Bij zomerse temperaturen ben ik fan van barbecuen. Nu eens geen (vega) vlees of vis, ik voor geroosterde groenten van de BBQ. Blijkt dat ook nog helemaal hip te zijn, als ik de diverse kooktijdschriften doorblader :-D.
Om de maaltijd compleet te maken, kies ik voor limabonen, superlekker! Door verschillende groenten te gebruiken zoals groene asperges, puntpaprika, venkel en courgette krijg je een heerlijk hoofdgerecht. Het roosteren geeft de groenten extra smaak en dat is toch weer heel anders dan uit de oven.


Wij gebruiken sinds een jaar een gas barbecue van het merk Cadac. Deze gaat ook mee op vakantie. Waarom? De gas barbecue is binnen 5 minuten warm, wat ik eigenlijk het belangrijkste pluspunt vind. Daarnaast mag je op een camping niet altijd een houtskool BBQ gebruiken. Koken op gas kan vaak wel.
De Cadac heeft een grillplaat, een bakplaat, een wokpan (ook als deksel te gebruiken) en een rekje zodat je ook gewone pannen kunt gebruiken. Super handig dus.
De grillplaat heeft openingen, zodat vet/vocht weg kan lopen in de opvangbak. Dit zorgt er ook voor dat er sporadisch wat vlammen doorheen komen, die voor een rooksmaak zorgen.
De hoeveelheden voor dit gerecht zijn iets aan de ruime kant voor twee personen. Ik hield dan ook nog een kleine portie over. Deze was de dag erna weer heerlijk in een salade met baby romaine sla.
Recept groenten van de BBQ
Hoofdgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 15 min. | Bereiden: 20-30 min. | Totale tijd: 35-45 min. |
INGREDIËNTEN
- 500 g groene asperges
- 1 courgette
- 2 rode puntpaprika’s
- 1 venkelknol
- 1 kleine ui
- enkel takjes tijm of 1/2 tl gedroogde tijmblaadjes
- peper en zout
- olijfolie
Voor erbij:
- 150 g couscous
- 1 blik limabonen
- een handje cherrytomaatjes
- 1 lente-ui
- 150 g feta of geitenkaas
- een handje basilicumblaadjes
- 1/2 citroen voor rasp
BEREIDING
Was alle groenten.
Breek de uiteinden van de asperges en halveer ze in de lengte. Verwijder evt. de buitenste rok van de venkel of snijd bruine stukjes weg. Snijd een plakje van de onderkant en halveer hem. Snijd de helften in dunne plakken. Maak de ui schoon, verwijder de wortels en snijd ook in plakken.
Doe de gesneden groenten in een platte schaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout en de helft van de tijm. Deze groenten hebben de meeste tijd nodig om te garen, dus daarom houd ik ze apart.
Was courgette en puntpaprika’s. Snijd de paprika in de lengte in vieren en verwijder de pitjes. Schaaf de courgette in de lengte in dunne plakken. Dat gaat het best met een mandoline of een (kaas)schaaf. Doe ook deze groenten in een schaal en hussel met olie, peper en zout en de rest van de tijm.

Verwarm de BBQ.
Grill de groenten in porties tot ze beetgaar zijn en begin met de ui, venkel en asperges. Draai ze halverwege met een tang. Leg ze in een schaal en dek af met aluminiumfolie om warm te houden. Grill vervolgens de courgette en puntpaprika.
Verwarm de limabonen in hun vocht, maar laat ze niet koken. Bereid de couscous: giet er kokend water erop tot de couscous onder staat en laat ca 4 minuten wellen. Voeg voor wat extra smaak een halve verkruimelde bouillonblok toe aan het kokende water.
Voeg tenslotte aan de nog warme groenten de gehalveerde tomaten, de limabonen, de grof gesneden lente-ui en de grof gescheurde basilicum blaadjes toe.
Boen de citroen onder stromend water goed schoon, droog af en rasp over de groeten. Brokkel de kaas er boven.
Giet de bonen af en meng ze eventueel met de groenten. Roer de couscous los met een vork, meng er een scheutje olijfolie en eventueel wat verse munt door.
TIP: je kunt de groenten ook prima in de oven bereiden. Verwarm de oven dan voor op 200 ºC. Verdeel de venkel, asperges en ui over de bakplaat en bak ca. 10 minuten. Voeg dan de overige groenten toe en bak nog eens 10 minuten. Controleer of de groenten gaar genoeg voor je zijn, laat ze anders nog wat langer bakken.
Pin deze foto van de groenten van de BBQ
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

One thought