Vegetarisch: couscous met champignons en groenten

Vegetarische couscous

Couscous is zó lekker! Ik zou bijna zeggen: het maakt niet uit in welk soort gerecht, warm of koud. Het verschil is dat een koude couscousschotel vaak fris smaakt door toevoeging van citroen. Een warme schotel is weer hel anders van smaak door het gebruik van specerijen als kaneel en koriander. Er zijn handige specerijenmengsels te koop zoals couscous-specerijen of ras el hanout.

Vegetarische couscous

Net naar mijn “goesting” snijd ik de groenten en champignons juist grof of fijn. Zeker als ik geen vlees gebruik, vind ik het prettig als ik ook iets te kauwen heb en dus wordt alles grof gesneden. Ben ik laat en wil ik het gerecht snel op tafel, dan snijd ik de groenten juist fijn. Daarom: doe waar je tijd of zin in hebt!

Er zijn veel traditionele manieren om een maaltijd met couscous te bereiden. Dit is een vrij eenvoudige versie waarbij het specerijenmengsel zeker niet mag ontbreken. Ook ingelegde citroen is hierbij erg lekker. Je kunt dit ook prima zelf maken, er is wel een wachttijd van 4 weken voordat de citroenen eetbaar zijn (klik hier voor het recept).

Vegetarische couscous

Wat heb je nodig (voor 2 personen)

  • 200 g couscous
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el ras el hanout of couscous-specerijen
  • 6 gedroogde abrikozen
  • 1/4 ingelegde citroen (zelf maken of te koop in de Turkse supermarkt) *
  • 1 blokje bouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 kropje baby-romaine sla
  • olijfolie
  • voor garnering:
    – partjes citroen
    – verse kruiden zoals munt, bieslook of peterselie

En verder:

  • een grote serveerschaal

 

Hoe maak je het:

  1. Veeg de champignons schoon met een vochtig doekje of een stukje keukenpapier. Snijd alle groenten grof of juist fijn, de champignons in kwarten (kleintjes kun je ook heel laten of halveren). Snipper de ui en knoflook.
  2. Verhit in een tajine (of wokpan) een scheut olie op middelhoog vuur en fruit de ui met de knoflook ca. 5 minuten tot ze glazig zijn. Voeg dan paprika en courgette toe en laat enkele minuten mee bakken. Dan de champignons erbij en de specerijen. Laat alles onder voortdurend omscheppen ca. 5 minuten bakken.
    Spoel de citroen even af, leg op de schilkant en snijd met een scherp mesje het vruchtvlees weg. Dit wordt niet gebruikt.
    Citroen en kip uit de tagineVoeg dan de tomaten toe, de in gehalveerde abrikozen, de oregano en driekwart van het bouillonblok. Draai het vuur lager, schep alles goed om en laat 10-20 minuten sudderen (afhankelijk van hoe grof je je groente gesneden hebt) of tot de groenten beetgaar zijn.
  3. Weeg in een pan of vuurvaste kom met passend deksel de couscous af. Verkruimel de rest van het bouillonblok erboven. Breng water aan de kook en giet dit over de couscous tot deze ongeveer 1 cm onder water staat. Even omroeren en afdekken met het deksel. Laat de couscous ca. 4-5 minuten wellen.
  4. Snijd de stronk van de sla, was en droog de blaadjes.
    Verdeel de blaadjes over de bodem van een grote schaal. Schep hierop de couscous en tenslotte de groentenmix. Garneer eventueel met een beetje verse peterselie of munt en enkele partjes citroen.

* Ingelegde of ingemaakte citroen is echt heel erg lekker in deze stoofschotel. Je kunt het eventueel vervangen door een stukje verse citroenschil, al is de smaak niet hetzelfde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s