Aspergesoep met sinaasappel-olie

Asperge soep met sinaasappel-olie

Het aspergeseizoen is weer gestart. Hoe maak je asperges klaar? Het begint met schoonmaken, voor sommigen een vervelend klusje. Je kunt ook geschilde asperges kopen. Prima natuurlijk, maar als je eens zelf verse aspergesoep wilt maken, dan kun je de asperges het beste zelf schillen. Van die schillen maak je namelijk de lekkerste soep! Heel verrassend wordt het met toevoeging van een extra smaakje zoals bij deze aspergesoep met sinaasappel-olie.

Asperge soep met sinaasappel-olie

Asperge soep met sinaasappel-olie

Wat heb je nodig (voor 2 personen):
Voor de soep:

  • schillen van ca. 1 kg asperges en afgesneden eindstukjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 el roomboter
  • 1 el bloem
  • evt. een scheutje room
  • evt. peterselie

Voor de sinaasappelolie:

  • rasp van de schil van 1 biologische sinaasappel
  • 2 el milde olijfolie

 

Hoe maak je het:

  1. Maak eerst de sinaasappelolie. Dit kan het best de dag voordat je de soep gaat maken, dan kunnen de smaken goed intrekken.
    Je kunt het best een biologische sinaasappel gebruiken, daarvan is de schil niet bespoten met een waslaagje. Heb je die niet, leg de sinaasappel dan ca. 5 minuten in een badje warm water en borstel hem goed schoon. Droog af.
    Rasp de schil met een fijne rasp boven een kommetje. Giet de olijfolie erbij, dek af en laat minstens een half uur staan, maar liever nog een dag.
  2. Kook de schillen in 3/4 liter water in ca. 10-15 minuten tot gaar zijn. Kook je ook de asperges mee, leg de schillen dan in een ruime pan en leg er de stukjes en de asperges bovenop. Vul met water tot de asperges net onderstaan. Kook de asperges 5 minuten, draai het vuur dan uit en laat in het hete water nog 20 minuten staan. Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan.
    Hang een zeef in een maatbeker en giet het kookwater af. Je hebt 3/4 liter nodig voor de soep. Vis de uiteindjes tussen de schillen uit en houd apart.
  3. Smelt in een pan de roomboter tot deze begint te bruisen. Draai het vuur laag en voeg dan de bloem toe en roer goed. Laat de bloem ca. 5 minuten onder af en toe roeren, garen in de boter. Let op dat het mengsel niet bruint!
    Giet dan een scheutje van het nog warme kookwater toe en roer goed met een garde. Voeg nog een scheut toe en roer tot er geen klontjes meer te zien zijn. Dan kan de rest erbij. Voeg nu ook het bouillonblokje toe.
    Breng de soep langzaam aan de kook en laat ca. 5 minuten koken. Proef op smaak en voeg evt. nog peper en zout toe.
  4. Voeg nu de stukjes toe en een scheutje room als je dat lekker vindt (dit kleurt de soep meteen ook iets lichter).
    Warm goed door en schep de soep in kommen of borden.
    Garneer met druppels sinaasappelolie en gesnipperde peterselieblaadjes.

Bereidingstijd:
Voorbereiding: ca. 40 minuten (dit kan ook goed een dag eerder)
Bereiden: ca. 15 minuten

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s