Shakshuka is een heerlijk oosters gerecht, maar heeft nogal wat tijd nodig. Soms heb je daar gewoon geen zin in en dan mag je best een beetje smokkelen.
Zo ook hier in de keuken. Het was warm, manlief was op een korte motorvakantie en ik had niet veel puf om lang in de keuken te staan. Ideale ingrediënten voor een snelle shakshuka!


Door het gebruik van oranje en gele paprika wordt het een zomers gerechtje. Verantwoordelijk voor de speciale shakshuka smaak is de harissa pasta. Harissa kun je zien als de oosterse variant van de bekende sambal. Ik gebruikte hem nu uit een potje, maar je kunt het specerijenmengsel ook gemakkelijk zelf maken (kijk hier voor het recept). Dit is droog en dus langer houdbaar, bovendien kun je het vervolgens zo pittig maken als je zelf wilt.
In de koelkast vond ik nog een restje mozzarella en rucola. Vaak wordt feta gebruikt in de shakshuka maar de mozzarella en rucola smaakten ook prima. Niet echt authentiek, maar wel lekker!
Recept Snelle shakshuka met een twist
Lunchgerecht voor 1 portie | ||
Voorbereiden: 10 min. | Bereiden: 12 min. | Totale tijd: 22 min. |
Ingrediënten
- 1 oranje paprika
- ½ gele paprika
- ½ teentje knoflook
- ½ blik tomatenblokjes
- 2 takjes tijm (of een snufje gedroogde)
- 1 klein laurierblaadje
- ½ tl harissa (ik gebruikte deze)
- 3 cherrytomaatjes
- 1 lente-uitjes
- 2 eieren
- peper en zout
- olijfolie
- een handje rucola
- ¼ bol (buffel)mozzarella of een handje feta
BEREIDING
Maak de paprika’s schoon, verwijder zaadlijsten en pitjes. Schaaf met een mandoline of een kaasschaaf in dunne reepjes. Verhit een scheutje olie in een eenpersoons koekenpan (met anti-aanbaklaag). Voeg de paprika toe, rasp het teentje knoflook boven de groenten. Draai het vuur hoog en bak de paprika ca. 3-5 minuten of tot ze zacht beginnen te worden.
Voeg de kruiden toe, de tomatenblokjes en de harissa. Roer alles goed om en sluit af met een deksel. Draai het vuur naar gemiddeld en laat ongeveer nog een minuutje of 3 sudderen. Proef en voeg eventueel nog een beetje peper en zout toe.
Halveer de tomaatjes, snijd het lente-uitje in ringen en voeg toe. Schep nog eens om en maak dan met een jus-lepel 2 kuiltjes in de paprikasaus. Breek boven elk kuiltje een ei, strooi een beetje zout over de dooier. Dek af met een deksel en laat zachtjes sudderen tot het eiwit gestold is. Wil je een vaste eidooier dan duurt het iets langer.
Is het ei goed, verdeel dan de mozzarella (of feta, net wat je lekker vindt) over de shakshuka. Dek nog even af en laat de kaas warm worden. Draai dan het vuur uit.
Garneer vlak voor het serveren met de rucola. Druppel er nog een beetje verse citroensap over (dat is altijd lekker!).
Eet uit het pannetje met stevig brood bij of een couscous salade.
Pin deze foto van de Snelle shakshuka met een twist
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
3 thoughts