Italiaans koken voor 2 dagen: pasta peperonata

Pasta peperonata uit de oven

Soms kan het zó handig zijn om voor 2 dagen te koken. Omdat je misschien laat thuis bent uit school/van je werk/van een dag je uit, maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn omdat het zo handig is. Een ideaal (gemakkelijk) gerecht hiervoor is pasta peperonata.

Pasta peperonata

Dag één kook je het gerecht en serveer je het als “normale” pasta. Voor dag twee maak je er een ovenschotel van. Heb je een oven die je op tijd kun voorprogrammeren, dan kun je ook de ovenschotel voorbereiden en in de oven zetten. Stel de tijd dan in op ongeveer een half uur nadat je thuis bent. Op die manier hoef je je ook niet te haasten of in paniek te schieten als je in de file staat. Eenmaal opgewarmd blijft de schotel zeker nog een kwartier loeiheet.

Pasta peperonata uit de oven

Voor noodgevallen heb ik altijd een pot pastasaus in huis (ik vind het huismerk van Jumbo erg lekker), ideaal voor drukke dagen.
Deze pastaschotel is vegetarisch, dus kan het ook geen kwaad als je de ovenschotel voor de 2e dag alvast in de oven zet.
De pasta die ik gebruikte, is maccheroni. Maar een andere pasta is ook prima natuurlijk.

Maccheroni

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 400 g maccheroni of andere pasta
  • 1 pot (620 g) basilicum pastasaus (bijv. deze)
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 courgette
  • ca. 100 g Parmezaanse kaas (geraspt)
  • evt. verse basilicum en pesto
  • olijfolie om in te bakken
  • voor dag 2: 100-150 g belegen Goudse kaas (geraspt)

 

Hoe maak je het:

DAG 1

  1. Maak de groenten schoon, verwijder zaadlijsten van de paprika’s en snijd alle groenten in niet te grote blokjes. Veeg de champignons schoon met een vochtig doekje en snijd in vieren.
  2. Verhit in een wok een scheut olie en bak eerst paprika en courgette ca. 5 minuten en voeg dan de champignons toe. Laat sudderen tot ze (beet)gaar zijn. Proef na nog eens 5 minuten ze moeten ook niet te zacht worden.
    Voeg de pastasaus toe en laat deze mee verwarmen.
  3. Kook intussen de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Houd 1 minuutje korter aan dan aangegeven, zodat de pasta zeker niet te gaar wordt.
    Giet de pasta af en meng door de saus.
    Pasta peperonataServeer meteen met Parmezaanse kaas en een handje basilicum. Een beetje pesto erbij is ook wel lekker.

DAG 2

  1. Schep de pasta die over is in een passende ovenschaal. Bedek met een laagje geraspte kaas.
  2. Zet de schotel in de oven, stel de temperatuur in op 150 graden en verwarm in ca. 15 minuten tot de pasta warm is en de kaas gesmolten en een kleurtje gekregen heeft.
    Alternatief: Heb je een oven met stoomfunctie? Dan kun je ook een combinatie gebruiken van stoom met grill.
    Alternatief 2: Heb je iets meer tijd? Verwarm de pasta + saus in een pan met anti-aanbaklaag en voeg een beetje water toe zodat het niet aanbrandt. Schep in de ovenschaal, bestrooi met de kaas en zet onder en hete grill om de kaas te laten smelten en bruinen.
    Pasta peperonata uit de oven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s