Courgettesoep met kerrie en kardemom

Courgettesoep

Misschien heb je het al gemerkt: het is weer courgette-seizoen. Ze zijn volop verkrijgbaar en zo kan het zómaar eens gebeuren dat je er 4 in je voorraadkast tegenkomt. Nu is dat wel erg veel om in de pasta/couscous/tahine te verwerken. Vandaar dat het me wel een goed plan leek om er een soepje van te maken. Het resultaat is deze courgettesoep met kerrie en kardemom; de specerijen zorgen voor nét dat beetje extra.

Courgettesoep

Gelukkig was het geen 30 graden, scheen de zon eens een dagje niet en was de soep een welkome afwisseling met alle zomersalades.
Onderstaande hoeveelheden zijn voor ongeveer 1 liter soep. Ga van gelijke hoeveelheden bouillon en groente uit. Bijvoorbeeld: heb je 500 gram courgette, gebruik dan 500 ml bouillon; voor een kilo courgette dus 1 liter bouillon.

Courgettesoep

Wat heb je nodig:

  • 750 g courgette
  • 750 ml water
  • 2 groentebouillonblokken
  • 1 klein teentje knoflook
  • 2 lente ui met groen
  • 2 kardemom peulen
  • snufje kerriepoeder
  • 1 laurierblaadje
  • peper
  • rasp van citroen
  • olijfolie

Voor de garnering:

  • 1/2 tl kerriepoeder (voor de kerrie-olie)
  • 1-2 el neutrale olie (bijv. koolzaadolie)
  • Linten van courgette

Hoe maak je het:

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan op een laag vuur. Snijd de knoflook in plakjes en smoor ca. 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Let op dat ze niet bruinen, dan worden ze bitter.
    Was de overige groenten. Snijd met een dunschiller enkele linten van de courgette of gebruik een spiraalsnijder voor “spaghetti” en zet apart. Je hebt maar een beetje nodig, het is puur voor de garnering.
    Snijd de courgette in blokjes, de lente-ui in ringen. Dit hoeft niet te netjes, de soep wordt toch gepureerd.
  2. Plet de kardemompeulen in een vijzel of met de platte kant van een mes. Verwijder de vliesjes. Rooster de grof gestampte kardemom even in een droge koekenpan tot het begint te geuren. Voeg toe aan de knoflook in de pan, samen met het laurierblaadje en een snufje kerriepoeder en peper.
    Voeg hieraan ook de blokjes courgette en de lente-ui toe. Verhoog de temperatuur een beetje en laat alles even bakken.
  3. Voeg dan de bouillonblokken toe en het water. Rasp er een beetje citroenschil boven. Breng het water langzaam aan de kook en laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes koken, of tot de courgette net gaar is. Draai het vuur uit en laat even een beetje afkoelen. Vis het laurierblaadje uit de soep.
  4. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. De blender vind ik persoonlijk fijner omdat de soep makkelijker te pureren is en romiger lijkt. Gebruik je een blender ben dan ook voorzichtig voor spatten. Sluit het deksel niet potdicht, kijk naar tips in de gebruiksaanwijzing. Ik leg er voor de veiligheid altijd een schone doek op.
    Giet de soep terug in de pan en houdt warm.
  5. Rooster terwijl de soep staat te koken het kerriepoeder in een droge koekenpan op laag vuur tot het begint te geuren. Doe over in een kommetje en giet er 1 eetlepel olie bij. Roer goed door en laat staan tot de soep klaar is. Je kunt dit eventueel ook al een dag vantevoren doen, dan neemt de olie de kerriesmaak goed op.
  6. Bord opmaken: schep de soep in kommen of diepe borden. Leg in elk bord een courgettelint of -spaghetti. Roer de kerrie-olie goed door en druppel een halve theelepel in elke kom. Garneer eventueel met eetbare bloemetjes.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 20 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s