Broodbijbel – Hiljo Hillebrand (recensie)

Het nieuwste boek in de serie kookbijbels is de Broodbijbel. Het telt 496 pagina’s en meer dan 100 recepten van de hand van Hiljo Hillebrand, Meester Boulanger en een gepassioneerd broodbakker. Ik kon niet wachten tot ik het in huis had en was heel erg benieuwd naar de recepten.

Het boek begint met de broodnodige theorie, want brood bakken is niet alleen wetenschap, maar zeker ook een zaak van vaak doen. In het theoretische deel staan alle basistechnieken met foto’s, tips en duidelijke aanwijzingen.

Broodbijbel (review)

Hiljo Hillebrand, opgegroeid in de bakkerij, realiseerde de hoogst haalbare onderscheiding in het bakkersambacht: hij werd benoemd tot Meester Boulanger.

Zelf zegt Hiljo Hillebrand:

Broodbakken is een kunst, maar je zult al snel merken dat het bakken je steeds beter af gaat. Ik moet je wel waarschuwen: het kan verslavend zijn…

En die laatste opmerking kan ik beamen. Als je eenmaal begint met het bakken van je eigen brood, kun je al snel niet meer stoppen.
Je vindt in het boek recepten van een basis witbrood tot zuurdesembrood, maar ook luxe broodjes, feestbrood en zoete broodjes komen aan bod in allerlei variaties.

Onderstaande foto is het eerste recept dat ik bakte uit het boek: de fougasse, een Frans brood met een voordeeg.

Fougasse uit de Broodbijbel

De recepten in de Broodbijbel zijn duidelijk geschreven en verwijzen waar nodig naar de theorie, maar ook naar basisrecepten voor bijvoorbeeld de vulling. Denk hierbij aan amandelspijs of banketbakkersroom. Dat bladeren tijdens het bakken is misschien niet erg handig, maar naarmate je vaker je handjes in het deeg steekt, zal dat minder nodig zijn.

Broodbijbel (review)

Om je een idee te geven van de recepten: het boek is onderverdeeld in de volgende hoofdstukken:

 • How-To’s
 • Basisrecepten
 • Basisbroden
 • Zuurdesembroden
 • Kleine broodjes
 • Feestbroden
 • Franse broden
 • Duitse broden
 • Italiaanse broden
 • Engelse broden
 • Wereldbroden

Als je nu denkt, het zijn alleen maar recepten voor brood, kan ik je verklappen dat dat niet zo is. In elk hoofdstuk vind je ook recepten voor zoete baksels, zoals pain au chocolat, Limburgse vlaai, roombroodjes of nonnevotten. Maar ook hartige recepten zoals quiche lorraine of flammkuchen ontbreken niet.

Broodbijbel (review)

Er staat echt voor elk wat wils in het boek, recepten voor beginners, maar zeker ook voor ervaren broodbakkers. Het wordt nog lastig uit al die recepten een keuze te maken.
Wat mij betreft staat zuurdesem nog steeds hoog boven aan mijn lijstje. Maar ook luxe broodjes of Limburgse vlaai lijkt me wel lekker. Keuzestress! 😉

Broodbijbel (review)

Broodbijbel – Hiljo Hillebrand
Hardback € 29,99
Uitgegeven door Carrera Culinair

Note:
Dit recensie-exemplaar van de Broodbijbel ontving ik van uitgeverij Carrera Culinair. Wat ik in dit artikel over het boek schrijf, geeft mijn persoonlijke mening weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s