Ken je de salade caprese? Wikipedia omschrijft het als: “salade in de stijl van Capri”, soms ook Insalata Tricolore genoemd, is een typisch voorgerecht uit de Napolitaanse Italiaanse keuken. De basis-ingrediënten zijn mozzarella, tomaten en basilicum. Ik ga vandaag voor een Italiaanse salade caprese tosti!


Om de salade eens anders te serveren, stop ik hem in vers geroosterd brood. Gebruik hiervoor het liefst brood dat je zelf snijdt, want dan kun je een dubbeldikke boterham af snijden. Na het roosteren smaakt die echt super! Omdat ik van een etentje met een vriendin nog het een en ander over had (altijd te veel in huis halen 😉 ) heb ik er een lunchgerecht van gemaakt en ik kan je verklappen: het smaakte echt, echt heel lekker.
Het brood heb ik gebakken in een koekenpan. Heb je geen ongesneden brood dan kun je natuurlijk ook 2 sneetjes brood gebruiken. Heb je toevallig geen basilicumpesto in huis, dan kun je die ook vervangen door bijv. een tomaten- of paprikapesto. Varieer naar hartenlust! Hieronder geef ik je de ingrediënten die ik gebruikt heb voor deze tosti, of misschien kan ik het toch beter een geroosterde dubbele boterham noemen 😉

Recept Italiaanse salade caprese tosti
Lunchgerecht voor 1 tosti | |
Bereiden: 10 min. | Totale tijd: 30 min. |
Ingrediënten
- 1 dubbeldikke boterham gesneden van vers brood, (bijv. desembrood of stevig vloerbrood, liefst ongesneden)
- scheutje olijfolie om het brood mee in te smeren
- handje rucola
- ¼ buffelmozzarella
- 2-3 sherrytomaatjes
- ringetjes rode ui
- restje gele paprika
- ½ lente-ui
- Parmezaanse kaas
- 1-2 tl basilicumpesto
- peper en zout
En verder
- koekenpan met anti-aanbaklaag (grillpan kan ook)
- bakkwastje
BEREIDING
Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen, dan hebben ze meer smaak.
Snijd met een goed broodmes een flinke dubbeldikke boterham van het brood. Snijd deze dan in tot ongeveer 1 cm aan de onderkant. Het is de bedoeling dat de 2 sneetjes aan elkaar blijven, zodat je een soort van envelopje kunt maken.
Heb je geen ongesneden brood, leg dan 2 sneetjes op elkaar, zodat ze maar aan één kant geroosterd worden.
Smeer alleen de buitenkanten van het brood in met een beetje olijfolie. Als je dat lekker vindt, kun je het ook nog met een halfje knoflook inwrijven.
Verhit de koekenpan op niet al te hoog vuur en bak het brood om en om tot de buitenkanten beginnen te kleuren en lekker knapperig worden. Het is de bedoeling dat de binnenkant zacht blijft.
Snijd terwijl het brood in de pan ligt de tomaatjes in kwarten, de rode ui in dunne ringen, de paprika in dunne plakjes en de bosui in ringetjes.
Laat het brood een klein beetje afkoelen. Vul het dan met de rucola en vervolgens met de groenten, de mozzarella, wat geschaafde Parmezaanse kaas. Peper en zout naar smaak. Eindig met de pesto.
TIP: Dit is ook geschikt voor naar het werk of in een picknickmand! Rooster het brood, maar vul het nog niet. Doe de ingrediënten voor de vulling in een afsluitbaar bakje. Het brood blijft dan langer knapperig.
Pin deze foto van de Italiaanse salade caprese tosti
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
