Duitse plaatkoek (Blechkuchen) uit de Broodbijbel

In de broodbijbel is de Duitse variant van de plaatkoek opgenomen: Blechkuchen (spreek uit als blechkoechen) met pruimen. De basis van de Duitse plaatkoek is een zoet brooddeeg, met een laag fruit en tenslotte nog een laagje knapperig kruimeldeeg.
Van de uitgever mag ik een recept met jullie delen, geweldig toch! Het heeft me enkele uurtjes gekost om een keuze te maken uit al die super recepten, maar het is dus de Blechkuchen geworden. En ik kan jullie vertellen, hij is echt super lekker!

Duitse plaatkoek (Blechkuchen)


Mijn eerste gedachte dat de plaatkoek lijkt op mijn appeltaart van de bakplaat moet ik bijstellen. Omdat de basis gemaakt is van gezoet brooddeeg waar veel minder suiker in gaat, smaakt de plaatkoek lang niet zo zoet als het zandtaartdeeg dat ik normaal gebruik. Hierdoor is het eigenlijk beter te vergelijken met Limburgse vlaai.

Duitse plaatkoek (Blechkuchen)


Het recept in de broodbijbel is voor een hele bakplaat. Dat is een beetje veel voor een huishouden van 2 personen, dus ik heb de ingrediënten gehalveerd. Ik geef jullie wel het volledige recept, want je kunt wat je overhoudt natuurlijk verdelen onder familie en vrienden of meenemen naar je werk.

Duitse plaatkoek (Blechkuchen)

Recept Duitse plaatkoek (Blechkuchen)

Gebak
voor 1 bakplaat
Voorbereiden:
20 min.
Bereiden:
25 min.
Totale tijd:
2 uur + 25 min.

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 300 g tarwebloem
 • 100 g lauwwarme volle melk
 • 8,5 g instant gist
 • 40 g kristalsuiker
 • 6 g zout
 • 1 eidooier
 • 1,5 g citroenrasppasta*
 • 50 g boter

Voor het kruimeldeeg

 • 150 g tarwebloem
 • 100 g koude boter
 • 100 g kristalsuiker

Voor de vulling

 • 100 g pruimenjam
 • 1 kg verse pruimen
  of, als het nog geen pruimentijd is:
 • 100 g suikervrije appelmoes (ik gebruikte deze)
 • 2 flinke appels in blokjes

Bereiding

Laat alle ingrediënten voor het deeg op kamertemperatuur komen. Verwarm de melk tot lauwwarm. Kneed dan van de bloem, melk en gist een deeg. Gebruik hiervoor een keukenmachine, een mixer met deeghaken of kneed het met de handen. Het deeg was bij mij erg droog, dus heb ik 1 el extra melk toegevoegd.
Laat het deeg 30 minuten rijzen (afgedekt met plasticfolie of een douchemuts).

Voeg de resterende ingrediënten behalve de boter toe en kneed dit tot een soepel deeg. Voeg vervolgens de boter toe en kneed door tot je een glad deeg hebt.
Laat 30 minuten rijzen.

Rol het deeg uit op de maat van de bakplaat, houd 1 cm dikte aan. Verdeel de pruimenjam (of appelmoes) over het deeg en laat het 40 minuten rusten.

Maak het kruimeldeeg door de bloem, boter en suiker kort te mengen tot kruimels. Dit gaat het makkelijkst in een foodprocessor of door de boter in blokjes te snijden en met 2 messen of tussen je handen snel tot kruimels te rollen.

Verwarm de oven voor op 220oC (of 200oC hetelucht).

Druk de verse pruimen (of appelblokjes) voorzichtig in het deeg en strooi de kruimels er gelijkmatig overheen. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 200oC. Bak de plaatkoek 25 minuten.

TIP: laat hem helemaal afkoelen voor het aansnijden (ik had dit geduld niet), dan kun je hem beter aansnijden.


* Citroenrasppasta maak je gemakkelijk zelf door de rasp van een (biologische) citroen te mengen met 1 eetlepel suiker. Laat dit 1 nacht staan. De oliën uit de citroenrasp mengen zich met de suiker. Het is ook heerlijk in cake. Het is ook te koop in de supermarkt als citroensuiker.

Pin deze foto van de Duitse plaatkoek (Blechkuchen)

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s