Feestelijke tulband met bitterkoekjes

Tulband bitterkoekjes

Pasen is achter de rug en alles is weer normaal (voor zover dat kan). We hebben weer eens ouderwets geluncht met het hele gezin. Als we helemaal compleet zijn, dan zijn we met 14 en dus kan ik eindelijk weer eens een grote tulband bakken in mijn nieuwe bakvorm van Nordic Ware.
Tulband bitterkoekjes

Nordic Ware is een Amerikaanse fabrikant van bakvormen, al sinds 1950! Ze hebben een prachtige range van diverse vormen waar ik meteen verliefd op was. Uiteindelijk heb ik mijzelf een cadeautje gedaan: de Nordic Ware Jubilee goudkleurige tulbandvorm. Het is een zware bakvorm van gegoten aluminium met anti-aanbaklaag. Een bakvorm met anti-aanbaklaag was je het best met de hand af.

Tulband bitterkoekjes

De vorm is best groot, dus maak ik een beslag op basis van 5 eieren. Voor extra smaak voeg ik een handvol bitterkoekjes toe. Dat licht bittere combineert heerlijk met het zoete van de cake. De tulband is voldoende voor ca. 15 personen, afhankelijk van de dikte van de plakjes 😉 en het moment van serveren.

Wat heb je nodig (voor een tulbandvorm van 24 cm doorsnede):

  • 250 g ongezouten roomboter
  • 250 g fijne suiker
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 tl vanille extract of vanillesuiker
  • 5 eieren (M)
  • 250 g patentbloem
  • 1/2 el bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 50-100 g bitterkoekjes
  • voor de garnering:
    poedersuiker
    sprinkles

 

Hoe maak je het:

  1. Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Je kunt de boter en eieren de avond tevoren alvast uit de koelkast halen.
    Verwarm de oven op 175 graden (160 graden hetelucht).
    Vet de tulbandvorm in met zachte boter, gebruik hiervoor een kwastje. Zeker voor deze tulbandvorm is het belangrijk dat alle hoekjes goed zijn ingevet. Stuif wat bloem in de vorm, dat gaat goed met een theezeefje, en klop het overtollige eruit.
  2. Klop de boter met de suiker, de citroenrasp en eventueel een lepel citroensap met het vanille-extract schuimig in ca. 5 minuten. Het botermengsel moet wit van kleur worden en de suiker  zo goed als opgelost zijn.
    Klop er dan een voor een de eieren door en mix weer goed tot het helemaal is opgenomen.
  3. Zeef bloem met bakpoeder en zout boven een kom. Schep een flinke lepel bloem bij het beslag en spatel dit er door. Gebruik hiervoor geen mixer omdat je dan alle lucht uit het beslag klopt. Ga zo door tot alle bloem is gebruikt.
  4. Schep eenderde van het beslag in de vorm. Verdeel hierover ongeveer de helft van de bitterkoekjes waarbij je de koekjes in tweeën breekt. Schep de volgende laag beslag er op, dan nog een laag koekjes en eindig met de rest van het beslag. Strijk de bovenkant glad.
    Bak de cake onder in de oven in ca. 60 minuten goudbruin en gaar. Steek er een satéprikker in om te controleren of de cake gaar is. Deze moet er schoon uit komen, is dat niet zo, laat de cake dan nog 5-10 minuten langer bakken.
  5. Laat de cake ca. 5 minuten in de vorm afkoelen, dan komt hij er makkelijker uit. Leg er een rooster op om de vorm te keren. Laat op het rooster volledig afkoelen.
  6. Verstuif een beetje poedersuiker over de cake (dit gaat goed met een theezeefje) en strooi er sprinkles over.
    Tulband bitterkoekjes

 

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 60 minuten oventijd

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s