Risotto uit de oven met doperwtjes en zalm

Risotto uit de oven

Risotto is een bewerkelijk gerecht, waar je bij moet blijven om tot een goed resultaat te komen. Dacht ik. Tot ik zag hoe Donna Hay een risotto in de oven maakte. Niets makkelijker dan dat, want je zet de rijst met bouillon in de oven en kijkt er verder niet meer naar om. Vandaar dat ik toch wel heel nieuwsgierig werd om het zelf eens te proberen. Het resultaat is deze risotto uit de oven met doperwtjes en zalm.
Risotto uit de oven

Je begint met een “naturel” risotto. Dus ben je niet van de doperwten, dan kun je die ook vervangen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de zalm. Voor een vegetarische versie kun je  geroosterde groentenmix toevoegen en Parmezaanse kaas over de risotto raspen.

Risotto uit de oven

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 225 g risotto rijst (dit is rijst met een ronde korrel zoals bijv. Arborio)
  • 650 ml groentebouillon (mag ook van een blokje)
  • 30 g boter
  • 400 g doperwten (diepvries of vers)
  • 200 g zalmfilet
  • peper en zout
  • 6 basilicum blaadjes
  • 1/2 citroen (schoongeboend)
  • voor de garnering eventueel 1 el pesto (zie hier voor het recept) en enkele basilicumblaadjes

En verder:

  • een lage ovenschaal met deksel of aluminiumfolie
  • evt. een ovenschaal voor de zalm
  • een blender of staafmixer (voor de doperwtenpuree)

 

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht).
    Los het bouillonblokje (je hebt ca. 1¼ nodig voor 650 ml water) op in kokend water.
    Doe in de ovenschaal: de rijst, de boter en 625 ml van de inmiddels tot handwarm afgekoelde bouillon. Houdt 25 ml achter de hand voor als je risotto te droog wordt. Risotto uit de oven
    Dek luchtdicht af met een passend deksel of gebruik een stuk aluminiumfolie.  Zet de schaal in het midden van de oven.
    Stoom de risotto in 25-30 minuten gaar. Controleer even na 25 minuten of de risotto gaar genoeg is.
  2. Bereid de zalm zoals je dat lekker vind (bijv. “en papillotte” of van de grill). Je kunt ook de zalm in een kleine ovenschaal leggen die je eerst invet met een scheutje olie. Bestrooi met peper en zout en leg er twee halve plakjes citroen op. De vis heeft ca. 10 minuten nodig, afhankelijk van de dikte van de filets. Zet in de oven na 15 minuten oventijd voor de risotto.
  3. Bereid aan het einde van de kooktijd de doperwten.
    Pureer de helft van de ontdooide doperwten met de basilicumblaadjes in de blender of met de staafmixer. Voeg eventueel een klein scheutje van de (weer opgewarmde) bouillon toe als het te dik is. Hoe langer je de blender laat draaien, des te fijner je puree wordt. Breng op smaak met peper en zout, rasp er een beetje citroenschil boven en wat druppels citroensap. Roer goed door en proef nog eens.
    Doperwten dip
    Blancheer de rest van de erwten kort (3-5 minuten) in een bodempje kokend water met zout.
  4. Haal de risotto uit de oven en roer om. Voeg de doperwtenpuree toe en en kneepje citroensap en meng.
    Risotto uit de oven
    Is de risotto te droog naar je zin, voeg dan nog een beetje van de resterende bouillon toe. Is de risotto te nat, laat hem (al roerend) dan even uitwasemen. Roer de geblancheerde doperwten door de risotto.
    Proef op smaak en voeg evt. nog peper en zout toe. Garneer met een sliertje pesto en een schijfje citroen.
    Serveer met de zalm.

 

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 5-10 minuten
Bereiden: ca. 35 minuten

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s