Zomerse drankjes met Cold Brew Koffie

Met de stijgende zomertemperaturen (vandaag werd het 38 graden!), stijgt ook mijn behoefte aan koude drankjes. Helemaal hip is de cold brew koffie, een koffie die niet met kokend heet water gezet wordt maar koud “gebrouwen” is.
De koffie van Aroma Club kwam goed van pas bij het maken van deze zomerse drankjes. Heb je overigens al meegedaan met de Aroma Club winactie? Deze loopt tot 16 augustus 2018.

Koffie zetten met koud water? Dat kan! Maak deze cold brew koffie en mix de lekkerste koude drankjes met gemak. Zoals deze variant met room.
#recept #coldbrew #koffie #ijskoffie


Het belangrijkste aan de cold brew techniek is dat je een goede koffie gebruikt van grove maling. Bij voorkeur vers gemalen! Dat maakt zo’n groot verschil! Gebruik een koffiemolen of keukenmachine om je koffiebonen te malen. Heb je die niet, overweeg dan de aanschaf, want je proeft het verschil! Heel handig zijn ook hand koffiemolens voor kleinere hoeveelheden (prijs ca. € 20,=).
En verder is het heel simpel te maken, het enige dat je nodig hebt is goede koffie, water en geduld. 😉

Koffie zetten met koud water? Dat kan! Maak deze cold brew koffie en mix de lekkerste koude drankjes met gemak. Zoals deze caffee frappé
#recept #coldbrew #koffie #ijskoffie


Het voordeel van een grove maling is dat je koffie na het filteren zo goed als helder is. Ook komt het de smaak zeker ten goede. Heb je geen koffiemolen en wil je er geen aanschaffen? Zoek een koffiewinkel op waar ze de koffie voor je kunnen malen. Vaak kun je daar ook kleinere hoeveelheden kopen en krijg je goed advies over smaak en sterkte.

Koffie zetten met koud water? Dat kan! Maak deze cold brew koffie en mix de lekkerste koude drankjes met gemak. Zoals deze cocktail met Amarula.
#recept #coldbrew #koffie #ijskoffie

Ook kun je een sterke koude koffie brouwen, laten we het koude espresso noemen. Ik las ergens op internet dat je er dan zelfs warm water op kunt gieten, zodat je er dan toch nog een warme koffie ermee kunt maken!

Recepten voor Zomerse drankjes met Cold Brew Koffie

INGREDIËNTEN

voor 1/2 liter koude koffie:

  • 70 gram koffiebonen (ik gebruikte deze)
  • 650 ml water
  • een koffiefilter (met filterzakje)

Voor de garnering

  • slagroom
  • vanille-ijs
  • ijsklontjes

BEREIDING

Maal de koffie grof en schep dit in een afsluitbare fles of pot. Giet hierbij 650 ml water en roer even om met een houten lepel of een eetstokje. Sluit de pot af en laat 24 uur staan op een donkere plek (niet in de koelkast).
Roer de volgende dag de koffie nog een keer om. Giet dan de koffie door het koffiefilter in een maatbeker en laat langzaam uitlekken.

Maak de fles schoon en giet de koffie terug in de fles. Je kunt de fles afgesloten wel een aantal dagen in de koelkast bewaren.

Koffievariaties:

Voor een iced latte doe je twee ijsklontjes in een glas, voeg een kopje koude koffie toe en een flinke scheut slagroom.

Voor een koffiecocktail voeg je een scheutje cream likeur (bijv. Baileys of Amarula) toe aan de koffie. Een ijsklontje is niet echt nodig, maar kan natuurlijk wel.

Voor een frappé (onze vakantiefavoriet in Griekenland) meng je 1 kopje ijskoude koffie met 1 bolletje vanille-ijs in de blender. Laat goed draaien zodat het ijs een schuimlaag vormt. Giet in een hoog glas (extra ijs is niet nodig) en top eventueel af met slagroom, cacao of kaneel.

TIP: Al deze variaties kun je ook goed maken met een kopje espresso of sterke koffie. Doe in een maatbekertje een aantal ijsklontjes en laat de nog warme koffie druppeltje voor druppeltje op het ijs vallen (dit wordt ook wel shock brew genoemd). Hierdoor koelt de koffie meteen af en behoudt zijn smaak.

Pin deze foto van de Zomerse drankjes met Cold Brew Koffie

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Koffie zetten met koud water? Dat kan! Maak deze cold brew koffie en mix de lekkerste koude drankjes met gemak. 
#recept #coldbrew #koffie #ijskoffie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s