. Roer om met een spatel en laat goed warm worden. De kookroom zal langzaam indikken. Breng op smaak met peper en zout. Draai het vuur uit en sluit de pan met een deksel.
  3. Voeg zout toe aan het kokende water en kook de pasta in 3 1/2 minuut beetgaar. Zet de saus weer op een laag vuur en laat deze opwarmen. Schep de pasta met een schuimspaan uit het water, laat goed uitlekken en voeg bij de saus. Meng de pasta goed met de saus.
  4. Giet het kookwater in 2 diepe borden, zodat de borden warm worden. Gooi het water weg en verdeel de pasta over de borden.
    Garneer met geschaafde Parmezaanse kaas, wat verse kruiden een draai peper uit de molen en een sliertje olijfolie.

Serveer meteen. En heb je niet genoeg aan een bordje pasta, dan is een groene salade hier natuurlijk ook erg lekker bij.

Bereidingstijd: ca. 15 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s