Feestelijke tulband met bitterkoekjes of pepernoten

Mijn favoriete cake is tulband, maar die bak ik alleen als we bezoek hebben of als alle kinderen thuis zijn. Bijvoorbeeld voor weer eens een ouderwets lunch met het hele gezin. Als we helemaal compleet zijn, dan zijn we met 14 en dus kan ik eindelijk weer eens een grote tulband bakken in mijn nieuwe bakvorm van Nordic Ware. Afhankelijk van de stemming (of het jaargetijde) bak ik een cake met koekjes zoals bitterkoekjes, cantuccini of pepernoten (officieel zijn het kruidnoten, ik weet het) met een chocolade jasje.

Voor deze feestelijke tulband voeg je bitterkoekjes of chocolade kruidnoten toe aan het beslag. Dat geeft een extra smaak, bovendien ziet het er leuk uit. 

#recept #tulband #cake #bakken #pepernoten #kruidnoten #bitterkoekjes
Tulband met bitterkoekjes
Voor deze feestelijke tulband voeg je bitterkoekjes of chocolade kruidnoten toe aan het beslag. Dat geeft een extra smaak, bovendien ziet het er leuk uit. 

#recept #tulband #cake #bakken #pepernoten #kruidnoten #bitterkoekjes
Tulband met pepernoten

Nordic Ware is een Amerikaanse fabrikant van bakvormen, al sinds 1950! Ze hebben een prachtige range van diverse vormen waar ik meteen verliefd op was. Uiteindelijk heb ik mijzelf een cadeautje gedaan: de Nordic Ware Jubilee goudkleurige tulbandvorm. Het is een zware bakvorm van gegoten aluminium met anti-aanbaklaag. Een bakvorm met anti-aanbaklaag was je het best met de hand af.

Voor deze feestelijke tulband voeg je bitterkoekjes of chocolade kruidnoten toe aan het beslag. Dat geeft een extra smaak, bovendien ziet het er leuk uit. 

#recept #tulband #cake #bakken #pepernoten #kruidnoten #bitterkoekjes

De vorm is best groot, dus maak ik een beslag op basis van 5 eieren. Voor extra smaak voeg ik een handvol bitterkoekjes toe. Dat licht bittere combineert heerlijk met het zoete van de cake. De tulband is voldoende voor ca. 15 personen, afhankelijk van de dikte van de plakjes 😉 en het moment van serveren.

Recept Feestelijke tulband met bitterkoekjes of pepernoten

Gebak
voor een tulband van 24 cm
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
60 min.
Totale tijd:
75 min.

Ingrediënten

  • 250 g ongezouten roomboter
  • 250 g fijne suiker
  • 1 tl rasp van een citroen
  • 1 tl vanille extract of vanillesuiker
  • 5 eieren (M)
  • 250 g patentbloem
  • 1/2 el bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 50-100 g bitterkoekjes, kruidnoten of andere koekjes

voor de garnering:

  • poedersuiker
  • evt. sprinkles

Bereiding

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Je kunt de boter en eieren eventueel de avond tevoren alvast uit de koelkast halen.

Verwarm de oven op 175oC (160oC hetelucht).

Vet de tulbandvorm in met zachte boter, gebruik hiervoor een kwastje. Zeker voor deze tulbandvorm is het belangrijk dat alle hoekjes goed zijn ingevet. Stuif wat bloem in de vorm, dat gaat goed met een theezeefje, en klop het overtollige eruit.

Klop de boter met de suiker, de citroenrasp en eventueel een lepel citroensap met het vanille-extract schuimig in ca. 5 minuten. Het botermengsel heeft dan een witte kleur en bovendien is de suiker dan zo goed als opgelost.
Klop een voor een de eieren door het beslag en mix weer goed. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.

Zeef bloem met bakpoeder en zout boven een kom. Schep een kopje bij het beslag en spatel dit er door. Spatel dan de volgende portie bloem erdoor, enz. Gebruik liever geen mixer omdat je dan alle lucht uit het beslag klopt.
Schep een derde van het beslag in de vorm. Breek de bitterkoekjes in tweeën. Verdeel de helft ervan over het beslag. Schep de volgende laag beslag er op, dan nog een laag koekjes en eindig met de rest van het beslag. Strijk de bovenkant glad.

Bak de cake onder in de oven in ca. 60 minuten goudbruin en gaar. Steek er een satéprikker in om te controleren of de cake gaar is. Deze moet er schoon uit komen, is dat niet zo, laat de cake dan nog 5-10 minuten langer bakken.

Laat de cake ca. 5 minuten in de vorm afkoelen, dan komt hij er makkelijker uit. Leg er een rooster op om de vorm te keren. Laat op het rooster volledig afkoelen.

Garneer de cake met poedersuiker en eventueel sprinkles.


Pin deze foto van de tulband met chocolade kruidnoten

Pin de foto van deze heerlijke tulband met pepernoten (ja ik weet dat het eigenlijk kruidnoten zijn ;-)). Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Voor deze feestelijke tulband voeg je bitterkoekjes of chocolade kruidnoten toe aan het beslag. Dat geeft een extra smaak, bovendien ziet het er leuk uit. 

#recept #tulband #cake #bakken #pepernoten #kruidnoten #bitterkoekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s